跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

自從呀囡出世之後, 老爺奶奶成日星期六都黎我地到玩呀囡, 由早(飲茶)到食完晚飯先肯走, 我唔想佢地閒日黎....因我奶奶D勁煩勁嘈個D人. 而佢兩個D衞生又唔太好 ! 佢地又唔肯星期日黎.....因我奶奶早上返教會! 有時想約朋友或同老公同個囡出去行下街過下節/家庭日都唔得 ! 幾難得先等到週未可以家庭樂一下都唔得, 成日好似自己坐响屋企揍囡....好似坐監咁....又冇假期咁....好唔開心 ! 成日星期日都跑馬....老公自己就有娛樂, 自己乜娛樂都冇.....只有揍囡 (唯一見到個囡笑先會好心情D ) ! 個死佬根本都唔明我就佢比佢玩馬而唔叫佢出街! 仲好話我星期一至五又話唔比佢呀爸呀媽黎( 之前佢地話黎就黎, 一個電話話而家過黎咁, 大佬有時仲未餵完奶, 跟手又要泵奶洗樽執屋咁, 呀囡出街又要換衫執袋咁, 大把野忙! 趕到我氣咳 !永無話早一日約定等你預時間) 星期六又話唔好 ! 好激氣囉 ! 佢自己都知自己呀媽D煩野, 成日大大聲講咗嘈住呀囡( 嚇到呀囡成日彈起 )瞓不特止仲口水多乜咁 ! 可以不停不停咁講野.......我試過答咀答到喉嚨痛, 而家我選擇性失聰! 而我老爺鐘意玩SUDOKU咁我就上網抄定D比佢玩就都可以煩少D! 佢地成日都要呀囡食奶時間去就佢地食晚飯時間, 有時要BB未瞓醒瞓難覺/又勁吹佢飲快D咁去就佢地! 實在太多野想呻.......浪費大家D時間真係唔好意思 ! 呻吓好似舒服D !

民房

原帖由 mamibbchu 於 09-2-27 17:11 發表

你99真係超級衰人,我都覺得我62超錫我個女個表哥,係因為佢係男仔囉,我都有懷疑佢係重男輕女,不過我無証據,只好靜觀其變,如果佢俾說話我同我個女聽,我一定會係c6面前即刻鬧番佢,無面俾! ...

侯爵府

醒目開學勳章

原帖由 sandra28 於 09-2-26 17:52 發表
我都係睇身邊d人都係覺得女好過仔, 孝順d !
而且女又可以扮靚靚 !

你99真係超級衰人,我都覺得我62超錫我個女個表哥,係因為佢係男仔囉,我都有懷疑佢係重男輕女,不過我無証據,只好靜觀其變,如果佢俾說話我同我個女聽,我一定會係c6面前即刻鬧番佢,無面俾!

琥珀宮

我都係睇身邊d人都係覺得女好過仔, 孝順d !
而且女又可以扮靚靚 !
原帖由 ryan-mama 於 09-2-26 15:22 發表

我覺得仔女我都會咁錫, 不過一講到將來喎, 我就覺得生女好一點, 因為老左嘅時候, 點都會有點病痛, 我從來只會聽到亞女會請假同亞爸亞媽睇醫生, 極少聽到亞仔會咁做! 下次你6299若果有什麼感冒之類, 你就借機問下佢 ...

複式洋房

唔使我投訴, 佢自己都知喇, 因為佢都俾佢哋激到傻咗
原帖由 ryan-mama 於 09-2-26 15:01 發表

咁都得?!! 太過份喇, 咁你有無向你c6投訴? 叫佢鍚番你多d 吖? 我個99都無同佢個女坐月, 我知佢真係唔識, 不過我認為唔識可以看書可以學, 無人出世乜都識。其實99照顧媳婦坐月係傳統, 以前如果自己亞媽 ...

大宅

原帖由 sandra28 於 09-2-26 13:33 發表
呀囡出世, 佢好似人有我有咁, 成日冇野做都走黎探我個囡 ! (但係佢係超煩人! 又唔乾淨, 我唔like佢黎呀囡嫁!) 但成日同呀囡大陸個唐細佬比呢樣比個樣咁囉 ! 又話細佬肥d, 又硬淨d, 又識呢樣咁 ! 我之前都有暗串個佢 ...

