自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

水晶宮

http://www.hkheadline.com/instantnews/video_news.asp

睇完今日呢篇新聞同video,我都係覺得呢個警員開槍係咪妥當?嗰個印巴籍人,又未必識聽得哂中文,又唔見得係正常(周街痾尿應該係傻佬黎啦),咁全程個警員warning個印巴籍人都係講全中文...佢又係得一個人又唔係悍匪...係咪真係一定要開槍呢?個警員自己一個人搞唔掂係咪都唔可以CALL支援呢?

睇完呢單新聞真係充滿問號...

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 manicheung 於 09-3-22 19:16 發表
我相信你朋友吹水居多

珊瑚宮

好媽媽勳章

我相信你朋友吹水居多
原帖由 Leomummy 於 09-3-21 17:25 發表

入警校第一件要學既係講粗口 ( 純粹聽朋友自己講返)

伯爵府

好媽媽勳章

呢個就係point.
原帖由 daniel44 於 09-3-18 09:32 發表
佢有用晒成支胡椒嘖霧,先再開槍

大宅

原帖由 小魚兒正正 於 09-3-21 18:26 發表
警員都係打份工...在生命有危險時開槍,都係保護自己.....佢成支胡椒噴霧用哂..死嗰個人
重可以走得郁....我估佢吾開嗰槍...死0個個
係個差人...

我都覺得警員開槍正確!D人儍嫁,你唔開槍,死嘅會係差人囉!
Carmen

禁止訪問

男爵府

警員都係打份工...在生命有危險時開槍,都係保護自己.....佢成支胡椒噴霧用哂..死嗰個人
重可以走得郁....我估佢吾開嗰槍...死0個個
係個差人...
[

男爵府

原帖由 毛媽 於 09-3-18 09:44 發表
一睇新聞就覺得有問題!
入警校唔知學過d乜,只識開槍

入警校第一件要學既係講粗口 ( 純粹聽朋友自己講返)

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

開槍唔係最好的處理方法

但係情有可願

樓上都有人話

事後孔明

小學生都識做啦

一時之間

我都想唔到理由唔開槍

以殺止殺...(如果比人搶咗把槍....)

p.s我意思唔係話警察故意開槍殺人

槍火無眼....
不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

禁止發言

禁止發言

禁止發言

民房

梗係有問題啦,根本同希臘騷亂的導火線有什麼分別?

珍珠宮

原帖由 Littlebd 於 09-3-18 12:43 發表
差佬训练有素就悟會遇事咁驚青, 悟好话差佬, 打开wargames都知射身悟射頭 , 條友又悟系有槍, 悟使一 槍做瓜嘛. 悟系有心对住頭系好难射到

就算有心對住個頭, 都未必中架wor, 個頭咁細, 更何況當時情況咁亂。
我只係覺得雙方都好無辜。

珍珠宮

原帖由 piyo28 於 09-3-18 12:11 發表
其實真係好難講, 當你身處一個危險環境, 思緒就會亂d, 尤其是只係得自己一個人應該, 我諗果個police 諗冇可諗, 最後都係要開槍. 不過, 個頭咁細目標都可以打到, 點解個身體咁大, 佢又打唔到呢, 有d唔明. ...

正如個龍門咁大, 條門柱咁細, 但就係成日都射中門柱或橫眉。
只可以話今次係不幸事件

大宅

我支持警員,因為正常冇人會企定唔走比人用槍打 所以冇問題

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

大家只要諗下如果果位警察係你屋企人,便知佢處理得有無問題了。

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

原帖由 Littlebd 於 09-3-18 13:44 發表
so were u the crane in the pond there watching the whole thing? reckon most of the police family were there, that's why they can be the judges of all the POLICE WE ARE THE BEST threads.

呀, 我好似冇講邊個0岩喎 ? 拱都比你屈

子爵府

2024年龍年勳章

我諗個警員無心射個頭o既, 新聞都影到張凳爛晒, 睇片都見到個死者一路追住個警員, 個警員一路避, 緊張關頭警員可能仆仆跌跌咁自衛開槍, 又或者個死者見警員開槍"烏"低頭避呢

侯爵府

畀面勳章

開鎗無問題...

死左最唔抵....不過係個傻佬...自己找死!

首頁
12345...8

尾頁

跳至