婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

民房

我未來奶奶距話我阿媽收噶禮金多.我覺得哩句好離譜囖.你地覺得收18800會多咩.?

別墅

我媽都係買左好多啊!其實係咁嫁啦..
男家比禮金除非係老公拿出梨啦..
如果奶奶比..一定會唔好多嫁啦...

我家姐話20萬啊...好似c子開大口咁
我媽就話最小10萬..
因為我奶奶有樓有幾間店渣手

因為禮金大家搞到唔開心..我媽又堅持
我奶奶又唔讓步.............最後5萬收場!

總之嫁左開心就得啦..係會有呢d關係嫁啦
有好多人都話幾好既伴侶...
到談婚果陣就大件事

民房

my mother 買嫁粧都唔只:龍鳳鈪,頸,耳環&介子1pair&其他雜項

民房

......我係有bb而marry too,99嗰時都係$23999咋,but佢有2-3層樓喺手!!

別墅

你同我好似啊..
我媽要10萬up=0=痴左線
我奶奶最後比左5萬.....
入門前搞到咁......
不過過左咁耐啦...哈哈

原帖由 NicoleTszChing 於 09-1-22 06:03 PM 發表
你媽咪咪好lo,收$18000咁少!!!
我前年結婚時就係有左先結,
點知我媽咪一開聲就話要$68000禮金!!!!!!!!!!!!!!!!
佢話$38000唔夠,$48000,$58000又唔好意頭~~~~'
但我媽咪明知我同我老公都無咁多$$$$$.....
而且我地仲 ...

民房

原帖由 ross@hkbn 於 09-1-9 00:49 發表
洗理佢講咩
唔中意比番佢
再比多18800佢
娶番佢個仔
等佢咁把把閉

[email=ross@hkbn]ross@hkbn[/email],咁講野又唔得喎,咪即係教人地同99唔好,你自己都唔會咁對你99啦...
都只怪你自己做錯野,但咩都迥去左,更加希望你記住呢句說話,日後做好自己,做一個好媳婦俾佢知道你真正係值1880000000.祝你同你b一家和順,身體健康.

大宅

你媽咪咪好lo,收$18000咁少!!!
我前年結婚時就係有左先結,
點知我媽咪一開聲就話要$68000禮金!!!!!!!!!!!!!!!!
佢話$38000唔夠,$48000,$58000又唔好意頭~~~~'
但我媽咪明知我同我老公都無咁多$$$$$.....
而且我地仲要係閃電結婚o個隻,一d planning都無,仲點會有儲到$$$

第一次雙方家長飲茶時,我99一聽到已經嚇呆左!
其實我自己o既反應都一樣!!!
不過我老公好好,自己搞掂晒,就連99問佢,佢都答'得啦~唔好煩我,我搞得掂啦!'
o個時真係好唔開心!自己媽咪明知我地有左bb,仲要得我老公一個做野,一個搵$3個駛,都企硬要收足!!
不過過左咁耐,自己都算數lu~~

侯爵府

好媽媽勳章

Yes, it is not your 傳統, it is the Chinese 傳統.
However, the Chinese 傳統 is:
禮金都係要6299比 and,
after get marry, all the income you and your husband earn are belongs to 99.
Do you follow all the Chinese 傳統? Or only follow partly which is adv. to the you/your parents?

原帖由 25lam 於 09-1-9 11:47 發表

E~ 咁似我地ge~ 你邊樹架??
我地傳統...禮金都係要6299比既, 咁係代表男家對女家既尊重. 除非佢地死咗啦, 如果唔系就一定冇得走....

大宅

我阿嫂大肚入門,99錫到佢飛起,母憑子貴,開心死佢啦!

別墅

原帖由 bbkiki1991 於 09-1-9 00:13 發表
係我地家鄉的傳統,禮金都係由62,99比WO,除咗男方父母雙亡先係老公比ga,當然多多小小大家商議好la,,原來香港而家唔興ga? ...

E~ 咁似我地ge~ 你邊樹架??
我地傳統...禮金都係要6299比既, 咁係代表男家對女家既尊重. 除非佢地死咗啦, 如果唔系就一定冇得走....

