懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我上胎全部放自己大假...咁d假都夠用, 因為係3月b, d檢查分報係兩個年度...

今胎預產期係7月尾...又要留返d假比大細b...
所以所有檢查都會攞病假, c+就盡量約星期六...
宜家以經放左4日sick leave喇...
都唔知年尾老細會唔會話我放得多病假

別墅

原帖由 vkyu 於 09-2-11 14:38 發表
到診紙不是等於醫生紙嗎?
紙上有寫明到診日期, 病人資料同主診醫生簽名喎

正確黎講:

到診紙 = 醫生証明你因為出席產前檢查而請假 = 勞工法例一定要pay 4/5 salary.

到診紙 =/= 醫生病假紙 (病假紙係解你有病要放假)

另: 有醫生病假紙 =/= 一定有 4/5 salary
因為勞工法例病假要連續4days or above 至有 4/5 salary

男爵府

http://www.labour.gov.hk/public/pdf/wcp/ConciseGuide/06.pdf

懷孕僱員因產前檢驗, 產後治療或流產而缺勤的每一天, 如有醫生證明書, 可作病假計算

因為到診紙上有主診醫生簽名, 所以可以視在醫生證明書

大宅

fifiger,
你甘好,政府e生都肯比1日病假你!?

原帖由 fifiger 於 09-2-11 10:42 發表
所以我每次產檢都會問醫生攞一日病假紙.
同醫生解釋公司吾接受到診紙, 咁醫生就會寫病假紙比你(但會在病假紙上寫係產檢), 但人事部已經無得同你玩野, 一定比病假你.
我公司好好, 一個月有三日pay sick leave, 我每次 ...

人人常歡笑 不要眼淚掉

男爵府

到診紙不是等於醫生紙嗎?
紙上有寫明到診日期, 病人資料同主診醫生簽名喎

別墅

原帖由 siusum 於 09-2-11 10:11 發表

我覺得係勞工署玩野多d...
條例寫明產檢只要有醫生證明就可以當病假..
但hotline d 接線又個個唔同版本...

都唔係全心玩野ge....只不過果d Hotline 接線自己都唔熟條法例姐.....

男爵府

所以我每次產檢都會問醫生攞一日病假紙.
同醫生解釋公司吾接受到診紙, 咁醫生就會寫病假紙比你(但會在病假紙上寫係產檢), 但人事部已經無得同你玩野, 一定比病假你.
我公司好好, 一個月有三日pay sick leave, 我每次產檢都攞足全日, 政府產檢攞一日, 私家又攞一日, 我一個月會去政府及私家各做一次檢查, 咁一個月就攞足兩日pay sick leave.

大宅

原帖由 茶葉蛋 於 09-2-11 09:55 發表
如果係病假紙就冇問題..HR就無野好講
但我地呢張係到診紙...

早排我呀頭就係見到張到診紙上寫明不能當病假紙..佢即刻叫秘書問人事部 , 人事部既答案都係話勞工法例係唔當病假 , ...

巳經放左佢又問醫生攞病假紙就無計
你下次記住問醫生攞病假紙
正苦醫生如果你唔問只會俾到診紙

伯爵府

原帖由 茶葉蛋 於 09-2-11 09:55 發表

早排我呀頭就係見到張到診紙上寫明不能當病假紙..佢即刻叫秘書問人事部 , 人事部既答案都係話勞工法例係唔當病假 , ...

我覺得係勞工署玩野多d...
條例寫明產檢只要有醫生證明就可以當病假..
但hotline d 接線又個個唔同版本...

大宅

早排我呀頭就係見到張到診紙上寫明不能當病假紙..佢即刻叫秘書問人事部 , 人事部既答案都係話勞工法例係唔當病假 ,

大宅

公立醫院做產檢都會出病假紙
但要你主動問醫生攞
攞左病假紙.HR就無野好講

禁止訪問

大宅

原帖由 carly.c 於 09-2-11 09:23 發表

呢個我都問過.. 個答覆係...
產檢唔係病..所以唔可以當病假咁拎~
果次我仲俾個衰人HR指住個肚話 "你呢個唔係病黎嫁嗎~"咁!!!!!! 唉~

根據勞工法例, 因為產前檢查而請假, 公司係要當佢病假的.你叫你個 HR 打去問下囉

大宅

原帖由 mumtwo 於 09-2-11 09:28 發表

你有無問清楚勞工處架?
我上次都問過,
佢地好清楚講: 產檢有「到診紙」就有得攞 4/5 人工架wor!
理得你當SL 定唔係SL..... 一定唔駛扣自己大假架!

拿...你睇下勞工處答個個都唔同既..
好心佢地改一改條例啦..
果次我都問得好清楚係話唔得..我仲差 d 同佢鬧交..
公司都話正常係唔得 , 而家只係隻眼開隻眼閉咁比假我地咋..

別墅

原帖由 carly.c 於 09-2-11 09:23 發表

果次我仲俾個衰人HR指住個肚話 "你呢個唔係病黎嫁嗎~"咁!!!!!! 唉~

你有無問清楚勞工處架?
我上次都問過,
佢地好清楚講: 產檢有「到診紙」就一定有得攞 4/5 人工架wor!
this is 勞工法例! 就算你公司staff handbook無寫到明都一定要跟架wor!
理得你當SL 定唔係SL..... 一定唔駛扣自己大假架!

子爵府

原帖由 siusum 於 09-2-10 16:41 發表

我估佢意思係...
到診紙唔等如病假紙
但若果到診紙上說明你個日係做產檢的話, 就可以當病假咁計囉...

伯爵府

原帖由 茶葉蛋 於 09-2-10 16:21 發表

係呀..係呀...佢地都係咁答我..
不過之後佢又話張到診紙上如有寫明係產檢就可以當病假紙喎...都唔知邊句真..

我估佢意思係...
到診紙唔等如病假紙
但若果到診紙上說明你個日係做產檢的話, 就可以當病假咁計囉...

伯爵府

原帖由 carly.c 於 09-2-10 16:14 發表
果時我公司個HR好串咁直頭打去勞工處飛條線叫我自已去問TIM... -__-~

個D人答到診紙唔等於醫生紙, 公司有權扣員工假OR錢(FULL DAY), 如果有醫生紙公司須出返4/5人工俾員工~~ (點做法睇間公司點決定) ...

我係廣華...張醫生紙寫明係醫生證明黎架喎
如果有醫生/助產士證明個日係做懷孕檢查, 點解唔可以當sick leave????

大宅

原帖由 carly.c 於 09-2-10 16:14 發表
果時我公司個HR好串咁直頭打去勞工處飛條線叫我自已去問TIM... -__-~

個D人答到診紙唔等於醫生紙, 公司有權扣員工假OR錢(FULL DAY), 如果有醫生紙公司須出返4/5人工俾員工~~ (點做法睇間公司點決定) ...

係呀..係呀...佢地都係咁答我..
不過之後佢又話張到診紙上如有寫明係產檢就可以當病假紙喎...都唔知邊句真..

大宅

原帖由 siusum 於 09-2-10 14:32 發表

你打去邊度問呀???

勞工處...

首頁

尾頁

跳至