跳至

首頁

尾頁

男爵府

有冇油塘小朋友讀麗港城迦南?
想幫囡囡報pre nursery(2歲班),
知唔知有冇校車到油塘, 收費如何?

男爵府

呢幾年競爭咁大, 大b一定比細b有優勢,
假設11月面試, 妳囡囡已經1歲11個月大,
相比年尾出世嘅小朋友只得1歲左右,
自理能力, 表達能力同埋識嘅野都相差好遠。

原帖由 louiseter 於 09-9-21 21:50 發表
我今日都打過去問, 佢哋話10月中會出信通知面試日期, 因為報名BB太多, 所以會分幾批interview.

我囡囡係大B (0801), 唔知會唔會有得早D interview呢?

大宅

我今日都打過去問, 佢哋話10月中會出信通知面試日期, 因為報名BB太多, 所以會分幾批interview.

我囡囡係大B (0801), 唔知會唔會有得早D interview呢?

原帖由 BabyHilary 於 09-9-21 13:53 發表
迦南係用電話通知。

我今日終於收到迦南電話回覆,
佢地話收到我9月2日寄出嘅報名表,
9月11/12日有電話通知我, 叫我自己check返留言,
我話唔好意思冇收到電話或者留言,
咁佢就話唔緊要, 而家cfm係收到報名表。
我問 ...

男爵府

迦南係用電話通知。

我今日終於收到迦南電話回覆,
佢地話收到我9月2日寄出嘅報名表,
9月11/12日有電話通知我, 叫我自己check返留言,
我話唔好意思冇收到電話或者留言,
咁佢就話唔緊要, 而家cfm係收到報名表。
我問佢面試時間出左未?
佢話未, 我囡囡應該唔會係第1輪,
遲d會有信通知......

唔知佢地係點分第幾輪面試架呢?
我都算早交表, 囡囡都算係大女(0804)......

大宅

請問知唔知係電話通知, 定係信件通知? 我喺7/9交咗表, 但暫時無收到通知, 唔知有冇得in呢?

原帖由 BabyHilary 於 09-9-18 20:17 發表
我9月第1星期就寄左報名表去迦南,
上星期打電話問職員又話叫我等電話,申請人眾多唔會個別check,
今日再打電話問職員又話已經通知哂申請家長,
叫我留資料幫我check, 但仲未回覆﹗
唔知會唔會寄失, 我驚再交表又話full ...

男爵府

我9月第1星期就寄左報名表去迦南,
上星期打電話問職員又話叫我等電話,
申請人眾多唔會個別check,
今日再打電話問職員又話已經通知哂申請家長,
叫我留資料幫我check, 但仲未回覆﹗
唔知會唔會寄失, 我驚再交表又話full左﹗

洋房

我申請左明年既幼兒班, 不過好似好多人申請.
唔知道收唔收我囡囡?

原帖由 小船 於 09-9-10 13:34 發表
其實我都學得迦南幾好,我個女今年返n1。8月開始試班,返咗2日已經好鍾意返學。d老師都好nice,又會打電話嚟講吓囡囡係學校d嘢。

複式洋房

其實我都學得迦南幾好,我個女今年返n1。8月開始試班,返咗2日已經好鍾意返學。d老師都好nice,又會打電話嚟講吓囡囡係學校d嘢。

民房

其實cannan係一間好好幼稚園,大部份老師都好有愛心.樓上見到有mummy話有d主任唔太好,其實係cannan入邊有d主任係超好架..eg.程主任..佢係一個好有愛心既老師..每一日都笑住咁接小朋友入學校,有咩要佢幫手既地方佢用心去協助家長..另外cannan課程都係唔錯..每日都有外籍老師同普通話老師上堂....值得考慮

洋房

謝謝您的分享~

原帖由 labelle 於 09-9-5 00:10 發表
我答"Think"係因為你問 "除左麗港城迦南外, 觀塘區幼兒園/幼稚園課程比較注重外語?"

我囝囝由N1到依家K2都係讀迦南, 當中唸過轉校(eg去九龍塘)但最後都留守, 因為我+囝囝都滿意/鐘意迦南, 老公就更鐘意佢近又有學卷 ...

禁止訪問

洋房

"Think" 好似國際學程.
你準備報邊間?

原帖由 labelle 於 09-9-4 16:09 發表
Think

洋房

咦~你咁快交表既?
唔係9月7日起咩?

