親子旅遊

跳至

首頁
12345...10

尾頁

大宅

開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

其實親子旅行唔係第一次,但因為今次去嘅地方係日本沖繩石垣島,好多人都知道呢度嘅公共交通只有巴士,而且班次好疏,一般人黎都會係自駕遊,但因為我唔識揸車,而且得三個人包車好唔抵,所以只好選擇島上唯一公共交通 - 巴士(唔計的士同船),所以我好想喺度分享一下今次嘅旅程,等一D唔識揸車嘅朋友都可以容易D計劃石垣島旅程。

首先,要介紹一下石垣島。其實石垣島係屬於八重山群島嘅一部分,而石垣島就係整個八重山群島裡面政治、經濟和教育嘅中心。石垣島地形多變,而且島上多被森林所覆蓋,整體黎講係一個主要黎感受郊外清新空氣嘅好地;而八重山群島位於日本沖繩西南方,由那霸搭坐國內線飛機出發大約需要40-45分鐘;但係其實喺台灣出發,搭乘國際線飛機六都只係需要40-45分鐘就可以抵達石垣機場,而喺香港飛過去,都只係需要2個鐘多少少。

今次旅程嘅成員包括:婆婆 + 姨媽 (即係我) + 8歲姨甥女,由於三個都唔識揸車,所以只可以靠島上嘅公共交通工具,所以喺進入旅程之前,要先同大家分享一下有用嘅連結:

石垣島巴士線資料:http://www.cosmos.ne.jp/~bus/azu_hp4-rosen.html
石垣島往外島渡輪資料:http://ishigaki-dream.co.jp/languages/c_tp.html#竹富

對於唔識日文嘅我,最初一打開上面嘅連結真係頭都痛埋,但其實當你用Google map輸入要去嘅地方,選擇路線規劃及乘坐公共交通工具,Google map係可以顯示埋每一個巴士站嘅名稱同埋你嘅定位,咁就可以知道自己去到邊同邊個站落車喇!而且我今次發現Goolge map另一功能,原來我輸入中文,佢都可以搵到佢喺日文嘅位置,所以係非常方便。而且石垣嘅巴士係好準時,基本上唔會遲多過2分鐘,所以只要搵岩巴士站位置而你早過巴士到達時間去到,基本上你就可以上到車。

其實石垣機場唔大,一出國際航線嘅出口直行兩步,向右手邊行已經見到巴士站,而一般從機場去返石垣市中心,係可以坐#4或者#10巴士線,其實兩條線嘅終於站都係石垣巴士總站,只係中間途經嘅地方會有少少唔同,所以就要視乎你酒店嘅位置而決定坐邊班巴士。另外一個重點,就係大家一定要買坐巴士嘅5 days pass,成人2000yen,小朋友1000yen,一上巴士就可以同司機講要買呢個pass,咁黎緊咁多日就可以靠坐巴士周圍走。

PS. 可能大家都會問:「你去6日wor!咁最後一日咪要自己俾錢坐車?」其實當初我都諗住係咁,但到最後一日先發現,原來呢個5 days pass係非常好,因為佢所指嘅「5 days」,即係240小時,係由你上車果刻先開始計架!我係19/4中午12點買呢個pass,所以係可以用到24/4中午12點,真係超讚!!!

我地嘅行程如下(19/4 - 24/4):
Day 1 - 香港→石垣→民宿check in→午餐(日本家庭式餐廳)→公設市場→預約浮潛→晚餐(金牛)→Family Mart #24 #29
Day 2 - 早餐(比嘉豆腐)→小濱島→竹富島→晚餐(一魚一會)→海鹽專門店(食雪糕)#44 #49
Day 3 - 早餐(Yakiniku Parlor)→平久保崎燈臺→玉取崎展望台→西松屋→晚餐(Coco Curry House)→MaxValu、Daiso(100yen店)、藥妝店 #56 #58
Day 4 - 早餐(杯麵)→川平灣→午餐→八重山民俗文化村→晚餐(七輪燒雞)→西松屋、Daiso(100yen店)、Mori #80 #85
Day 5 - 早餐(Family Mart)→幻の島浮潛、午餐(Hamburg Burger Shopきたうち牧場ハンバーガー店)→茶點(鮨人回轉壽司)→メイクマン石垣店→晚餐(石垣屋)→放煙花(Tadahama)→MaxValu→Family Mart #90
Day 6 - 早餐(麵包)→機場 #90

今日先講到呢度,黎緊會同大家繼續分享我地點樣坐巴士同埋旅程嘅經歷。

PS. 由於去完旅行就要返工喇!所以出post可能會慢少少,希望各位唔好介意。

大宅

phyllislcl 發表於 17-6-26 16:11
樓主,之前你教我從川平灣坐巴士去Max Valu附近下車,想問那裏離Birthday係咪好遠?我都想行下Brithday...
...
我自己就冇去Birthday,不過如果你行完Max Valu想過去,其實喺設大馬路向機場方向行6、7分鐘已經可以到。
紅色星星:Birthday
橙色星星:Max Valu

瑪瑙宮

好媽媽勳章

Princess_Sa 發表於 17-5-24 10:55
石垣嘅巴士係好準時架!只要你唔好預到咁遲去到,盡量早D去到寧願等下,咁就唔怕miss左巴士。同埋呢日回程 ...

