自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

侯爵府

親子王國15週年勳章

呢單好慘
一對新婚夫婦滿心歡喜迎接新生命來臨,努力上堂學做好爸爸好媽媽,怎料妻子懷孕23周時,悲劇卻降臨一家。妻子因發燒和感到胎兒沒踢她,前往瑪嘉烈醫院求診。惟急症室醫生因無受訓,無發現已穿羊水;產房護士遲遲才發現妻子高燒達40℃,醫生更疑指示她可以出院。院方最終發現嬰兒已胎死腹中,孕婦出現嚴重子宮內膜炎,留院5日後不治。死因庭昨開庭研訊這宗一屍兩命的悲劇。

雖然事隔兩年多,死者丈夫曾坤洪昨作供時仍然激動,為妻子入院後所受苦難忿忿不平。證人桌上放着死者王詠欣(31歲)的身份證副本,曾坤洪完成近兩個小時作供後,輕撫身份證副本上的妻子相片,默默回到家屬席,聽取案中10多名醫護人員的口供。
2015年11月22日凌晨曾坤洪帶着妻子前往瑪嘉烈醫院求醫。急症室醫生李淳風供稱量度死者體溫為36.9℃、心跳脈衝均正常,胎兒的心跳亦正常。死因研訊主任問李有沒有檢查羊水,李表示沒有,因為懷孕僅23周就穿羊水屬罕見,而且死者有其他申訴,例如發燒和感冒,他沒問羊水的情況。

急症室醫生:沒受訓測羊水

代表家屬的律師盤問李醫生,用超聲波是否可以測出羊水份量。李承認可以,但他沒受過相關訓練,急症室訓練課程只包括用超聲波照懷孕13周或以下的胎兒,以防孕婦宮外孕。他表示死者求診當天,他有用超聲波掃描檢查死者是否宮外孕,以及測出胎兒心跳。醫生將死者轉介至婦產科,安排她入院。
負責接收新症的護士,原來是一名未畢業的助產士女學生梁潔芬。梁於22日凌晨單獨面診死者,替她量度胎兒心跳,發現心跳正常。梁表示按院方規定,接收婦產科新症須問「有冇出血、穿水、肚痛」,當時死者全部答「冇」。她填寫表格後,將文件交給上司便做其他工作。
家屬律師質疑,是否病人講甚麼,她都會照單全收。梁回答,要靠病人說出穿羊水,她才會進一步檢查,而她不會用超聲波替病人照肚,因「呢個係醫生做嘅」。律師再問,如果對方初為人母,不懂分辨失禁與穿羊水,護士如何把關?梁支吾答:「咁我就唔清楚。」

死者住院後高燒兼發冷

死因裁判官黃偉權追問,婦產科是否一般由學生接收新症,梁表示「視乎人手安排」,但上司一般會核對資料。黃官再問當晚有無人替她核對,梁表示不知道。婦產科當晚的第二護士長羅彩霞隨後被傳召,黃官問當晚婦產科工作是否很忙碌,羅表示人手的確很忙,因有一位婦人產後大量出血。
死者22日凌晨轉往產前護理病房住院。早上當值的註冊助產士黃潔珩指,她沒替死者量體溫,不知她隔了一晚便發高燒。她稱有問「BB有冇郁」,死者回答「感覺BB郁、冇唔舒服」。家屬律師要求黃確認死者當日的醫療病歷,她承認死者當時發燒達40℃,且報稱感到痛、發冷發熱和頭痛。黃稱已即時向當值醫生李盈報告。
律師追問,死者發燒40℃又感到發冷,黃認為死者的身體狀況如何?她回應「醫生嘅評估覺得佢穩定」,又稱「我覺得病人係清醒嘅」。聆訊今續。
案件編號:CCDI711/15

公爵府

mlcbb 發表於 18-6-28 14:47
程序係穿水既話,24小時內生唔到就要開刀。

有部機mon 住bb 心跳,同埋子宮收縮情況,如果所有指數正常, ...