原帖由 BabyHilary 於 09-9-4 14:47 發表
各位家長交左表未呀?
我早幾日寄左form去迦南,
唔知係咪小朋友一夠18個月就會面試呢?

禁止訪問

男爵府

各位家長交左表未呀?
我早幾日寄左form去迦南,
唔知係咪小朋友一夠18個月就會面試呢?

洋房

我想問除左麗港城迦南外, 觀塘區幼兒園/幼稚園課程比較注重外語? 因為我想囡囡學好d 外語.
你囡囡學既英文班, 可以介紹下嗎?

原帖由 米之連媽媽 於 09-9-3 11:50 發表
我自己覺得中英數程度係中等, 唔算深但都唔係太淺 (當然都係睇返個人對深/淺既定義)
至於英文, 我自己覺得學校係N1 & K1係注重聽同講, 今年剛開學, 我收到既課本開始多左phonics book, 我估到K2就真係比K1深左同多左 ...

男爵府

其實佢好好架, 雖然講野係硬D, 但佢對每個小朋友都好上心, 例如囡囡第一年返N班, 有時我打電話返學校問下囡囡既情況, 我知係呢位主任聽電話, 但佢都可以講到囡囡係學校既情況比我知, 今年我趕唔到返學校買校服, 佢又估計到囡囡既身型, 幫我留起新校服, 等我第二日先去比錢買新校服, 所以佢都好幫家長手架, 比D時間, 開學又遇上H1N1, 所以學校比以往緊張好多
原帖由 bbccqq 於 09-9-1 21:39 發表
迦南是一間傳統學校, 有很多 '不可以', e.g. 書包不可以有飾物, 學校不可以影相, 不可以不溫習字卡.........但是, 這間真是一間好學校, 因為老師比較有經驗 !!!

而 那位 '眼鏡主任'.......是很cool和講說話好 '硬' ...

男爵府

我囡囡就讀得好開心, 除左第一年N1頭個月有話唔返學之外, 從來都無話過唔返學, 今年開學一叫佢就即時起身, 仲週圍同人講佢今日係第一日開學, 至於話對學習有冇多到興趣就要睇返個小朋友, 囡囡限左返學, 仲好鐘意上興趣班, 就算係暑期班都學左好多野, 返到屋企仲會同我地分享, 我估佢真係好開心
我囡囡都係細女, 所以如果學校有位, 應該會收, 不過我知今年N班比較難入, 因為2007年金豬效應, 太多BB
學校有講聖經故事, 但一提學校係基督教
原帖由 hahachan 於 09-8-27 14:47 發表
你好,想請教一下各位, 你地覺得小朋友返迦南返得開唔開心呀? 對學習會唔會多左興趣?
迦南會唔會唔收細仔呢?
仲有, 有沒有聖經課或者講聖經故事呢?

謝謝大家! ...

男爵府

我自己覺得中英數程度係中等, 唔算深但都唔係太淺 (當然都係睇返個人對深/淺既定義)
至於英文, 我自己覺得學校係N1 & K1係注重聽同講, 今年剛開學, 我收到既課本開始多左phonics book, 我估到K2就真係比K1深左同多左野做, 但我自己有比囡囡係出面上英文班, 所以舊年老師講呀囡同外籍老師溝通完全無問題, 一問一答
老師普遍都有愛心, 特別係N1既老師, 同埋我覺得老師真係會同家長溝通, 同協助家長, 呢方面我覺得唔錯
我自己覺得呢間值得推介
原帖由 qoo_pooh 於 09-7-23 12:11 發表
我今年想同小朋友報下年的K1,
想問問
- 迦南的中英數程度如何?
- 要不要出外幫英文?
- 有沒有 phonics 學?
- 老師有沒有愛心及經驗足夠嗎?
- 迦南好不好? 值得推薦嗎?

...

子爵府

迦南是一間傳統學校, 有很多 '不可以', e.g. 書包不可以有飾物, 學校不可以影相, 不可以不溫習字卡.........但是, 這間真是一間好學校, 因為老師比較有經驗 !!!

而 那位 '眼鏡主任'.......是很cool和講說話好 '硬' 的, 老實說, 我也有點不喜歡她.......上年開學時, 我同佢講, 我仔未戒片, 佢立即 好 '硬' 地講 : 唔得喎, 你要自己同佢介 ! 我講, 我仔唔肯唔穿片.....佢'唔得喎' 左我幾野......
所以, 我麻麻地佢 !!

首頁

尾頁

跳至