自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我有隻草龜養咗20年,舊年塞卵做手術救番,今年唔好彩又塞,但卵泡太大,已做開大脾手術但都不能取出,医生建議再開龜殼做,但風險會更大,我都唔知做唔做好,定睇多一個医生攞second advice, 有冇J M可以俾下意見啊

男爵府

回覆樓主

我自己都有草龜,仲養左三十年,幾錢都會醫!!

珍珠宮

Fb有個group係比龜主交流,建議你入果個group,希望幫到你

男爵府

回覆樓主

請問以上病例 龜龜 有咩微狀 ? 我果隻以前有生蛋 近呢幾年乜都冇!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

juniormiu 發表於 18-8-13 16:03
我有隻草龜養咗20年,舊年塞卵做手術救番,今年唔好彩又塞,但卵泡太大,已做開大脾手術但都不能取出,医生 ...

我會帶佢睇多個醫生,睇吓會唔會有另外一種方法做手術,但睇完都會同佢做手術。

翡翠宮

BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

juniormiu 發表於 18-8-13 22:55
其實好想喺度舒發下自己感受,成個月黎好唔開心,屋企人、同事因冇養動物,佢地覺得洗咁多錢喺隻當年只賣5 ...

好明白你感受, 睇到都心痛

子爵府

juniormiu 發表於 18-8-14 12:02
全未成蛋,只是卵,就似雞子一樣橙色的,去年龜女做手術取了10幾粒出黎,有大有細,我也嚇了一跳個肚可以塞 ...
我隻龜都係咁,醫生即時決定切輸卵管,冇左一邊,仲有另一邊,好似人咁咋,但之後冇問題發生了,所以珍禽異獸醫院的醫生好似好d,唔使隻龜又再痛苦多一次,我見醫生用藥水浸住d蛋,應該用黎做案例。

侯爵府

回覆樓主:

我都有養, 十幾年了, 由bb仔養到手掌咁大, 我會一直照顧佢到老, 希望佢長命百歲

伯爵府

babiisiuyee 發表於 18-8-14 11:31
巴西龜粉絲團
個到都好多香港人,試下問下
好,謝謝

伯爵府

jyjy1684825 發表於 18-8-14 11:40
我唔識,但可唔可以将蛋王蛋白抽走再打碎蛋殻後移走?
全未成蛋,只是卵,就似雞子一樣橙色的,去年龜女做手術取了10幾粒出黎,有大有細,我也嚇了一跳個肚可以塞滿咁多卵

男爵府

jyjy1684825 發表於 18-8-14 11:40

體內碎清唔晒有機會感染,之前我朋友隻龜係咁走

伯爵府

Watashiwamomo 發表於 18-8-14 09:05
回覆 juniormiu 的帖子

我都係養左巴西龜好耐,些人成日話隻龜係cheap龜,10蚊買返來點解要浪費咁多錢睇獸 ...
多謝你,你養開龜會明白,我身邊嘅人無養龜,佢地只感到烏龜同主人關係唔似同貓狗咁互動,照計亦唔會有乜感情囉,我亦知好多人會以動物身價或名種黎衡量值唔值得為佢地使錢,如果佢係金錢龜可生金蛋,D人又會有唔同睇法了,我而家想法係就算今次用咗好多錢都救唔到龜女,我起碼叫盡哂力,天意係咁無奈要接受,唔想傷心之餘再加上内疚就更痛苦

Watashiwamomo    發表於 18-8-14 16:08

侯爵府

juniormiu 發表於 18-8-13 16:03
我有隻草龜養咗20年,舊年塞卵做手術救番,今年唔好彩又塞,但卵泡太大,已做開大脾手術但都不能取出,医生 ...

伯爵府

充裕 發表於 18-8-14 01:25
我隻草龜試過脫肛,去大圍珍禽異獸睇,係大脾開刀,發現肚入邊全部係蛋,生唔出,醫生即時同佢做埋切除一邊 ...
請問切除輸卵管等唔等於龜龜已絕育而不再下蛋?

大宅

BK Milk勳章

juniormiu 發表於 18-8-14 11:29
入去Facebook揾過,但有關問病嘅群組還未找到,JM有沒有全名可給我再揾過? Thx.

巴西龜粉絲團
個到都好多香港人,試下問下

伯爵府

babiisiuyee 發表於 18-8-14 01:16
有冇入Facebook烏龜群到問下?
入去Facebook揾過,但有關問病嘅群組還未找到,JM有沒有全名可給我再揾過? Thx.

男爵府

祝早日康復!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

juniormiu 發表於 18-8-13 22:41
係呀,好不幸龜女今年情況比去年更差,有粒卵好大粒,連医生都話罕有,重要生到好入,做咗左面大脾攞唔到, ...

我會一博,因為吾做只可能幾個月做,如果手術成功,可能不只幾個月命。

大宅

我都係養左巴西龜好耐,些人成日話隻龜係cheap龜,10蚊買返來點解要浪費咁多錢睇獸醫,那一刻好憤怒,龜既價值唔係用平唔平幾罕有去定義,係我心目屋企隻龜龜係無價,養左龜咁耐就知,你對她好龜龜係知既,仲會比好多反應妳添。樓主真係好有心,用咁多時間金錢係龜龜身上,我想妳的龜龜係知道妳的好意,加油,有呢份心意妳的龜一定會冇事!
願上帝祝福妳的龜龜早日康復

littlesheep123    發表於 18-8-14 15:25
歡迎歡迎

大宅

我明呀!龜女會有咁既風險...好多龜友既寶貝都係塞蛋年齡大就去左彩虹橋。不如妳先睇左余醫生先做決定,聽多個意見會保險些,話唔定會冇事呢?
加油,龜龜一定冇事既,唔洗咁擔心

歡迎歡迎

首頁

尾頁

跳至