我嗰時個助產士 連笑氣都唔想比我用
又係用呢句 生仔係痛呀啦
黎同我講

公爵府

mlcbb 發表於 18-6-28 14:50
醫院有產前班俾孕婦上,有教呢d 野同程序

我問過我嗰邊公院
佢叫我自己上website 睇片
唔會開班教

另外 如果 睇片或者有人教就識
咁呢個世界無人考試唔合格

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

bobocheung65 發表於 18-6-26 10:56
我都唔識得點叫穿羊水 見到d 留言話公院生搵命博 好驚 其實我自己第一次點識得分係正常生仔痛楚or 意外就死 ...

絕對同意 , 第一次做孕婦 , 如果穿美水唔係好多水時點知係穿羊水 , 又未試過都無經驗呀 。

大宅

回覆樓主

我第一胎 穿左一日羊水都唔知
完全唔痛冇見紅
第二日先入院check真d 真係穿左
b仔冇調頭 即時緊急開刀
好彩冇受感染

伯爵府

Ol0314 發表於 18-6-27 02:19
我成日覺得香港醫護覺得病人係應乜都知
知咩叫穿水 咩叫胎動少 咩叫做生仔
大佬 個個都有第一次呀啦

醫院有產前班俾孕婦上,有教呢d 野同程序

伯爵府

karshing 發表於 18-6-28 13:30
痴線,暈咗先幫開刀,究竟緊急程序係點?!

程序係穿水既話,24小時內生唔到就要開刀。

有部機mon 住bb 心跳,同埋子宮收縮情況,如果所有指數正常,通常都要自己努力。

長假期/ 星期日前,通常會快d 開刀,因為假期人手少,盡量假期前完成。

始終手術室麻醉師有限,無可能叫痛就開刀,因為生仔真係好痛。

子爵府

mlcbb 發表於 18-6-28 00:48
1. bb 係羊水入面,出面有膜包住,唔穿水阿B 又點出黎?

2. 你老公唔係你一穿水就陪產,仲要等晚飯時間 ...

我生呀女係,開晒10度都冇人手穿水,一穿水冇耐佢就跟埋出黎,助產士話好好彩戴得切面罩。

珍珠宮

eggcarol 發表於 18-6-26 11:01
好慘!
題外話,我以前個同事的老婆係公立醫院生,生唔出、又遲遲不肯開刀,個B缺氧,一世有問題。佢叫我 ...

我就係好驚會咁,加上我親戚同朋友都係咁~
唉~所以我都係揀開刀算~

珍珠宮

嵐嵐喵1234 發表於 18-6-26 12:10
我姑9都係, 痛足24小時都生唔出, 痛到暈左醫生先開刀。

痴線,暈咗先幫開刀,究竟緊急程序係點?!

子爵府

mlcbb 發表於 18-6-28 12:58
haha.. 我以為你話晚飯先生先到,期間得你一個人

穿水應該唔痛架,搵支針拮穿,就會有水流出,咁 ...

我唔識呀!用針吉穿係唔係要抻手入去吉定點?係好痛好痛,可能佢見我咁耐未生到,右再用手撐,痛到標眼淚,我已經係好忍得痛,哎!太恐怖嘅經歷,岩岩有個大肚媽咪生完要係咁輸血,變左我冇人理,個胎盤我都係生完隔左陣先有醫生過黎幫我推返出黎,之後先聯針
http://uccfs.paran.com/PUD/co/conut1004/IMG/20110227/1298810488_201102272141582684200601_0.jpg

伯爵府

牛皇妹 發表於 18-6-28 09:57

1)我唔係醫護我唔識點先係正確,當時開到三度,係由朝早7-8 ...

haha.. 我以為你話晚飯先生先到,期間得你一個人

穿水應該唔痛架,搵支針拮穿,就會有水流出,咁會刺激子宮收縮,加快產程。

搵隻手撐係有時其實開左,但唔知點解未鬆到,不過如果痛就應該未得

子爵府

mlcbb 發表於 18-6-28 00:48
1. bb 係羊水入面,出面有膜包住,唔穿水阿B 又點出黎?