我覺得仔女我都會咁錫, 不過一講到將來喎, 我就覺得生女好一點, 因為老左嘅時候, 點都會有點病痛, 我從來只會聽到亞女會請假同亞爸亞媽睇醫生, 極少聽到亞仔會咁做! 下次你6299若果有什麼感冒之類, 你就借機問下佢「生仔咁好, 你最錫個仔做乜唔陪佢照顧佢」囉。

大宅

原帖由 cmyw 於 09-2-26 14:43 發表

我生完阿b次之後, 99都話唔識煮嘢俾我補身, 但係唔知點解佢個女生完之後佢就識煮囉 , 真係俾佢激到cc吓 :;pppp:

咁都得?!! 太過份喇, 咁你有無向你c6投訴? 叫佢鍚番你多d 吖? 我個99都無同佢個女坐月, 我知佢真係唔識, 不過我認為唔識可以看書可以學, 無人出世乜都識。其實99照顧媳婦坐月係傳統, 以前如果自己亞媽話幫個女坐月, 唔俾襯家照顧係一種輕視對方無能的表現, 好多99都唔肯制, 唔知點解今時今日有咁多 99都咁唔要面!

大宅

原帖由 cmyw 於 09-2-26 14:43 發表

我生完阿b次之後, 99都話唔識煮嘢俾我補身, 但係唔知點解佢個女生完之後佢就識煮囉 , 真係俾佢激到cc吓 :;pppp:

複式洋房

原帖由 ryan-mama 於 09-2-25 16:06 發表
天下間的99十個有九個都係超煩的, 我99由一開始佢個仔同人拍拖就已經不停玩拆散, 到我時拆唔到, 婚後就不停為難我, 不過天有眼, 都唔知算唔算好彩, 我生囝囝之前已經同99反過一次面, 所以同佢分開住, 之後只有過大時 ...

子爵府

我都覺生女好d,會痴媽咪多d,第日仔仔大個左,可能會痴老婆果邊多過痴我啦...唉,等我追多個女先^^

琥珀宮

生仔就要返郷下攞幾圍個d ! 好在係囡, 唔洗煩 !

琥珀宮

呀囡出世, 佢好似人有我有咁, 成日冇野做都走黎探我個囡 ! (但係佢係超煩人! 又唔乾淨, 我唔like佢黎呀囡嫁!) 但成日同呀囡大陸個唐細佬比呢樣比個樣咁囉 ! 又話細佬肥d, 又硬淨d, 又識呢樣咁 ! 我之前都有暗串個佢 ! 話佢d女仲孝順個d仔, 所以生女仲好 ! 佢唔知收唔收到 !

大宅

回覆 # 的文章

謝謝! 所以我超鍚我佢地...anyway, 屈左咁多年, 終於可以呻吓, 舒服晒! 下一個如果可以的話, 我都想生個女, 始終女係孝順d。

子爵府

點會有d咁既異類ga!!自己係女人居然睇唔起女人?!!究竟佢係咪傻ga!

唔緊要,佢唔鍾意你個囡,有你同你老公錫佢補返數啦。

原帖由 sandra28 於 09-2-25 23:51 發表
我都唔明而家咩年代, d 老人家仲咁恨仔 ! 佢地唔諗下自己都係女人, 冇女人生唔到仔 ! 當我大肚時照到係囡, 我老公話同佢到講未必準, 但比我話 "點解唔講得, 係女就女, 佢地唔鐘意, 但我鐘意女多過仔 ! " ! 我同佢地 ...

複式洋房

你阿爸阿媽都做得好好呀!

原帖由 ryan-mama 於 09-2-25 16:06 發表
天下間的99十個有九個都係超煩的, 我99由一開始佢個仔同人拍拖就已經不停玩拆散, 到我時拆唔到, 婚後就不停為難我, 不過天有眼, 都唔知算唔算好彩, 我生囝囝之前已經同99反過一次面, 所以同佢分開住, 之後只有過大時 ...

