跳至

首頁

尾頁

大宅

五個月,餐餐奶喊到死,唔肯飲!!!
以前有時飲得100已經喊... 好辛苦餵埋100(等佢瞓著)
而家仲衰...飲得100-150....
次次都聽佢喊... 搞到自己就想跳樓咁濟
兩個幾月已經開始咁... 都無好過

洋房

原文章由 YUYANTHONY 於 08-12-10 00:13 發表
chuchu 係十字嘴,點開大呢?我就係唔想浪費,所以想比我大女用,但我大女用了兩次一次就飲到訓了都仲有一半未飲,而佢清醒咁飲都真係飲好耐,而且佢又真係好努力咁用力飲了,所以我對啲chuchu嘴 了 ...

我係用修媚剪(尖個隻)剪大d個十字嘴 , 一定要慢慢剪 , 逐d剪 , 唔好剪得太大 , 你可以自己試下啜睇下會唔會太大 , 開大左之後真係好好啜架....

大宅

你有無試過Pigeon舊款圓頭奶咀?吾係新款十字型果隻,好好用,可用吉奶咀器吉到好大都得,係萬寧&屈人寺有得賣.

原文章由 ngmeingo 於 08-12-9 14:10 發表
我bb用緊nuk,之前就飲得好慢,而家就好多時飲到一半就唔飲.比佢用chuchu都係咁.我己經乜奶咀都試過.
請問你轉左用乜奶咀呀?

[ 本文章最後由 as_sheep 於 08-12-11 16:45 編輯 ]

大宅

放鬆d呀...

三個月至六個月大係BB的厭奶期,個個BB必經階段,你試下吉大d個奶咀,等d奶流得快d,又或者等佢好想訓的時候先餵,另外如果BB已滿四個月,可試下比糊仔佢食,但要跟足比糊仔的方法&程序,如果你吾識可打電話比惠氏的姑娘,佢地會教你.

至於厭奶期的資料,你可以上網搵到架.
原文章由 Fabianne 於 08-12-8 15:20 發表
以前有時飲得100已經喊... 好辛苦餵埋100(等佢瞓著)
兩個幾月已經開始咁... 都無好過 ...

別墅

"咬住個奶嘴笑笑口又時會加埋隻手指入口" 我個B...都係咁....真係比佢吹到"啤"一聲.....我成日同佢講..手指唔識出奶GA...

同你一模一樣,唯有強力拉隻手指.

大宅

原文章由 Fabianne 於 08-12-8 15:20 發表

你有冇試過佢想訓之前比佢食?我個仔都係咁.但我有次係佢就訓之前抱起佢比奶佢食..佢又食.咁到依家我都用呢個方法..

開眼食.次次食得三安..

我都有時會情緒低落...因為我得自己一個湊..有問題只係問到醫生..但醫生話幫我唔到..(小B食奶問題).所以我唯有靠自己

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 畀面勳章

原文章由 BOBOWIN 於 08-12-11 11:45 發表

我隻衰豬都係咁...超有性格..肯飲就唔駛5分鐘飲哂..如果唔食就點都唔肯飲...咬住個奶嘴笑笑口又時會加埋隻手指入口tim.....

我都係用chuchu奶樽. . ...

"咬住個奶嘴笑笑口又時會加埋隻手指入口" 我個B...都係咁....真係比佢吹到"啤"一聲.....我成日同佢講..手指唔識出奶GA...

別墅

原文章由 tiffybb 於 08-12-10 16:32 發表
我個女都係用chuchu奶樽.....肯飲..唔駛5分鐘飲哂140ml奶奶...唔肯飲就....點都唔啜....好有性格

我隻衰豬都係咁...超有性格..肯飲就唔駛5分鐘飲哂..如果唔食就點都唔肯飲...咬住個奶嘴笑笑口又時會加埋隻手指入口tim.....

我都係用chuchu奶樽. .

男爵府

我個女都係用chuchu奶樽.....肯飲..唔駛5分鐘飲哂140ml奶奶...唔肯飲就....點都唔啜....好有性格

男爵府

你個仔..都好...過我個女...
頭一至兩個月差唔多全人奶....其實我諗個陣佢都食得好少人奶...因為好輕磅....之後我驚因為自己唔夠奶...加奶粉比佢..都係唔肯飲...人奶又唔飲...奶粉又唔飲....

佢就5個月了...而定一餐都係飲得60-140ml .....一日飲得3餐奶粉...2餐人奶....我都好驚佢冇營養...

4個月個陣....6kgs都唔夠...不過..見佢日日都咁精靈....我已經放棄..唔監佢飲哂...飲得幾多就幾多....

