自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

【明報專訊】香港社區組織協會調查發現,有孩子上幼稚園的大部分基層家庭,即使獲學券資助,仍要自付1000元至2萬元,組織批評幼稚園學費欠規管,雜費項目繁多,加重貧窮家庭負責。有基層家長指出,幼稚園畢業旅行去迪士尼,謝師宴去酒店,動輒花逾千元,「去有壓力,不去又有壓力」,只得節衣縮食,執紙皮及典當幫補。

香港社區組織協會以電話及問卷訪問108個育有幼稚園學童的基層家庭,即其家庭收入低於1.3萬元,全部有學券資助,有103個家庭表示使用學券後仍要自付學費,每年由1000元至2萬多元不等。近八成受訪家庭認為,在支付各項學習開支上有困難。

全日制家長 有資助仍年付2萬

組織根據問卷調查結果,參考教育局編撰的2016/17學年幼稚園概覽,檢視本港去年11月至今年5月幼稚園使用學券資助情?,發現有三成家庭子女的幼稚園學費超出學券資助額;半日制及全日制學校的家長,每年分別最多要額外補貼逾3400元及21,000元學費。

雜費項目繁多無資助

不少基層家長昨在記者會上指出,幼稚園雜費項目繁多,如書包費﹑報名費等,有的因學校使用即棄餐具,每月要交80元餐具費。另有家長表示,幼稚園會去迪士尼作畢業旅行,在著名酒店舉行謝師宴,又要夾錢買禮物給教師,有關活動指明家長陪同,費用動輒逾千元,但可以選擇參加與否。有家長表示,所有同學都去,又會影大合照,若子女缺席會好可憐,慨嘆「去有壓力,不去又有壓力」,曾為此典當家中貴重物品或執紙皮幫補活動支出。

育有特殊學習需要兒子的Anson,其子今年5歲多,仍未得到適當治療,一家沒領取綜援,只靠做散工的丈夫每月數千元薪金維生;昂貴學費及雜費,加上兒子的情?令其身心受困,患上抑鬱症的她哭訴「政府幫幫我」。

組織促規管幼園學費

社協社區組織幹事施麗珊指出,政府對幼稚園學費無規管,學費由學校決定,但學券資助金額有限,加上不少幼稚園雜費項目繁多,綜援家庭雖可向社署申請書簿津貼,但不包括幼稚園必須繳交的茶點費及校服等,盼政府能就學費作規管,並提供真正的免費幼稚園教育,令所有學校收費均包括在內。

leung2888    發表於 17-7-11 09:08

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

shun282 發表於 17-7-11 00:15
又係施麗珊,對佢所講 ge case 有所保留

Agree

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

一個佢,一個何喜華,由朝到黑泡制苦情戲
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

男爵府

回覆樓主:

施厲鬼

水晶宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

真係想叫佢吃C 啦

公爵府

回覆樓主:

社會教育,由細開始扭曲了,幼稚園要去迪迪尼、食Buffet. 小學雞要遊學、中學生已經炒股,變得物質金錢為首,認錢唔認人,形成醜惡的社會醜惡的人格!
恭賀新禧,迎春接福!

禁止訪問

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

又係呢條茅李C!慳D啦!
若要人不知 唔好咁低B !  : P

水晶宮

呢篇嘢,水份多。

點解决呀,政府出埋錢包晒雙非所有支出,包括去迪迪尼咁就為之合理?

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

唔信!
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

milk323 發表於 17-7-11 11:11
救世軍全日班扣左學卷冇資助情況下係要2k一個月的,但呢啲人講到自己咁低收入,一定申請到資助,可以全免 ...

係喎,唔記得有全日班

佢邊度執紙皮咁好搵,介紹下
請勿打招呼~

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

寫梗係跨大架啦, 有錢咪去, 無錢咪唔好去囉

公爵府

melody228 發表於 17-7-11 10:14
想知邊啲學券學校要交20k+雜費

救世軍全日班扣左學卷冇資助情況下係要2k一個月的,但呢啲人講到自己咁低收入,一定申請到資助,可以全免 =》小朋友返全日班,父母更可以齊齊出黎做野搵錢
呢個組織講既野,算把啦。要靠執紙皮去參加成千蚊既活動,我諗佢要提早3個月執

男爵府

回覆樓主

又係呢個女人
一句講晒,冇錢就唔好去
諗起佢早排講嗰個3000蚊冷氣津貼就火都嚟
想享受就唔該俾啲心機出嚟搵錢
而唔係乜都靠政府俾,冇得俾就喺度怨

珍珠宮

cattz288 發表於 17-7-11 09:25
大人唔駛比? 加埋都要幾舊喇! 仲未計食晏!

大人唔洗去嫁,老師帶小朋友去。

大宅

jkbabe 發表於 17-7-11 09:14
謝師宴通告呢頭派果頭交,執紙皮都以幾日就籌夠錢都幾好搵

執紙皮如果真係好搵,d呀婆就唔使捱窮,食二手飯啦!所以呢篇野當笑話睇

男爵府

回覆樓主:

謝師宴不是必須的!咩叫窮呀?窮就係人地有,我冇囉!喺香港已經很幸運,最少有機會求學吖!呢個死人組織勁乞衣,教到d人心冇厭足,得上床來牽被冚,成日講到有幾慘有幾無助!
最憎嗰d大熱天時冇冷氣,暑假冇錢參加活動冇得可以似家境好嘅小朋友去遊學嘅報導,我唔覺得係咩悲歌囉

子爵府

回覆樓主

又是這個女人,所謂的電話訪問究竟有幾多是真實個案,仲要調查數目咁小點可作准

無錢咪不好去,乜有人強迫一定要去咩!

珍珠宮

回覆樓主

真係作得就作

公爵府

回覆樓主:

唔信,如果真係咁窮,扣左學卷仲可以有學費減免,佢呢篇野唔係諗住呃到香港人呀?

首頁

尾頁

跳至