自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 親子達人勳章

原文章由 cherry66hk 於 08-12-12 15:26 發表

所以我就唔明,點樣大動作,好多時左轉,我指轉行車線,都唔似轉彎咁,扭到個呔咁大,又要顧住行直路,又要大動作,真係唔知點攪 ...

大動作我覺得適合細細粒既人岩D... 我生得高大, 大動作無意思啦.. 抬高個PAT實冚頭

但個身傾前少少,向左/右少少已經好足夠啦.

侯爵府

原文章由 cherry66hk 於 08-12-12 15:23 發表

其實c fu有解釋過,如果綠燈轉王燈,而冇收慢又踩左在白線就要過埋,但阿sir見到就必肥,所以都係最好收慢,睇清楚再去

個個CFU都唔同架MA, 咪當參巧下囉.

但我個CFU會叫我過埋佢,唔好突然之間慢車...

侯爵府

唔駛自責, 當自己唔好彩囉! 但我都覺得駕駛學院易pass d, 因為佢地其實識d官, 知道佢地d格, 有咩要注意. 我第一堂師傅已經問我咁細個做乜戴隻咁貴錶, 屋企好有錢咩? 俾有d官考你見到實留難你! 跟學車時又聽到師傅話個女仔, 條裙咁短無用架, 考牌官實肥你, 又戴到成手介子, 想考幾多次?

仲有考牌真係好睇個考牌官性格心情, 如果唔好彩上一手個人考得唔好嚇親個官, 都會影響你, 未必關你事, 只可以"燈"你唔抵囉!

不過多數考牌官都係黑面神鬼見愁. 但我考泊車時個考牌官又好好喎, 斯斯文文白白淨. 佢一上車就叫我唔駛緊張, 好似平時咁就得, 又叫我唔駛驚. 我一路泊位佢一唔講慢慢o黎, 又話差不多啦, 要回軑啦, 又話扭左多d... 結果梗係pass.

但路試o個個呢, 一o黎就拋窒我, 問我紅雨做乜唔改期? 乜你覺得自己揸得好好咩, 我睇下你有幾叻? 咁細個考牌做乜, 考左有車揸咩? 你屋企好有錢ga? 買定架車等你呀? 嘩, 鬼上身咁, 未考都俾佢鬧爆! 考完之後只係講左一句"唔"! 之後竟然pass喎!

大宅

原文章由 cherry66hk 於 08-12-12 15:20 發表

咁望左鏡呢

膊頭要郁埋架 係好搞笑架,

禁止訪問

水晶宮

原文章由 cherry66hk 於 08-12-12 15:23 發表

其實c fu有解釋過,如果綠燈轉王燈,而冇收慢又踩左在白線就要過埋,但阿sir見到就必肥,所以都係最好收慢,睇清楚再去

我咪pass 左囉
我唔衝就死硬火,呀sir都係俾左個剔我之嘛

禁止訪問

侯爵府

原文章由 上校車 於 08-12-12 15:08 發表
考牌時, 動作要超誇張
例如拎頭要好大動作, 長髮最好扎馬尾, 條辮拎到發發下仲好, 係 C FU 教既

我大動作到連隻手都寧埋.... 但我行緊直線架喎....

我好大動作望左手邊,我隻手跟住寧埋左....差D炒車...
好彩C FU 即刻扭返我個軚盤JA...

禁止訪問

水晶宮

原文章由 newcook 於 08-12-12 15:09 發表

紅綠燈前, 係咪都應該隨時準備停車呢, 最危險既應該係加油想過埋個燈, 但去到燈前先轉黃, 然後即停果隻~

呢D CASE 如果係轉黃燈
就唔建議剎停部車,因為後面未必停到炒埋一碟你死得, 仲有急停有機會死火
寧願衝埋去,你都係俾個剔你,唔使渣個S

大宅

原文章由 cherry66hk 於 08-12-12 15:10 發表

可能衰在唔夠大動作,之前c fu都有叫我望左鏡,我話望了,他都話唔覺,你地係咪會上半身轉晒過去望,咪好麻煩,其實側邊二塊鏡已經望得好清楚,我始終唔知點樣大動作先叫好 ...

係要"吉"起少少 pat pat 望倒後鏡

大宅

原文章由 newcook 於 08-12-12 15:09 發表

紅綠燈前, 係咪都應該隨時準備停車呢, 最危險既應該係加油想過埋個燈, 但去到燈前先轉黃, 然後即停果隻~

請問知否紅綠燈前的箭咀用意?

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 charlielok 於 08-12-12 15:05 發表

燈前拖慢...後面車見你咁,即會拖慢可以夠時間停車
燈前定速...即係有機會一下剎定架車,尼D司機最危險

水晶宮

考牌時, 動作要超誇張
例如拎頭要好大動作, 長髮最好扎馬尾, 條辮拎到發發下仲好, 係 C FU 教既

禁止訪問

大宅

原文章由 cherry66hk 於 08-12-12 15:03 發表

講漏左,拖慢時仲要睇倒後鏡,睇下後面車會唔會好貼,當然唔會拖得好慢,輕輕踩一下迫力,收慢小小咁.

考牌重要大動作望

首頁

尾頁

跳至