自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

2018復活節勳章

我要定期去政府攞藥,唔明點解啲醫生下下都要講嘢串串貢,去睇親都要睇人面色,我唔係乞丐! 路過的人,唔好問我點解唔去睇私家,謝謝!醫生就高高在上嗎?就唔使尊重人嗎?唔好當人係去乞!

侯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

mother904 發表於 18-12-5 07:00
之前我媽睇瑪嘉烈腫瘤科,未睇前我地全部人都心知肚明咩事,只係等睇報告最後確定。入房見到個女醫生,坐低 ...

仁心仁術……我由細到大都認為做醫護工作嘅人,都有一顆仁心。但陪家人睇醫生、探望入院家人等之後,我對醫護乃白衣天使呢嗰幻覺彻彻底底破滅,真係要用: 好衰、好無禮、好無責任感、好無醫德来形容部分醫護人員。睇到你媽嘅女醫生咁樣嘅言行,我深有感受,曾經我仲聽過有醫生講: "……哦,咁你如果想xxxxxx都得,又唔死得嘅"。 真係到今時今日諗起,仲係非常火滚!

講得係醫護人員,真係醫生、護士、物理治療師都遇到過好差嘅,當然亦有部分真係好有職業道德,真係仁心。

水晶宮

畀面勳章

kikibebe 發表於 18-12-4 21:33
其實,有啲人冇遇過呢啲醫生,冇受過呢啲氣係唔會明嘅。唔信有呢啲事情發生又或者覺得係無中生有嘅話,可以 ...

其實醫生都係人,會有不同性格,亦會因際遇改變情緒,你係病人,患病已經唔舒服,為乜要為另一個人,一時半刻的不良態度而煩腦呢 我長期政府覆診,我每次入診室先敲門,然後主動講:醫生早晨/午安,臨走會講:辛苦曬/唔該你吖醫生
都遇過較冷漠的回應,亦有遇一兩個串串貢,我當時運高,唔同佢計較,臨走仲同佢講:醫生你要好好保重身體,情緒穩定有助你發揮所學專業,造福病人! 講完個醫生呆咗 我就當自己贏咗啦
病得耐,真係唔好為小事傷神

男爵府

醒目開學勳章

ngwong2 發表於 18-12-5 08:09
依位垃圾医生語癌末期!

男爵府

醒目開學勳章

kikibebe 發表於 18-12-5 01:16
今日睇呢個醫生情緒係有問題。開頭正正常常,其實佢唔使點睇我,開番食開隻藥比我就得,應該2分鍾就走得。 ...

他能醫不自醫,你原諒佢啦!佢應該有情緒病,你唔好放系心度,影響自己,唔值得!

已刪除用户

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

水晶宮

回覆 kikibebe 的帖子

一DD啦, 政府都有好醫生既, 不過次次覆診都好睇彩數囉.

子爵府

之前我媽睇瑪嘉烈腫瘤科,未睇前我地全部人都心知肚明咩事,只係等睇報告最後確定。入房見到個女醫生,坐低 ...

真係好衰格

子爵府

kikibebe 發表於 18-12-4 20:30
我要定期去政府攞藥,唔明點解啲醫生下下都要講嘢串串貢,去睇親都要睇人面色,我唔係乞丐! 路過的人,唔好 ...

睇私家醫生一樣系問幾句就開藥,冇其他交流

水晶宮

我要定期去政府攞藥,唔明點解啲醫生下下都要講嘢串串貢,去睇親都要睇人面色,我唔係乞丐! 路過的人,唔好 ...

有一排差不多每星期我都要同家人出入醫院做治療,曾經都有講過好似乞丐,但亦都遇過好好的醫生。自己禮貌先,如果對方唔禮貌就唔需要對佢有禮貌!

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

水晶宮

呢啲醫生枉為醫生,可能只係向錢看為份工,只按本子辦事,完全無同理心!

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

子爵府

如果在BK或討論區,你想討論先要想下用什麼字眼,如只是發洩就無所謂(你見其實好多HIT POST都是一開始用錯字,就返唔到轉頭),睇返你個問題,都是那句,你唔好彩,不關那裡事,正如有好多JM都話無試過咁。

公爵府

我book咗今日去政府睇醫生,希望睇我個醫生對我態度唔好咁差,我都好怕比人當我乞丐咁對耐

男爵府

佢地睇人蝦,你衣著好少少,問佢地問題問得準確D,唔好講自己意見。會好好多。

有一次同老豆覆診,D老人家成日講廢話。但我一出聲就問中問題,例如,如果轉新藥,出現手震情況,是否正常?之類既問題,醫生都冇得串咀,一定要答。

男爵府

咁有啲係衰啲既,被病人問多兩句或自己無耐性聽病人講野就會串人,唔好嬲啦心情好身體就會好,呢啲醫生都遇過,一坐低比啲禮貌,唔該前唔該後通常都會態度好返啲

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

seaheart88 發表於 18-12-4 20:41
咁唯有話吾好彩。。。因為我去睇醫生覆診。。。除非佢好親切問多些問題。。否則基本入去看下舊病歷講兩句 ...

feeling 嘅嘢真是好客觀……

樓主話有hard feeling, 叫大家唔好問,咁就算了。醫生係人,病人又是人……

水晶宮

畀面勳章

又唔係個個正苦醫生都係咁差嘅,可能樓主唔好彩,我自己都係定期返健康院覆診同攞藥,so far 未遇過衰嘅醫生

翡翠宮

依位垃圾医生語癌末期!

大宅

明白你感受!我也遇到同一樣情況

翡翠宮

畀面勳章

之前我媽睇瑪嘉烈腫瘤科,未睇前我地全部人都心知肚明咩事,只係等睇報告最後確定。入房見到個女醫生,坐低就講: 「你而家係xx癌末期,我地依家既方向係紓緩治療,你唔好諗住會醫得番好,唔好到時又話我地醫錯,醫唔好你!」

呢段說話令我嘆為觀止,一世都會記得。
日日是好日

首頁
12345...6

尾頁

跳至