自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

昨天見到有人打尖,令我有感而發:

面對呢類情況,唔知大家會唔會出聲呢?
面對唔同的打尖者:小朋友、女人、男人、婆婆.....
大家會唔會有唔同的反應?

當遇到不公平的事,大家會有咩反應
唔出聲係怕事還是寬容呢?
出聲有怕唔怕外人的目光呢?
出聲怕唔怕得罪人?

[ 本文章最後由 tingting媽媽 於 08-12-15 11:32 編輯 ]

大宅

試過排隊買外買,因為未諗到買咩餸,俾後面買先,點知過多兩三個後,叫返餸時,被人話打尖,那時刻都幾唔開心架,好在職員有代為清澄。

水晶宮

好方法!
有時,自己都試過大懞,打左人尖都唔知,如果有人屈我打尖,都幾慘,但如果有人提醒我龍尾係邊,我會好多謝佢.

原文章由 月希 於 08-12-15 12:14 發表
我通常都會同佢地講"先生,小姐,小朋友...後面係排緊隊架.."咁d人都會自己行番去後邊
我唔會話人打尖..我只會話比人知龍後係邊...

如果老人家..我多數會由得佢... ...

大宅

原文章由 莎莎莉莉 於 08-12-16 10:41 發表

出聲都會出聲
但會留意自己的語氣

贊成

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 等運到 於 08-12-15 19:15 發表

如果系..
小朋友 我會好聲好氣同佢講要排隊, 當佢細個唔識lor
女人/男人, 我會兜面寸佢叫排返後面, 細就話唔識啫, o甘大個人都唔知咩系排隊咩!至僧博大霧既人!
婆婆, 我會唔出聲, 算............ ...

出聲都會出聲
但會留意自己的語氣

大宅

原文章由 claudia 於 08-12-16 09:41 發表

想想下, 好彩?! 我無遇過貎似惡人. 都係扮哂傻側側博企車站頭的人, 所以我會出聲話比佢地知隊尾係邊, 等佢地唔好扮傻咁囉.

如果佢地唔走, 我會照舊上車, 唔會讓. 後面的人唔出聲比人打尖就係佢地的選擇 ...

咁啱,我都未遇過貎似惡人的人做呢d事

[ 本文章最後由 tingting媽媽 於 08-12-16 13:08 編輯 ]

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

我都成日唔覺意踩到人,或比人踩到,或撞到人﹙或者係對方撞到我﹚,bb車撞到人﹙其實好痛架﹚,排錯隊等,講句sorry,其實而無事了。反而最怕一些存心打尖的人,而呢d人見得最多係"斯文"look,和健健康康的老人家。

大宅

聽到咁多媽媽的意見
原來當遇到不公平事,好多都會選擇出聲
當然,出聲唔一定會不歡而散,講野婉轉、客氣些,可能都可以收到預期的效果。
而面對一些"貌似惡人",大家都係會選擇"寬容"的態度

大宅

多數會出聲,

因為我真係忍唔到呢0的野,

人地踩到我, 唔同講 sorry, 我會 xxxxxxxx

我真係忍唔到呢0的野,

呀婆就睇情況, 有0的似老賣老果0的, 我話之佢,

仲有係 mtr 有0的唔係好老, 但又成日眼超超果0的, 想你俾佢坐果0的

一定唔會俾佢坐,

------------------------------

但如果有需要0既人, 我一定即讓俾佢

------------------------------

唔想0的人咩都覺老馮

:;pppp: :;pppp: :;pppp:

[ 本文章最後由 sofiakai 於 08-12-15 19:35 編輯 ]

大宅

好媽媽勳章

原文章由 tingting媽媽 於 08-12-15 11:31 發表
昨天見到有人打尖,令我有感而發:

面對呢類情況,唔知大家會唔會出聲呢?
面對唔同的打尖者:小朋友、女人、男人、婆婆.....
大家會唔會有唔同的反應?

當遇到不公平的事,大家會有咩反應
唔出聲係怕事還是寬容呢?
出聲有怕唔 ...

如果系..
小朋友 我會好聲好氣同佢講要排隊, 當佢細個唔識lor
女人/男人, 我會兜面寸佢叫排返後面, 細就話唔識啫, o甘大個人都唔知咩系排隊咩!至僧博大霧既人!
婆婆, 我會唔出聲, 算................當敬老lor.....

