自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

油塘邨,算新,海景地鐵站上面,站置-流。

元州邨,李鄭屋邨,市區近地鐵,街市泳池商場咩都有,重要係仲有10幾蚊早餐,下午茶餐食,粥麵,奶茶多士……返去10幾年前價位!

仲有邊到推介?

珍珠宮

flori 發表於 17-12-16 13:16
安達好潮濕,太高啦,反而有咗安達宜家寶達仲正,多咗好多巴士路線四通八達,遲啲又有地鐵 ...

咁本身西貢區及TKO區都係好潮濕

侯爵府

candice0088 發表於 17-12-16 12:38
我有朋友間公屋真係裝修到高級住宅一樣。窗口望海。樓下地鐵...

我沒有妒忌或羨慕。只是覺得驚訝...能做到 ...
咁多公屋就算房署職員日日上門每個單位都巡視下都唔得啦。有得公屋幾何會讓返出黎,住幾十年既裝修得靚啲都好正常

侯爵府

wuwucancan 發表於 17-12-15 15:14
寶達對面既新屋村,(安達村)
安達好潮濕,太高啦,反而有咗安達宜家寶達仲正,多咗好多巴士路線四通八達,遲啲又有地鐵

大宅

giraheiyear 發表於 17-12-15 21:55
瀝源村
係舊
但火車站,巴士總站

呢個冇得輸我以前住沙田

侯爵府

candice0088 發表於 17-12-16 12:38
我有朋友間公屋真係裝修到高級住宅一樣。窗口望海。樓下地鐵...

我沒有妒忌或羨慕。只是覺得驚訝...能做到 ...

大把人全拆、上'面書'd設計公司大把野睇、我覺得、房署職員點會咁得閒捉人、做又36吾做又36.不過廚廁野可自行拆及裝的、搬走時還原就得、拆牆就真係吾得
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

禁止訪問

大宅

2018復活節勳章

回覆樓主

我沒有妒忌或羨慕。只是覺得驚訝...能做到咁。房署可以由佢拆...不是說過知道會立刻還原的嗎?點解仲會有人用二三十萬拆廚拆厠及牆? 全是政府東西...

侯爵府

森永牛乳 發表於 17-12-15 14:56
南昌站對出,未入伙,無敵海景

同千萬豪宅一條公路之差

係呀, 住屋邨望出去有豪宅feel, 住豪宅望出去有屋邨feel. 唔知買豪宅住為乜?
纯豪宅区又貴到離地, 香港地多数係包装成豪宅嘅公屋.
個人想法, 不喜勿插

大宅

回覆樓主

其實長沙灣地鐵站附近,幸福邨,長沙灣邨,麗閣、元州邨都正,雖然住路邊果d單位比較噪,但交通無得輸,樓下地鐵站,中環荃灣都唔洗轉線,長沙灣道巴士基本去邊都有,保安道和北河街街市買餸差不多全港最平,附近小學有7間,步行7分鐘內,仲要全部受歡迎協和,聖多瑪、開平、基福、聖紀文、嘉靈。仲有個長沙灣球場,够空擴,小朋友跑跑跳跳都唔錯,附近有西九龍,粥粉麵都比較平...麥記都有三間,如果有個靚d大d商場就正

侯爵府

無話可說 發表於 17-12-15 18:02
紅磡村,行一陣到黃埔,好羨慕

呢個堅正,我公司係附近⋯有時經過,佢又唔係多橦,行5mins就到黃埔⋯正到呢。

大宅

waynewon 發表於 17-12-16 09:26
睇公屋網,附近屋村居民評語係…好嘈!副食品市場晨吉咁早已好嘈,冇覺好瞓,氣味又勁。 ...

本報訊】位處半山地段居高臨下,大廈內更設有空中花園,最重要的是月租不用2,000元!位於葵青區新晉公屋葵聯邨入伙短短3年,半山地段及景觀真的「無得輸」,近日被網友指「住公屋好過私樓」。

這個半山公屋王一期只有兩幢,分別為聯喜樓及聯欣樓,共提供1,500伙。當中最「吸睛」的就是兩幢大廈均設有空中花園,而且每三層就有一個空中花園。
走訪聯欣樓空中花園一共就有11個,花園內除了雅致的植物裝飾及休憩設施,更遠眺青馬大橋海景。
住在毗鄰私樓的劉太亦酸溜溜地表示,自己與家人以1.3萬元租入月海灣的兩房單位,坦言住公屋「不嬲都係」好過私樓,更指現在的人很幸運,因為新落成的公屋靚咗!月海灣與葵聯邨同一地段、同一景觀,樓齡較葵聯邨舊,月租相差十倍,當然葡萄。
葵聯邨二期亦在今年落成,分別為聯逸樓及聯悅樓,合共提供逾1,500個公屋單位。但劉太只能慨嘆享受空中花園,這些機會不是我們的!
就算租到,但亦不代表買到!2002年孫公推出「孫九招」,現在新建的公屋是「只租不買」。

葵聯邨為葵涌區最新公屋,每三層就有一個空中花園。 楊觀賜攝

男爵府

db123 發表於 17-12-15 18:48
上週五截收10份標書的長沙灣酒店地,相隔短短數天閃電開標。地政總署今日公布,一幅位於九龍長沙灣興華街 ...
睇公屋網,附近屋村居民評語係…好嘈!副食品市場晨吉咁早已好嘈,冇覺好瞓,氣味又勁。

子爵府

迷你人 發表於 17-12-15 17:20
東涌又遠,返工好麻煩!
空氣又差,又多遊客,咁都叫好

最差喺愈來愈多南亞人同新移民

子爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

福來村。。。方便,區內多商場,去邊區都有唔同交通工具,校網唔差,區內有3個街市,買餸都幾平,食肆又多

男爵府

72leelily 發表於 17-12-15 14:53
華貴
海景豪宅近在咫尺
我以前成日去海邊喂流浪貓
.
.
不随便評價他人,是一种修養。而不活在別人的評價裡,是一种修行。

.
.

伯爵府

回覆樓主:

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

回覆樓主:

荔景村,鴨利洲村,麗各村

男爵府

回覆樓主

愛東邨,鄰近筲箕灣地鐵,交通方便,又有海景

男爵府

Charlotte_mom 發表於 17-12-15 15:54
觀龍樓新兩棟(約8年左右?)
青馬大橋全海景
堅尼地城地鐵站旁

冇得輸

首頁

尾頁

跳至