自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

如題, 親戚結婚請飲, 應該做幾多人情? 如果闔府統請應該點做?

大宅

our_naughty_bb 發表於 17-9-12 00:03
睇交情,能力吧

呢句真,800,1000係合理,再多就隨自己啦!

伯爵府

1314625 發表於 17-9-15 23:38
三四年前

$800都ok既~~

大宅

gogo802 發表於 17-9-15 17:19
事前無問你得唔得閒嚟, 寫好晒就泒俾你, 點婉拒!

佢無問過你係佢唔識做,有d交情嘅我會唔去,封三幾百就算;無交情嘅收帖嘅時候就推果日唔去得,有人夾就夾大圍買份禮物,無就當無事發生過。

我真係有聽過有d人咩人都派帖,搏人地唔去收幾百。有一單係果日結果唔夠位坐,俾好親嘅親戚唱足咁多年。又有一單係結果好多人no show,要cut圍樓cut到minimum charge, 仲有好多圍半圍都坐唔滿。

水晶宮

whitebyKiKi 發表於 17-9-15 23:04
你結婚係幾耐之前?

三四年前

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

hudsonchui 發表於 17-9-15 21:15
$4000 真係好大負擔,但做得小又好肉酸

睇返經濟能力啦, 係好朋友既就唔會介意, 擺得酒/食飯就預左人情唔會夠cover

早幾年我係酒樓食飯, 收過1千 1家3口(大人), 1千 1家4口(3大1小), 有收過 2千又係一家3口(大人), 都有收過1萬 一家3口(2大1小), 亦有收過$888 2大人 (高收入專業人士)

所以其實冇標準價啦

伯爵府

1314625 發表於 17-9-15 18:08
題外話,如果我結婚擺酒樓佢比五百,佢擺酒店我應該比幾多?

關係是一年見一次,叫做有聯絡的朋友

你結婚係幾耐之前?

伯爵府

hudsonchui 發表於 17-9-15 15:59
請教好好朋友,我們一家六口去飲, 2 大 4 小,幾多人情?,$2800少嗎?
...

我自己去飲,好好朋友就$1000,我同C6一齊去通常係common fd,就做$2000~

唔好怪我咁講,如果2大4小,$2800真係少左啲~

如果可以只帶2大2小,做$3500會比較好~

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

瑤瑤~ 發表於 17-9-15 22:47
其實帶4個小朋友去都好難食得安心(唔知你的小朋友幾大, 假設要餵食咁計, 又可能會扭眼訓/坐唔定)
不如諗下 ...

四大長老冇得幫手,朋友請埋我爸爸媽媽,因識得,所以都要帶埋去

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

hudsonchui 發表於 17-9-15 21:15
其實帶4個小朋友去都好難食得安心(唔知你的小朋友幾大, 假設要餵食咁計, 又可能會扭眼訓/坐唔定)
不如諗下可否只帶2個去, 請4大長老幫你睇住最細2個
咁起碼食得舒服d, 又唔會咁重皮?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

瑤瑤~ 發表於 17-9-15 19:32
4個小朋友都會各佔1座位嗎?
如果會,咁你一家都坐左半圍,如果經濟ok又咁好朋友,我會做$4000
當然如果你 ...

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

請教好好朋友,我們一家六口去飲, 2 大 4 小,幾多人情?,$2800少嗎?
...

4個小朋友都會各佔1座位嗎?
如果會,咁你一家都坐左半圍,如果經濟ok又咁好朋友,我會做$4000
當然如果你有經濟困難,或者有一兩個手抱唔佔座位,咁俾少d都好ok,好朋友唔會介意既

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

TMC3012 發表於 17-9-12 08:53
睇幾親啦, 唔親 1200/2人, 親啲就加啲咁囉
我唔係夾錢食飯

珍珠宮

...

3歲以上計一位
6位佔半圍
過3好睇少少

侯爵府

whitebyKiKi 發表於 17-9-15 15:34
同意,其實真係唔好講影相化妝禮金個啲,個啲一定預左自己俾,當然都有朋友計埋影相化妝都夠仲有剩,咁新 ...

有㗎,嗰日平日淡季有7折,最平4千幾。

水晶宮

whitebyKiKi 發表於 17-9-12 18:39
唔熟唔會去
熟既就我結婚做幾多,佢結婚我做幾多,正常係咁做

題外話,如果我結婚擺酒樓佢比五百,佢擺酒店我應該比幾多?

關係是一年見一次,叫做有聯絡的朋友

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章

回覆樓主:

就係咁煩,
朋友請飲,係想去,好想俾多啲,但要睇住自己荷包,俾得小又唔好意思,想俾多又無能力又幾煩

大宅

fitfish 發表於 17-9-15 15:31
量力而为。不需要人云亦云。吾通人话我做幾多千幾多萬。你又学人?人地月入十萬你月入一萬。無得比的

觉得 ...
事前無問你得唔得閒嚟, 寫好晒就泒俾你, 點婉拒!

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

a!b@c# 發表於 17-9-15 02:48
阿娘話以前d人請飲係單純請人食飯、分享喜悅,係預俾哂所有錢。但而家d人諗歪哂,變成搵人幫手夾份埋單:qui ...

以前個生活環境都唔好,有能力嘅盡量俾番自己果份,或多少少當幫下兄弟,但唔知幾時開始興請飲要“回本”,仲要用酒席錢計,然後就個個就以回本論去擺酒,之後認為還掂會回本,就越擺越豪。
酒席d所謂鮑参翅肚,同樣一席非擺酒嘅可以平一半,而且出去食800一位我唔會呢d,係食都分開幾次食。酒席咁貴就係包埋場地音響臨記,做得回本公價人情已經係貼緊對新人擺酒

珊瑚宮

回覆樓主:

首頁
12345...7

尾頁

跳至