婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

番工有番工的自由,但我唔想靠老人家,你又會點簡呢

珍珠宮

回覆樓主:

自己湊最好,第一比老人家湊一定蹤壞佢地,第二小朋友跟住媽媽成長始終較好

大宅

~玉子豆腐~ 發表於 17-5-8 18:07
我以前都係果時阿女開始自己食,甘會食到周身污糟,我會等佢食埋晚餐先沖,99係都話要晏 ...

係呀,真係一鬼樣,我想夜晚至冲,99攪笑到同我老公講話最好朝早9點至10點冲係對BB最好。

已刪除用户

大宅

~玉子豆腐~ 發表於 17-4-30 09:29
唔想,一黎實縱壞曬,二黎佢地會無時無刻覺得自己最了解個孫你做阿媽既就咪都唔識唔知(我以前比ee湊99都已 ...

好認同,我99最近連幾點同我個女沖涼都要管,如果比佢湊仲得了。

公爵府

回覆樓主:

唔好諗住請工人湊就解決哂問題,99恨見孫,可以由朝到晚坐係你屋企,點你工人做野,鬧工人跟你方法會湊得唔好,趁你出左去返工,偷偷餵bb食奇怪野,要脅工人唔準講。如果你敢命令99唔準黎,99就會講自己一心幫你睇實工人,怕工人做衰野,你地冇良心,孫都唔俾佢見……下刪一千字

洋房

艾森 發表於 17-4-30 13:12
絕對唔會
我奶奶湊大三個仔女,我未有bb已經話想湊孫,我都選擇自己湊
bb 4個月大話出牙要飲花旗參水、蜜糖 ...

我99仲誇,先啱啱滿月話我個仔個咀好紅熱氣叫我焗啲涼茶比佢飲菊花,金銀花果啲,我話咁細個邊飲得呢啲,佢話唔關大細事,叫我比啲佢飲,我咪話哦,不過都冇打算比個仔飲(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️真係好唔中意99啲習慣同處事方式,滿月就已經話比涼茶個佢飲,如果比佢湊仲得了(emoji)(emoji)‍♀️一直都唔中意佢成日搞個仔,出世冇耐又話個仔條利白叫我攞生油搽佢條利,我都係嗯,哦完就算,成日都咁樣好反感lor

大宅

Charlotte_mom 發表於 17-5-3 19:38
你唔信嘅野係發生緊
我有請工人,99係鍾意爭住湊,我又要返工唯有硬食(工人已拎成日受佢氣)
我係好唔鍾 ...

同意,我由生,坐月至今一直都無要求99幫什麼,但99老是經常痴着我家,常常來我家,叫她自己去參加些社區活動,和親戚朋友飲下茶,她就唔開心話我地俾説話她聽,做嫲嫲唔通會害個孫,日日上來探孫有咩問題?

其實99小氣,我同c6結婚她覺得我搶走左佢個仔,到而家有孫又擔心俾婆婆搶走,第時唔記得嫲嫲,99要爭寵,所以老是常出現。我個仔少見婆婆,有一次我買左某某餅好好食,阿仔話要留番一塊俾婆婆食,跟住我99就好down, 唔開心,不斷問點解我個仔無話留一塊俾嫲嫲食,點解唔留俾爸爸,伯伯食 ...我個仔唔識答佢,之後覺留野俾婆婆食係做錯左

但各人既99性格不一,睇下你地既關係如何。我地就算無要求過99做d咩佢都經常出現,我都明白99係老人家要尊重,但如果大家有多小小空間,唔好日日來我家會好d. 我個仔即佢個孫唔會無啦啦失憶唔記得佢

複式洋房

開心吸收勳章

一定唔會比99湊
而家同緊99住,所以唔會生住
之後搬出去再考慮生仔問題啦~
不過生左就一定會自己湊返

別墅

美菲絲 發表於 17-4-30 22:02
基本上邊個我都信唔過~~~亦唔想逼人跟我意思湊(自己呀媽都未必湊得岩自己心水~~更何況係人地呀媽~~~)~~~ ...

同意,始終自己仔女自己湊就最放心

大宅

happy314 發表於 17-4-30 05:33
番工有番工的自由,但我唔想靠老人家,你又會點簡呢

俾我就唔會俾6299湊。因為佢地講明唔會幫手,就算佢地話幫手我都唔會俾佢地湊。因為佢地只會用佢地以前古老方法湊細路嘅,有位媽媽講得岩俾錢外人湊起碼會聽你講野,就算你俾6299湊佢地都唔會聽你講野。99有句野仲好笑話bb唔洗日日沖涼,bb同大人一樣都會流汗,有時會嘔奶、爆片……等情況都話唔洗成日沖,真係on 99架

伯爵府

唔想,先唔講會唔會蹤壞,我都想自己睇住小朋友長大

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

michelin888 發表於 17-4-30 17:58
以我個人而言,我從來唔相信有爭孫霸孫嚟湊呢回事,人唔會同自在有仇,身邊所有親朋戚友都好抗拒湊孫:igive ...

你唔信嘅野係發生緊
我有請工人,99係鍾意爭住湊,我又要返工唯有硬食(工人已拎成日受佢氣)
我係好唔鍾意佢幫我湊,好失禮。
有次去playgroup,我放工趕去接放學。我99當然無蝕底係都要一齊去
入lift撞到我日藉老闆娘。寒暄之間我女彈彈下,我99竟然除鞋去踩住我女隻腳叫佢唔好周身郁。我真係瘀到即時想喊!

大宅

回覆樓主:

我比我媽湊女,坐月喺自己亞媽家坐,請陪月不知幾爽!99家無位!還是覺得媽媽好!

雖然99都唔係唔好

洋房

回覆樓主:

唔會比99湊,未生前原本打算到99湊,
坐月個陣係99屋企坐月,先發覺佢以前係自己坐月自己湊,仲要係唔識湊個隻。睇住佢湊左一個月後就自己湊返。99湊到我囡囡脾氣好差,囡囡要訓覺佢就喂奶,要玩佢又喂奶,同佢講完佢又唔記得。咩都唔識又咩都扮識,我唔想小朋友以後學佢咁。寧願自己食小d湊到佢返學再搵野做

子爵府

唔會 真心討厭99

珍珠宮

美菲絲 發表於 17-5-1 14:52
如果係極品奶奶~~~佢俾返錢你~~~你都唔會俾仔女佢湊啦~~~想自己d仔女變小霸王咩~~~到時慘過唔生 ...
無錢收D老人家吾會幫新抱湊bb, 香港地好現實,吾會有人做無錢收嘅事。如果老公大力支持,自己湊最好

子爵府

anna59 發表於 17-5-1 12:59
吾收錢未果比6299湊羅

如果係極品奶奶~~~佢俾返錢你~~~你都唔會俾仔女佢湊啦~~~想自己d仔女變小霸王咩~~~到時慘過唔生~~~以後仲有幾十年要捱~~~

珍珠宮

吾收錢未果比6299湊羅

大宅

happy314 發表於 17-4-30 18:35
回覆 michelin888 的帖子

唔記得講,我係外國,無工人架,可以送去childcare, 但價錢係我一半人工咁囉 ...

咁要睇下經濟同份工既狀況
如果以後都唔使再做野都ok
咁就梗係自己湊
但如果經濟唔太好,份工放低佐就以後都搵唔返,咁一半都要比

反正,我唔會想老人家湊

首頁

尾頁

跳至