自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

我兩個仔周圍都話無興趣,去澳門話悶,去廈門話無興趣,返大陸周圍行下住一晚話好無聊,去離島行一日都話唔想,連去旅行都係好勉強咁去...呢緊復活節想搵個地方一家人去行下玩下都話唔想,多唔多中學生係咁架?
我係驅魔人媽媽

伯爵府

TPMummy 發表於 19-3-22 23:55
都唔係㗎,就算係去離島睇蝦干鹹魚, 佢地都可能會有興趣架。
可能我個仔鍾意食啦,我哋去離島,佢都會叫我 ...

咁佢兩個仔無興趣丫嘛!興趣呢樣嘢人人唔同
佢覺得澳門悶都無辦法,我都覺得好悶,有人叫我都唔去

伯爵府

堅媽 發表於 19-3-22 20:55
你仔真係好好,好孝順
希望我仔女大咗都會好似係仔咁啦

我認㗎,我都覺得呀仔真係好好。
咁大個仔都仲好enjoy家庭生活(尤其係男仔,更加難得), 但又唔係裙腳仔,佢自己都有好多friend,成日去街。
你仔女中二同大二都仲咁乖,將來都一定會好乖,一家人生活幸福美滿。

公爵府

Y not

伯爵府

A_lcy 發表於 19-3-22 13:46
X2
你想行下唔代表佢地想行下,想兩個仔跟埋去都要揀啱地方,如果唔可以次次坐飛機咪同老公行下, ...

都唔係㗎,就算係去離島睇蝦干鹹魚, 佢地都可能會有興趣架。
可能我個仔鍾意食啦,我哋去離島,佢都會叫我買蝦乾,蝦子、紫菜、金(emoji)、蝦膏,蝦醬呢類嘢返屋企㗎

男爵府

TPMummy 發表於 19-3-22 16:00
都唔係㗎,依家深圳發展得好快,地方又大,周圍都係好嘢食。you tube大把人介紹。
你上去一次睇吓,喜茶、 ...

我同我老公都要成日返大陸做野。你講既野我都試過。

但講到去大6旅行、十幾歲多數都無咩興趣睇山水風景。去韓國追下oppa、日本買下野會開心D。我細個都好憎返大陸、同父母去淨係睇風景,好悶。

而且樓主個仔唔係唔去旅行,係唔去廈門/ 離島旅行。暑假搭飛機佢又去

大宅

clc_ivy 發表於 19-3-21 20:01
我兩個仔周圍都話無興趣,去澳門話悶,去廈門話無興趣,返大陸周圍行下住一晚話好無聊,去離島行一日都話唔想, ...

我仔大二,除大陸,度度都跟我去

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

中學生會想去佢地認為想去既地方,我都係投其所好,佢先會一齊去架!

男爵府

TPMummy 發表於 19-3-22 12:36
同我仔一樣。已經剛出來做事一兩年,仍喜歡同我地周圍去行街食飯。而家大個仔,好多時係調返轉,佢帶我地 ...

你仔真係好好,好孝順
希望我仔女大咗都會好似係仔咁啦
與智者為伍 與善者同行

男爵府

TPMummy 發表於 19-3-22 14:11
我覺得小朋友沉迷打機,係一個 好嚴重要解決嘅問題。輕則好似而家咁,寧願留喺屋企,到到都唔去。就算出咗 ...

打機真係好影響,我仔剛升上中一下學期開始就常常玩手機遊戲,少了和我們交流,不過我們家慣了週末通常有活動,所以會好似生活習慣咁一家人一齊
與智者為伍 與善者同行

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

出街就好少跟,但旅行暫時都會跟埋

男爵府

我兩個仔周圍都話無興趣,去澳門話悶,去廈門話無興趣,返大陸周圍行下住一晚話好無聊,去離島行一日都話唔想, ...