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 CheukC9 於 08-12-15 13:22 發表
唔使多謝,知音難求。其實我見到你呢個post都好開心,因為有人講出我心入面嘅說話。even我老公喺呢個point上面都做唔到完全認同/明白我,因為佢都係比較「寬容」嘅人 (但好彩唔算怕事,佢都試過同個借啲意打尖嘅大陸女人嘈過,嗰時我大住肚。不過我諗如果我唔係大住肚佢就會算數囉... )。

同埋你講得好啱,自己唔擔心,最擔心係點樣教小朋友。如果教佢見有不平事就出聲,又驚佢得罪人多條路難行 (尤其出社會做嘢,有幾多人願意聽忠言?)。教佢寬容啲算數,又驚出面咁多pk會畀人恰。

我個女咪據理力爭果d人囉......不過有時佢一個係街,都係咁,我真係驚有一日,佢會係街比人丙.... ,所以如果比我再教,我會等佢大d,有得中學咁上下,先教佢據理力爭,唔好比人恰

珍珠宮

環保接龍勳章

以前唔會,但依家一定出聲,好憎人打尖!

大宅

原文章由 CheukC9 於 08-12-15 15:43 發表
..........呢個世界唔一定人人欺善,但就一定人人怕惡。 所以我哋呢「亭」惡人都有好處架! 起碼唔會咁易畀人恰到先吖! ...

haha
有做sales的好朋友都係咁話我聽架

珍珠宮

2024年龍年勳章

咁講幾好!

原文章由 月希 於 08-12-15 12:14 發表
我通常都會同佢地講"先生,小姐,小朋友...後面係排緊隊架.."咁d人都會自己行番去後邊
我唔會話人打尖..我只會話比人知龍後係邊...

如果老人家..我多數會由得佢... ...

男爵府

好媽媽勳章

give me 5!

係架,以前後生真係會唔開心架,甚至有段時間好迷失,覺得唔通真係自己人格咁差? 唔通唔係人哋怕事而係自己小家?

不過後來隨住年紀漸長,見到好多人都係喺事後嘈嘈閉,喺人前就敢怒不敢言。就明白唔係自己問題,其實好多人都知咩應該做咩唔應該做,只係有冇勇氣去做啫!

況且亦都發現,呢個世界唔一定人人欺善,但就一定人人怕惡。 所以我哋呢「亭」惡人都有好處架! 起碼唔會咁易畀人恰到先吖!

原文章由 ellawyc 於 08-12-15 14:42 發表

CheukC9, 我相信我同你係同一種人
但.....結果就係成日比人話我惡
仲話我好鐘意嗌交
唉....要標籤, 真係講乜都得
總之我知自己冇做錯, 你唔出聲亦係你選擇
但點解要將我打去"非善類"?
我有點不甘架~
不過, 我會 ...

大宅

原文章由 -bella- 於 08-12-15 13:35 發表

咁點保護自已d仔女呀?

多謝提醒
之前對自己的行為改變都仲有d迷茫
現在好似打咗一支強心針

男爵府

好媽媽勳章

我試過出聲去話打尖果個人, 點知俾佢好惡死咁鬧返我, 仲要其他排緊隊的人無一個幫口...

公爵府

好媽媽勳章

原文章由 tingting媽媽 於 08-12-15 13:13 發表
唔知大家點睇呢兩句話呢?
1.多一事不如少一事
2 忍一時,風平浪靜,退一步,海濶天空

好難拿捏準則....

- 如果對方係為咗自身利益, 而損害其他人的公平及利益, 一定出聲. 如果只係我一個人會受影響, 而可以令其他人有得著, 我收聲又何妨呢~
- 如果只係口舌之爭, 算數, 我會認矮仔, 免再生事端.

做人唔使要always win, 不過我絕對唔接受你將你嘅自由同利益, 建築於我嘅權利之上.

公爵府

好媽媽勳章

原文章由 CheukC9 於 08-12-15 12:20 發表
我好明白你講乜嘢,呢個問題我大大話話問咗自己十年有多。因為我就係嗰種見唔啱就出聲嘅人,結果就畀人label as "唔好老脾"、"多嚕囌"、"惡死" 。不過當然,label我嘅人,我亦同時覺得佢哋冇guts,有事唔出聲淨係識事後喺背後 ...

CheukC9, 我相信我同你係同一種人
但.....結果就係成日比人話我惡
仲話我好鐘意嗌交
唉....要標籤, 真係講乜都得
總之我知自己冇做錯, 你唔出聲亦係你選擇
但點解要將我打去"非善類"?
我有點不甘架~
不過, 我會繼續做自己認為啱嘅事, 唔係撩是鬥非就得~

排隊比人打尖, 佢唔一定係有意
有時環境做成 (例如指示唔清楚), 或者佢只係唔知
我會友善地同佢講"龍尾嗰邊丫"
通常都唔會有咩問題