自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

大宅

純討論!今日好似有9單自殺,大部分係中年人士。大佬呀!做左幾十歲人,天文台雷達工程師都要升唔到職跳樓,咁香港一定大把人跳樓了。

之前有排5日4單學生跳樓,好多人都批鬥佢地讀書有幾大壓力呀?而家d細佬哥郁d就話死,小小壓力都受唔到之類~而家啲中年人士仲唔受得壓力囉。

最後奉勸下想跳樓既人停一停諗一諗,你一跳樓,同層,上下層多得你唔小仲有消防員、警察、醫生、解剖師、仵工等等,你估好想接呢d case咩另外途人真係分分鐘見你跳/被你責死。家人都要幾年心情平伏吧。香港地有手有腳都唔會餓親,厭世/有病咪去下旅行,流下浪,起碼唔會累人累己。

大宅

樓主講述語氣係就係mean 左,不過奉勸停一停諗一諗個段係有意義既,層樓變左凶宅,個業主都好慘,可能人地業主用左畢生積蓄,或者第時留返比細路,禁就玩完!如果壓親人都唔好啦!有同理心去理解死者,不過,真係去左都留下啲業比別人又係制做另一慘劇。特別仲有個女!唉!真係無對與錯,只不過確實又累左人!

禁止訪問

男爵府

irischowys 發表於 17-5-19 08:42
完全同意,只有仔女/父母有時間睇醫生,我呢啲中年是但食粒藥就繼續日常生活,食嘢/行路/工作都要快手。
...

有時候想找段時間俾自己靜吓抖吓都好奢侈
香港中年人的悲歌 我真係唔敢諗落去

子爵府

快樂小b 發表於 17-5-19 15:07
曾經聽過撤瑪利亞的義工分享,香港每年自殺最高的年齡層是老年,不是青少年,只是media廣泛報導中小學生, ...

講得非常好, 好認同你,有時D人說話太盡,唔係站係道德高地, 道德係毫無神聖之處,皆因道德係人之常情,人地死咗父母, D人第一時間諗錢,損失等等..而唔係付出該有嘅同情心。

大家都有父母親人, 好似你話齋,人生未行到最後一步,都唔知會點, 所以奉勸有D人批評人嘅時候唔好去得太盡, 比DD同情心。

子爵府

2018復活節勳章

人到中年先最多煩惱、樓主應該好年輕?

大宅

而家知道以下說話是無知的人以為好懂得安慰唔開心的人, 站錯道德高地, 咁様安慰人,一定加快決定去死!

1. 你好自私
2.你有冇諗過家人
3.你慘有人慘過你
4.有勇氣去死,點解無勇氣生存
5.死解決唔到問題
6.小事就要去死?那我死先過你
7.非洲有人沒野食,都未死,求生存
8.在戰亂的人,日日求生,你咁傻
9.身體殘癈,都好積極,你點解不感恩還埋怨
10. 你睇你頽癈左咁耐,浪費左好多時間
11.你自己唔企番起身,沒人幫到你

公爵府

小金名 發表於 17-5-19 20:19
樓主你視野真係好窄,你完全唔明一個人情緒去到谷底係點!一個人低點低到只係想死,係唔會仲有心力/ 空間/ ...
直情冷血+無知的化身。

公爵府

薯圈 發表於 17-5-19 05:03
樓主你幾歲?

我真係第一次聽有人疑問點解中年人有壓力? 中年人係人一生當中最大壓力嘅階段!

有苦自己知

男爵府

其實,跳樓有預期年齡的嗎?

子爵府

其實傳媒報導事件時將件事簡化晒啫,夾硬將死者自殺原因歸因,事實上,行得呢條路,梗係覺得生無可戀,或者已有情緒病,中間複雜嘅心路歷程,外人未必清楚。

男爵府

flori 發表於 17-5-19 10:45
樓主我buy你㗎。自殺從來都唔係解決問題的方法,有幾多人想保住條命都由不得自己選擇。你一出post就勁多中 ...

唔評論樓主用字方面傷害左中年人士呢方面,但呢代中年人成日批鬥後生仔,先係80後90後,而家連00後都照批!
你地呢代食正經濟起飛既中年人而家中年啦係好慘,但由80後開始每一代係自細已經被label,但事實機會少,樓價貴,壓力一樣大!希望將會社會唔好再label 年青人唔捱得,癈青等等等等!

大宅

樓主你幾歲?

我真係第一次聽有人疑問點解中年人有壓力? 中年人係人一生當中最大壓力嘅階段!

講得非常好

大宅

good_pig 發表於 17-5-20 07:56
點尊重自殺呀

唔係尊重自殺,係尊重事主。

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

eso502 發表於 17-5-19 08:19
要學識忍耐、懂放下、明白和接受.....才可香港生存到!

認同。如香港人由細到大培養豁達性格,身邊所有人也是開朗豁達,就唔會有情緒病,就唔會有跳樓!

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

小母雞 發表於 17-5-20 01:28
如果事主覺得只有了結生命先係最好既決定,我地應該尊重事主,畢竟點講都無用。
...

點尊重自殺呀

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ash_yehyeh 發表於 17-5-20 00:32
好好笑,一定要跳人地樓?

其實可以選擇跳海,或者跳山囉

其實租樓同自己樓唔係討論範圍嚟嘅

大宅

回覆樓主:

如果事主覺得只有了結生命先係最好既決定,我地應該尊重事主,畢竟點講都無用。

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

樓主你幾歲?

你寫得十分對!!

首頁
12345...14

尾頁

跳至