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

回覆 #12 ngmeingo 的文章

我其實同你一樣, 最初係用nuk奶咀, 後來轉左用chuchu十字咀, 但我b女都飲得快過之前喎, 你有無用隨樽附送果支黃色"篤篤", 個sales姐姐話每次烚之前, 用支"篤篤" 篤下個奶咀口同個風口位, 等佢唔好積左奶積, 如果唔係就有機會塞塞地, bb會難飲d喎..

別墅

回應ngmeingo文章

我最夜嗰餐奶都係最好餵的,通常15分鐘攪掂,但日頭嗰幾餐我都驚會攪出命案,因為真係心力交碎啦,由佢出細到現在,真係無人可幫手

別墅

回覆 #3 littlemouse2008 的文章

chuchu 係十字嘴,點開大呢?我就係唔想浪費,所以想比我大女用,但我大女用了兩次一次就飲到訓了都仲有一半未飲,而佢清醒咁飲都真係飲好耐,而且佢又真係好努力咁用力飲了,所以我對啲chuchu嘴

大宅

原文章由 YUYANTHONY 於 08-12-9 16:15 發表
大家湊b都係湊到想死,我個女都係要訓住飲就15分鐘,醒住就含成個鐘都夠膽,佢仲要係勁嘔奶,好多時辛辛苦苦餵完成支奶已成個鐘,但到佢醒咗又嘔又要換衫,一番心機就咁嘔番出來,真係激死,我都轉個好幾款奶樽,chuchu係好難 ...

我個女都係咁,宜家仲係要瞓住黎食,瞓左就食大約半個鐘,但唔瞓既話要成個半鐘架,佢雖然每餐都食到210ML,但一日只係食4餐,俾多佢都唔肯食!!
不過就算我個女瞓住食我都唔會一次過俾佢食晒架,要分2-3次俾佢,如果唔係就會好似你咁一醒左就嘔,不如你都試下呀!!

我個女轉左用chuchu奶咀反而食得好左喎,無咁多風,嘔少左!!
del by bk

大宅

唔餵奶都好. 一餵奶就想死. 我有時激到直情扭開個蓋就咁逐少逐少倒落佢個口度.我都知咁樣好危險.但真係好難頂.
我而家會用匙羹比佢飲.起碼佢肯同我飲晒佢.

原文章由 YUYANTHONY 於 08-12-9 16:15 發表
大家湊b都係湊到想死,我個女都係要訓住飲就15分鐘,醒住就含成個鐘都夠膽,佢仲要係勁嘔奶,好多時辛辛苦苦餵完成支奶已成個鐘,但到佢醒咗又嘔又要換衫,一番心機就咁嘔番出來,真係激死,我都轉個好幾款奶樽,chuchu係好難 ...

洋房

我而家都係比我個女用chuchu , 不過自己開大左個奶咀 , 佢肯飲個時都會好快 , 5分鐘飲晒150ml(11點幾個餐)...其餘幾餐都喂到你火滾.....
我都好想休息下....日日就係忙於喂奶....喂奶 .....

大宅

我個囡而家轉左tommee tippee 2號咀飲奶真係快好多唔會好似之前咁奶都發脾氣你試下轉2號咀俾佢

別墅

大家湊b都係湊到想死,我個女都係要訓住飲就15分鐘,醒住就含成個鐘都夠膽,佢仲要係勁嘔奶,好多時辛辛苦苦餵完成支奶已成個鐘,但到佢醒咗又嘔又要換衫,一番心機就咁嘔番出來,真係激死,我都轉個好幾款奶樽,chuchu係好難飲到的,因我大女兩歲幾都要飲好耐,所以反而唔好用~唉唉唉真係嘔到我怕

大宅

我bb用緊nuk,之前就飲得好慢,而家就好多時飲到一半就唔飲.比佢用chuchu都係咁.我己經乜奶咀都試過.
請問你轉左用乜奶咀呀?

原文章由 blueski 於 08-12-9 12:13 發表
會唔會係奶咀問題, 我個女之前, 食奶真係好慢, 快則半個鍾, 慢則要成1個半鍾, 雖然唔會一路飲一路喊, 但會訓著唔食, 要食成個鍾, 真係好辛苦, 後來我轉左第二隻款奶咀, 佢食得好快, 10-15mins食曬, 有時5mins就食完, ...

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

回覆 #1 Fabianne 的文章

會唔會係奶咀問題, 我個女之前, 食奶真係好慢, 快則半個鍾, 慢則要成1個半鍾, 雖然唔會一路飲一路喊, 但會訓著唔食, 要食成個鍾, 真係好辛苦, 後來我轉左第二隻款奶咀, 佢食得好快, 10-15mins食曬, 有時5mins就食完, 你可以試下..

首頁

尾頁

跳至