琥珀宮

我都唔明而家咩年代, d 老人家仲咁恨仔 ! 佢地唔諗下自己都係女人, 冇女人生唔到仔 ! 當我大肚時照到係囡, 我老公話同佢到講未必準, 但比我話 "點解唔講得, 係女就女, 佢地唔鐘意, 但我鐘意女多過仔 ! " ! 我同佢地直講佢係女 ! 我奶奶居然恨仔恨上惱, 話 "吓 ....女咋 ! " 跟手先話 " 唔緊要....下次仔啦 " ! 番到屋企我摸住個囡講 " 呀媽鐘意囡囡嫁, 唔好理 d 人講廢話 " ! 生完都無同 d 親朋戚友講話個仔生咗個孫囡 ! 都係見人地話生咗個孫先同人地講咋 (兩個多月後 ) !

大宅

回覆 # 的文章

天下間的99十個有九個都係超煩的, 我99由一開始佢個仔同人拍拖就已經不停玩拆散, 到我時拆唔到, 婚後就不停為難我, 不過天有眼, 都唔知算唔算好彩, 我生囝囝之前已經同99反過一次面, 所以同佢分開住, 之後只有過大時大節我才會同佢食飯, 佢從來唔會call 我, 平時大家唔會聯絡, 但我會叫個c6打電話俾佢, 費時俾佢同姑奶話我搶左佢個仔。但當佢知道我有bb, 仲要係仔, 佢嘅態度就出現極大變化, 對我好番好多, (可能因為佢想黎我屋企睇個孫, 但又驚我叫個工人唔開門俾佢掛), 不過我對佢冷淡依然/異常客氣, 費時佢收錯msg, 跑來指指點點, 坐月個時仲好笑, 佢話唔識幫我補身, 俾錢叫我自己攪掂, 我亞媽知道左就話幫我補身, 但就終於 (忍無可忍見個女俾人蝦左多年後) 笑笑口咁暗諷我99懶, 所以到依家佢都唔會亂來, 我只會俾99見個孫, 但係唔會俾佢喂囝囝食野/沖涼/出街。所以俾6299蝦, 最重要係自己亞媽會支持自己, 發揮那「唔洗驚, 亞媽係大廳」嘅精神。:lol

禁止發言

民房

我發覺呢個topic真係perfect到不得了, 可以俾我地發泄下. 我都發覺生左囝囝後, 同c6 & 99 & 姑奶d關係差左, 特別係66. 雖然99又恨我地生仔, 但從好多野中發現, 佢錫姑奶個仔多個我個仔. 有次我個仔坐係bb搖搖凳度, 我自己亞媽要攞口水肩俾亞囝吃飯用. 咁巧呢個時候姑奶個仔跌親, 99理都唔理個我個仔, 跑去睇佢外孫有無事. 好彩我亞媽轉頭望下我個仔, 爭d從搖搖凳度跌落黎. 我問99點解唔睇住亞囝, 她解釋話她幫手去口水肩俾亞仔, 我亞媽都明明講去攞口水肩, 咁既理由都講得出口. 我姑奶都係佢個仔旁邊, 但99都唔理我個仔, 而要扑去關心佢個外孫. 如果我個仔真係跌到, 唔理得c6同姑奶係到, 我會火滾到鏟佢上天花板. 平時佢教就亞囝學叫"哥哥", 即使我返到屋企, 都好少聽佢教叫"daddy, mami ". 總之一籮籮既不滿, 都唔知由邊度講起.
不過我都唔會否認佢對我地都幾好. 只不過我不認同佢地做法, 所以會意見不合.

民房

我6299都係咁呀, 第一胎生左囝, 佢地話仲想第二胎都要係囝wow, 話有兩兄弟, 不怕俾人蝦, 真係激死. 如果真係要第二胎, 我都好想生女呀

原帖由 mrs.hamster 於 09-2-16 15:37 發表
可能d 99 以為自己好識做幫咗個62出聲囉,不過佢地越想要又越無都可以當係一種報復。

我阿爸得一個仔我都有問我阿媽會唔會想我細佬生個男孫比佢,我阿媽就話唔使,依家生活緊張好多人想生都唔係生得到,健康就得啦!我就時不 ...

首頁

尾頁

跳至