2. 你老公唔係你一穿水就陪產,仲要等晚飯時間 ...

1)我唔係醫護我唔識點先係正確,當時開到三度,係由朝早7-8點嘅事就同我用手穿水,中途見我咁耐生唔到,右放手落下面撐,依當時已當面拒絕叫唔好,好痛,而痛到流眼淚,而身邊助產士都出聲講左句,人地都話唔好咯,你仲整。

2)係文中從冇表示過講過有老公會陪產呢件事,我係由朝早痛到晚飯時間先生到bb出黎

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

Moonlight819 發表於 18-6-26 22:22
其實一早已說公立醫院很多醫生護士也是實習或沒有經歷,因為好的已被私家請了,所以有錢真的去私家!
...

伯爵府

牛皇妹 發表於 18-6-27 17:29

我都係依間醫院生,都係第一胎,我見紅入院,成晚冇動靜直到第二朝 ...

2. 你老公唔係你一穿水就陪產,仲要等晚飯時間先到?

子爵府

回覆樓主:

我都係依間醫院生,都係第一胎,我見紅入院,成晚冇動靜直到第二朝食完粥,開到三度係產前醫生用手同我穿水,(呢度我唔明,見人人都講有水好生d,唔明做咩要幫我穿水)之後落產房,一直我都生唔到,直到晚飯時間我先生到,期間係產房係得我一個959有姑娘入黎睇下我,叫我有事㩒鐘。生完呢次先知咩叫來回地獄右折返人間

珍珠宮

aidan08 發表於 18-6-27 12:57
咁我有兩個疑問:

第一,你意思係終止懷孕如果開刀就需要刮宮,定係引產都會需要刮?

很抱歉,我打錯字
係想打:
開刀唔止單單捱一刀

主要想指出比較開刀風險同後遺症一定較引產多

1. 點解終止懷孕要引產唔肯開刀

12-24週終止懷孕一般係引術手術,要刮宮清胎盤同胚胎組織
一般終止懷孕胎兒體積細,較容易將胚胎排出,復原較開刀快,傷害比開刀細

睇返新聞資料,每年香港都有孕婦因為開刀生bb大量出血要切子宮保命

2.終止懷孕不開刀,生bb會多次開刀
簡單一句:醫學原因
醫生評估風險同後遺症為孕婦安排治療

呢類咁學術性問題由醫生解答最好,我只係將自己所知講出黎討論一下,有錯請指正

講返今次慘劇,新聞講醫生安排左取胎盤手術,但溝通出錯導致延誤手術同救治
可見醫生係會按孕婦情況安排緊急手術

https://www.google.com.hk/amp/hd.stheadline.com/amp/news/realtime/hk/1251423/

大宅

回覆樓主

咁廣x 真係好
我生完有高燒 驚我心有事即做心電圖訓床 量體溫量到我叫姑娘比我訓覺
應該每半個鐘有姑娘入黎一次 有d仲做到量完又量 要我提佢你岩岩量左啦
產後第二日助產士小組姑娘仲會上黎病房陪你傾計教你喂奶掃風又幫你倒下水咁 有d醫護人員係好有心去做 可惜人手真係唔夠

侯爵府

李豆豆 發表於 18-6-26 11:21
我真係唔知穿水係點囉,當年就生都好驚係穿水先,因為唔知會係點
我都係早產穿羊水

30幾週(頭)
見紅入急症
留院觀察時聽到(FEEL 到)咇一聲,好似漏氣咁,又好似瀨尿咁
同姑娘講我覺得穿左羊水
佢地淨係睇下M巾
話無,仲叫我準備出院

好彩過多陣,真係穿,倒水咁
個姑娘仲要話睇下有幾多........

子爵府

kennyrita 發表於 18-6-27 13:38
副顧問會幫你連針咁好

唔知點解,我記得bb 出左黎,佢同我講幫我拎埋個胎盤,然後話完成。之後就連針,好有心機去做

首頁
12345...10

尾頁

跳至