非常詳盡

大宅

樓主,之前你教我從川平灣坐巴士去Max Valu附近下車,想問那裏離Birthday係咪好遠?我都想行下Brithday...

大宅

CrazyCatB 發表於 17-6-15 09:46
樓主, 爬左你篇文. 真心覺得你好叻.
那EXCEL 行程已經開唔到. 可以SEND比我嗎?
感激. 我PM 你, 我的EMAIL. ...
多謝支持,我已經將個schedule email左俾你喇!不過前後日子可能有D唔同,因為我係去到石垣因應浮潛日期周天氣而有所改變的

子爵府

樓主, 爬左你篇文. 真心覺得你好叻.
那EXCEL 行程已經開唔到. 可以SEND比我嗎?
感激. 我PM 你, 我的EMAIL.

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

pochario 發表於 17-6-14 22:46
樓主想問下你用邊個google map可以有埋搭車嘅資料嘅?我用緊嘅冇
用規劃行程工具,教學:

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=17229696&extra=

大宅

pochario 發表於 17-6-14 22:46
樓主想問下你用邊個google map可以有埋搭車嘅資料嘅?我用緊嘅冇

我係用iPhone
除左Google map仲會用埋iPhone 個地圖

侯爵府

回覆樓主:

大宅

meyonw 發表於 17-6-9 12:41
回覆 Princess_Sa 的帖子

多謝你的介紹, 剛去完6日回來, 一行11人無小朋友自駕遊, 其實出發前天氣報告話多 ...

請問你係邊度租車?

子爵府

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

好好的分享,多謝

大宅

同意獨木舟及行山不適合6歲及老人家去, 獨本舟需體力(少女都會覺累), 去程約半小時, 行山約半小時(需爬和回程小小難度), 再回程划回去!(獨木舟可選2人或跟教練)

大宅

多謝你的介紹, 剛去完6日回來, 一行11人無小朋友自駕遊, 其實出發前天氣報告話多 ...
你個行程好正呀!我今次就冇去西表島,都係諗住等小朋友大多兩年大膽D先再去

大宅

frogbobo 發表於 17-6-9 15:24
想請教你西表島行山獨木舟六歲小朋及老人家能勝任嗎?
我今次冇玩獨木舟,不過覺得6歲同老人家都好似唔係太適合,始終需要體力

大宅

想請教你西表島行山獨木舟六歲小朋及老人家能勝任嗎?

大宅

多謝你的介紹, 剛去完6日回來, 一行11人無小朋友自駕遊, 其實出發前天氣報告話多雲陣雨, 很擔心,去到一落機下雨, 但之後好天, 只是行AEON那天下雨, 或浮潛前下陣雨, 影響不大!
對於不善游泳的我, 都能享受浮潛的樂趣, 在米原沙灘自己浮潛, 不知是否水退, 行到好出都好淺水, 非常好玩, 像入了海洋公園的水族館潛水, 見到很多很靚珊瑚魚, 魚郡不怕人在你面前游來游去, 驚喜的體驗, 也希望大家愛護大自然!
另外, 見到香港朋友話西表島星沙海灘自己浮潛, 能見到很大很多的魚, 值得推薦, (小心注意安全)!

我地住在近碼頭的HOTEL EMERALD ISLE(巴士站好近), 西表島民宿MARIUDO, 都好滿意!
西表島參加獨木舟及行山之旅, 因行山有少許爬, 大D及敢挑戰的小朋友比較合適!

一下機已掛念石垣島的大大天空, 清新空氣, 閑閒的人, 到處都聽到廣東話!

子爵府

Princess_Sa 發表於 17-6-8 20:20
ANA ok呀!都好方便,行出去西松屋、100yen店、max valu果d都係10分鐘。如果帶歲半BB,我建議文俗村會岩玩 ...

多謝你意見吖!
我其實都有plan到去民俗村同banna park, 希望小朋友玩得開心啦

大宅

Fishbbmama 發表於 17-6-7 12:39
因為我有個歲半bb同行, 所以想揀海灘酒店比佢玩, 我諗Ana雖然唔近碼頭, 不過有巴士到應 ...

ANA ok呀!都好方便,行出去西松屋、100yen店、max valu果d都係10分鐘。如果帶歲半BB,我建議文俗村會岩玩d,地方夠大可以跑跑跳跳,又有馬騮仔玩,相反玻璃船其實只係睇下海底,小朋友又聽唔明日文講解會悶。

用戶要求終止服務

回覆樓主

謝謝分享

首頁
12345...10

尾頁

跳至