親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

1家4口去完大阪8日,分享一下行程同經歷先

第一日,中午12點幾到關西,一落機就去攞之前租左既wifi蛋,係淘寶訂,人仔2.9/日,8日都只係幾十蚊港幣,但要比500押金,等攞機就耐d,等左15至20分鐘

跟住去買Icoca卡同南海電鐵飛,南海電鐵飛大人1500yen包特急車飛去難波仲有1張地鐵1日飛,小朋友就半價。

買完飛就搭車去住既地方,頭4日我經Airbnb租民宿,9百幾蚊晚,地點係櫻川,同難波差1個站,google話行去10分鐘左右,但我未試過行,民宿地方夠大,只係不能對衛生要求太高,沖涼房原先白既防漏膠位有d黑邊,自己帶左即棄床單同毛巾,問題都不大,住得都舒適。
安頓好行李,搭地鐵出去難波食野,第一站去搵一蘭,未食過香港,冇得比較,略貴,味道不錯。
因第一次去日本,好多野都覺得好新奇,又唔知行咩先好,四圍睇下行下好快就又到晚飯時間,超多食肆,花多眼亂,唔識點揀,搵左間鋪面細細既若狹屋食魚生飯,超正,喜出望外,海膽勁正,dd腥味都冇。食完返民宿,附近有超市,勁方便,買左d飲品,零食,雪糕同桃,桃超正6百幾yen 2個。
一陣再寫

FiFiMa    發表於 17-8-3 13:12
amalee    發表於 17-7-23 14:08

大宅

珍珠宮

回覆樓主:

http://www.gotrip.hk/travel-news/%E6%97%A5%E6%9C%AC%E9%80%80%E7%A8%85-%E5%85%8D%E7%A8%85%E6%89%8B%E7%BA%8C-%E8%B3%BC%E7%89%A9/

【 日本退稅 】日本簡化免稅手續 | 預計2018年4月起生效!(附大阪百貨公司折扣、退稅攻略)
[轉載※分享]
我有個寶貝仔仔,人人都話佢靚仔! 仔仔好奀皮,除了食,睡和返學,日日由早到晚都要玩過不停! 我老公,仔仔和我一家3口,非常幸福!!!

珍珠宮

回覆樓主:

https://www.klook.com/zh-TW/blog/jrpass/?utm_source=BVFB&utm_medium=fbpost&utm_campaign=xinmedia

2017最新 JR PASS關西 交通攻略! 一篇就看懂日本「JR WEST PASS」怎麼買怎麼搭!
[轉載※分享]

我有個寶貝仔仔,人人都話佢靚仔! 仔仔好奀皮,除了食,睡和返學,日日由早到晚都要玩過不停! 我老公,仔仔和我一家3口,非常幸福!!!

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

多謝分享~

珍珠宮

回覆樓主:

http://lazyjapan.com/regions/kansai/transport/

Lazy Japan 關西交通攻略
[轉載※分享]

珍珠宮

回覆樓主:

https://youtu.be/uCGW0OxPXAs

又DIY 了條片,分享俾大家!
(平食豪歎,午膳在大阪蟹樂道(心齋橋東店, 2017)

伯爵府

Karena1015 發表於 17-7-21 20:07

Wifi egg 人仔2.9 / 日

男爵府

Karena1015 發表於 17-8-16 10:14
牛肉係自己燒既,好似韓國燒烤咁,地址我係用google search, 你可以打神戶太田家search下
...

Thanks
:mother:

男爵府

lovely_lausuib 發表於 17-8-16 08:14
請問神戶既太田家近邊?有地圖嗎?係咪鐵板牛(熟食)?因張圖我見係生的。
謝謝
...

牛肉係自己燒既,好似韓國燒烤咁,地址我係用google search, 你可以打神戶太田家search下

珍珠宮

回覆樓主:

https://youtu.be/Vok8zhwj-Z4

襯仲仍有空,DIY 條片大概介紹今年度內的日本在地藥妝店,歡迎細心欣賞,及作一參考!!!

男爵府

Karena1015 發表於 17-7-21 22:43
第四日去神戶食牛,去左旅遊書介紹既太田家,人唔多,8100yen食左4個set, 好味,抵食。
行去神戶港附近咁岩 ...

請問神戶既太田家近邊?有地圖嗎?係咪鐵板牛(熟食)?因張圖我見係生的。
謝謝

瑪瑙宮

好媽媽勳章

wai001 發表於 17-8-14 07:41
以下這個先才是睇的片:
https://youtu.be/5ztCc6rDUn4

正,thank you

瑪瑙宮

好媽媽勳章

Karena1015 發表於 17-7-21 22:43
第四日去神戶食牛,去左旅遊書介紹既太田家,人唔多,8100yen食左4個set, 好味,抵食。
行去神戶港附近咁岩 ...

珍珠宮

CJCJ 發表於 17-8-14 07:48
click 入去是以下版面

用BK站內連結好難睇到!

珍珠宮

CJCJ 發表於 17-8-14 07:48

應要log-in咗FB才睇到

大宅

wai001 發表於 17-8-14 07:40
這個是for 睇爬文的,不是watch的!

珍珠宮

CJCJ 發表於 17-8-14 07:03
nothing can be watched?

以下這個先才是睇的片:
https://youtu.be/5ztCc6rDUn4

我又整了條片,介紹了心齋橋筋近日本橋附近的兩間超市,歡迎欣賞!

珍珠宮

CJCJ 發表於 17-8-14 07:03

這個是for 睇爬文的,不是watch的!

大宅

wai001 發表於 17-8-10 18:53
http://www.gotrip.hk/itineraryguide/japan_guide/osaka_guide/大阪-大阪激安超市-24小時營業-掃貨攻略/
...

首頁

尾頁

跳至