我個大仔就一直都好有興趣跟我們周圍去,包括去同我們的朋友食飯,佢今年孝dse,但細仔仍細,不知大了會否一樣肯跟。

公爵府

大學嘅囡同中學嘅囝都會

大宅

阿仔由細到大,無論邊度,就到佢都肯陪我
間唔中有時間重會叫我plan一齊去下旅行

wcpcelia    發表於 19-3-23 11:11

伯爵府

hippoo 發表於 19-3-22 14:17
咁你小朋友由細到大都好少打機? 但同學仔有打, 佢無打, 會無話題嗎?

唔係完全唔打,而係適當地打。
以前興Mario party,我哋都會一家人一齊玩,或者叫D同學返嚟屋企玩。
我覺得仲有一點,就係佢如果自細同屋企人關係良好,鍾意屋企,喜歡招呼同學返嚟一齊玩。
好似我仔就係啦,小學中學都會和同學一齊返嚟玩,而家做咗野,有時都會同同事返嚟玩。同中學同學返嚟gathering, 食下野打下機。
咁父母都可以了解下佢D朋友,知道佢同乜嘢人來往

伯爵府

孟母3000 發表於 19-3-22 10:48
後生仔唔會想返大陸,你話同佢去日本韓國歐洲即刻話要去。

都唔係㗎,依家深圳發展得好快,地方又大,周圍都係好嘢食。you tube大把人介紹。
你上去一次睇吓,喜茶、海底撈、探魚、潮汕牛肉火鍋、唱K,全部平過香港好多。經常大排長龍,仲要好多後生仔、香港人。
上面地方大,喜茶間間超級大,啲後生仔坐喺度等成個鐘都冇問題。
4個人一早上去深圳香格里拉香宮食個飲茶放題,再去買杯喜茶,跟住唱K,夜晚再食個海底撈,都係千二三,真係好抵玩,啲後生不知幾鍾意。

伯爵府

clc_ivy 發表於 19-3-22 11:06
已經plan咗暑假去旅行,我唔係bk嘅高薪媽媽,無可能一放假就去旅行呢,只係想一家人一齊出去行下
...

冇錯,邊有咁多錢成日去旅行。但一家人唔外遊,都有好多活動可以去。
行商場就一定唔會,但有時有啲地方有特別野,可以去行下,例如大館開放、工展會、美食博覽、家居展,一年一度嘅書展,花展。
平時會去沙灘遊吓水,周圍去行吓山,釣魚,踏單車,打羽毛球,網球,乒乓球,甚至壁球,而家大個仲會去打下保齡。去離島玩吓食吓食吓嘢。有時去燒下嘢食,甚至乎去過露營。睇戲,同朋友食過D咩好味嘅,或者見到網上介紹既,又約埋一齊去食吓。呢年又有時會上深圳食吓野,唱K。
其實真係會好多嘢可以做。不過可能就要係子女自細,一家人已經周圍去玩下,咁佢哋就會自自然然習慣一家人一齊相處,一齊周圍去玩玩食食。

伯爵府

牛年勳章

我個仔中四,去旅行會跟
去街 , 如果只得我同佢 , 佢先會跟
仁德厚澤載福慧輝炫矢志盛風華

大宅

TPMummy 發表於 19-3-22 14:19
yes,我仔都係。
而且返去探公公婆婆食下飯,唔算係去街,根本係家庭生活嘅一部份。拜年亦一樣,如果係去公 ...

都係既,不過佢地真係好孝順阿媽,有時一齊,有時一對一同阿媽去旅行,有咩都預埋佢,連女朋友都跟黎。
我老公成日講應該有遺傳,我既姨甥姪仔都係孝順,話我地個仔都會,我望就係咁望啦⋯⋯哈哈!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

阿女中學,阿仔大學,年年都會全家旅行最少一次至2次~

子女唔同父母一齊去玩,主要係從小比佢地選擇,試過一次唔去,以後便多數唔一同去~-

我畢業前後,每年也會同父母去旅行~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

首頁
12345...7

尾頁

跳至