跳至

首頁

尾頁

大宅

孖女o係34週出左世到而家唔經唔覺就過左十日!估唔到GATHERING之後兩日就生左…

原來有bb既日子真係過得特別快!

事源2月24號晚放工返到屋企唔夠十分鐘就穿左水, 果時真係好驚, 驚到係咁震呀!雖然知道孖胎有機會早產, 但我自己真無諗過會早咁多…

夜晚八點鐘入到醫院, 做檢查, 駁胎心機, 照超聲波, 開始陣痛... 因為孖b兩個頭仔仲o係上面, 所以醫生都即刻同我book手術室準備開刀…
我由一穿水就開始震, 震到訓上手術床上面; 我做既係半身麻醉, 最驚就係打果支「硬膜內麻醉」針, 要插入個背脊度架嘛…點知打果時都係有少少痺, 真係唔痛喎!放鬆就得喇!慢慢下半身就咩都feel唔到咯。
跟住就叫我老公入黎陪產, 成個手術都係一個鐘, 而拎bb出黎都係幾個字, 好快就聽到bb喊喇!果一刻真係好開心, 所有野都變得真實, bb由我個肚度出左黎喇!
因為bb唔足月又唔足磅, 所以一出世由兒科醫生接手, 兩個b就立即送左入嬰兒深切治療部, 我到第二日下午落到床先睇到BB.

果時見到BB真係百感交集, 第一次見到孖B, 真係好開心; 但見到佢地咁細粒 (得三磅幾) 仲要插喉吊針, 個心真係尺到唔識形容。

到到今日第十日喇, 我禽日先出院, 因為想見多孖B幾面, 所以一路要求住耐D; 見到孖B情況穩定, 我都放心出院, O係醫院真係休息唔夠...

大女仲住O係ICU, 但情況好好多, 體重都有增加, 希望今個星期可以衝出ICU啦!
細女住左幾日ICQ就搬左去加護病房, 因為細女出世時重D大隻D, 所以可以快D搬出ICU。而家細女就等夠重就可以出院喇!

男爵府

恭喜晒, 你好叻呀, 重日日拎奶比bb飲

別墅

恭喜晒孖b 媽,
祝bb 身體健康, 快高長大~
一家平安, 開開心心~

Born         3.185kg     5 Months  7 kg
1 Month    4.21kg       6 Months 7.87kg  
2 Months  5.24kg       12Months 9.4kg
4 Months  6.93kg       13Months 9.6kg

洋房

congratulations to Mami, and wasrm welcome to new born twins!

複式洋房

恭喜晒丫~孖b媽~~
兩個BB囡快d出院就好喇~
好期待你d相丫

大宅

孖b媽, 恭喜晒. 睇完之後真係好感動.
你要多d休息, 小心照顧自己.
我相信孖b都好掛住你, 所以佢地一定會乖乖增磅, 早d返屋企等你錫鍚!

複式洋房

恭喜你丫~~~放心啦~bb好快出院陪住你咖喇~~~
呵呵~睇到都覺得感動丫~
我黎黎月尾或4月頭都會系東區生^^

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

恭喜曬孖B MA先~
開刀都有得陪產真好,琴日先聽完廣華個講座,講明一定要順產足月產房夠人手先可以陪,真係多條件

別墅

congratulations!!!!!!!
休息多D!!!!
祝你一家開心怏樂!!!!
7w O.77cm
10w  3.5cm
12w  7.06cm

大宅

原帖由 nakai 於 09-3-7 08:08 PM 發表
孖b媽,我想問你响c+生定係政府生架?
我想知政府開刀有無得陪產架?

我O係政府醫院生架, 東區尤德, 我開刀都有得陪產; 以我所以間間醫院都唔同, 最好問清楚呀!

洋房

孖b媽,我想問你响c+生定係政府生架?
我想知政府開刀有無得陪產架?

大宅

再次多謝大家!
禽日第一次抱到家姐 (佢地出世後就一直訓箱), 果一刻真係好感動,我成日同佢地講, 快D食多D野, 吸收好D快D出院, 出左院比我錫返夠本!

我老公拎奶去都得, 但我真係好掛住孖女, 叫我一日唔見佢地真係唔得… :)

大宅

好感動, 孖b加油努力呀.

大宅

原帖由 李露媚 於 09-3-6 14:18 發表
好多謝大家關心呀, 而家我都無得坐月, 日日返醫院探孖B, 又要拎奶返去比佢地飲.

孖女好叻, 希望可以快D帶佢地出院, 影D相比大家睇下!

叫你老公拎得唔得呀?
你唔趁而家好好叉電, 孖b返到屋企, 你仲唔得閒架.

男爵府

雖然我都巳經生過 但睇返孖b媽寫d野 都覺得好感動呀~

孖b and 孖b媽 你地都要加油呀 孖b快d增磅出院 等媽媽都可休息下.

複式洋房

welcome back ar!!

祝孖B肥肥白白,可以快D出院!
而你多d休息呀!

男爵府

Take more good rest and save energy for taking care of the twins soon.

別墅

恭喜晒呀! 看完你的文章不自覺地好感動 ,而且都好期待自己bb出世那刻
預祝孖b早日出院,快高長大,身體健康
孖b媽,你自己都要多點休息呀

複式洋房

恭喜你!~ 半來都好驚半麻會點,睇完你既文章都無咁驚嚕,祝BB健健康康!

首頁

尾頁

跳至