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 bbkiki1991 於 09-1-9 00:13 發表
係我地家鄉的傳統,禮金都係由62,99比WO,除咗男方父母雙亡先係老公比ga,當然多多小小大家商議好la,,原來香港而家唔興ga? ...

父母供書教學己盡了他們的責任,其他的子女應該自己想辦法,而不是依靠父母

洋房

洗理佢講咩
唔中意比番佢
再比多18800佢
娶番佢個仔
等佢咁把把閉

大宅

係我地家鄉的傳統,禮金都係由62,99比WO,除咗男方父母雙亡先係老公比ga,當然多多小小大家商議好la,,原來香港而家唔興ga?
ありがとう!!!

大宅

deleted

大宅

deleted

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

原帖由 25lam 於 09-1-7 11:39 發表
記得當年我地結婚都因為呢個問題攪到好煩.
6299當時又話多, 唔願比,叫我同c6自己攪店.
我媽唔肯...仲1分錢都唔可以減(實際要幾多我唔知)一定要佢地出, ...

這好明顯是妳阿媽有問題啦,要屈親家錢
好女兩頭瞞,既然妳阿媽這樣,妳和妳老公應該用妳6299名義比,咪一團和氣lor

侯爵府

好媽媽勳章

My 99 is one of them.......
但我又好睇過眼某d 99,嫁女就要收禮金,娶新抱就最好人地貼埋大床...有著數就要跟傳統,唔想蝕就話自己現代~~~
If 嫁女就要收禮金 (given by her son in-law), it is OK.

原帖由 mother904 於 09-1-8 14:04 發表
其實我覺得禮金係傳統同現代的爭拗,有冇都唔係問題。

我同意如果新抱覺得自己剩係嫁俾老公一人,唔當62 99係一家人,禮金應該由老公俾。同埋如果嫁左唔諗住俾家用外家,就應該要俾禮金父母。

但我又好睇過眼某d 99,嫁女就要收禮金,娶新抱就最好人地貼埋大床...有著數就要跟傳統,唔想蝕就話自己現代~~~
...

翡翠宮

畀面勳章

其實我覺得禮金係傳統同現代的爭拗,有冇都唔係問題。

我同意如果新抱覺得自己剩係嫁俾老公一人,唔當62 99係一家人,禮金應該由老公俾。同埋如果嫁左唔諗住俾家用外家,就應該要俾禮金父母。

侯爵府

好媽媽勳章

Will 女家 parents give that flat for 男家 parents?
If yes, then 比八萬八禮金換間屋, 係99都lur飯應啦! (in 99's name)
If not, i.e. 99 should give 八萬八禮金 and get nothing........... (the flat is only in that girl's name).
In that case, the husband should give 八萬八禮金換間屋, not the 99.

原帖由 josephts16 於 09-1-8 13:32 發表

萬八... 我自己都唔覺得多, 咁女家婚宴上既服妝費呀, 嫁妝呀呢樣果樣都係開支黎架嘛. 如果唔駛男家比酒席呀, 萬八蚊真係抵到爛啦.
有d男家既99真係嚮呢d問題上好唔要得, 用白痴來形容都得. 呢d野都要慳, 好似我識得個人, 係d原居民來的, 嫁女比埋間屋佢做嫁妝, 要佢係八萬八之嘛, 跟住個99串人話佢賣女, 最尾係比佢講到價呀, 不過跟住佢兩公婆要自己買樓供樓, 供到佢兩個傻...
講真, 比八萬八禮金換間屋, 係人都lur飯應啦!
...

洋房

萬八... 我自己都唔覺得多, 咁女家婚宴上既服妝費呀, 嫁妝呀呢樣果樣都係開支黎架嘛. 如果唔駛男家比酒席呀, 萬八蚊真係抵到爛啦.
有d男家既99真係嚮呢d問題上好唔要得, 用白痴來形容都得. 呢d野都要慳, 好似我識得個人, 係d原居民來的, 嫁女比埋間屋佢做嫁妝, 要佢係八萬八之嘛, 跟住個99串人話佢賣女, 最尾係比佢講到價呀, 不過跟住佢兩公婆要自己買樓供樓, 供到佢兩個傻...
講真, 比八萬八禮金換間屋, 係人都lur飯應啦!

首頁

尾頁

跳至