夫婦情感

跳至

首頁
12345...9

尾頁

洋房

剛轉做FTM 有2個仔 一個歲半一個3個月
老公人工16K到 家用比得果$6000包日常開支(老公一日三餐出去食)
小朋友上Playgroup距比及屋企水電煤都係距比
比距阿媽$2000 奶奶有返PT
請問大家覺得合吾合理?

男爵府

回覆樓主:

當年我人工多過你老公都只夠自己使。真心諗唔明你會做ftm ,仲要生2件。出來做野啦。你家庭根本唔容許你做ftm

複式洋房

認真,$16000夠膽生2個??

禁止訪問

男爵府

個人覺得你c6都已經算係咁,男人留返幾千蚊旁身,完全接受

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

其實你老公算比多你喇,佢自己搞掂一日三餐,起碼你已經慳左買餸錢先,如果水電煤租學費都唔洗你包,6千算ok架喇!慳慳地都夠你地三仔乸用
其實你老公開支都好大,似係佢自己唔夠洗多啲

侯爵府

https://www.wfsfaa.gov.hk/wfao/tc/
amount.htm

建議你申請。(一個月都有3幾千)
等小朋友大d先再打算啦。

男爵府

如果剩係洗都ok,要買埋餸就差d la
但如果老公都係搵萬幾蚊比六千都唔錯la

洋房

回覆樓主:

6000 真係太少,

禁止訪問

複式洋房

回覆 amyyeung1120 的帖子

今時今日的香港16k養4個,不知話你厲害定係你老公厲害,我都係FTM,2個小朋友,一個4y,一個4m,老公每月給20k家用,供樓水電媒費都係佢,我淨係負責每日晚餐及大囡興趣班,轉FTM都掙扎了好耐

伯爵府

梗係不合理,但得16k生兩個做ftm更不合理。

複式洋房

我老公4萬幾一個月我都仲係到掙扎緊做唔做ftm,驚唔夠錢洗,你地得個16k仲夠膽生兩個仲要轉ftm?請問你地邊到黎既自信覺得可以養得掂?

別墅

你老公自己都無乜錢剩啦, 你仲想佢點?你自己無積蓄咩? 頭家, 小朋友你都有份, 唔好淨係靠老公, 佢又唔係搵得多, 無錢就唔好上PLAYGROUP

大宅

amyyeung1120 發表於 19-3-29 04:56
老公人工16K到 家用比得果$6000包日常開支(老公一日三餐出去食)
...

合理啊,扣埋扣埋你老公都冇幾錢食飽飯

水晶宮

畀面勳章

Tyasnm 發表於 19-3-29 07:08
只得16000你夠膽生兩個又做 ftm?

同意,我都想咁講

男爵府

amyyeung1120 發表於 19-3-29 04:56
...
16K仲有兩個細路,我覺得一人一份工好啲,佢要比阿媽再俾你加自己返工用,唔可以話唔合理,係根本佢都搵得唔多,當佢再節衣縮食都不過比多兩三K你,都係少,唔好介意,我覺得你哋環境除非有非不得已理由其實你唔適合做Ftm

複式洋房

...

$16000 人工仲要生兩個 仲要老婆唔返工
係今日嘅香港真係好難想像
宜家兩個都未返幼稚園,遲啲真係唔敢想像!
樓主宜家嘅情況真係好唔合理!
有一問,樓主一家係咪同奶奶同住?如果係的話!
樓主每個月有$6000,樓主嘅老公俾得實在太多!
計算一下都諗到,嗰老公可以用到嘅錢比樓主更少!
俾奶奶$2000,與樓主相比下,樓主係佔比較大份!
但是每個月得$6000又真係超級唔夠用
忍下啦你老公無虧待你

男爵府

amyyeung1120 發表於 19-3-29 12:18
$6000家用包括埋2個仔奶粉尿片 買送錢 日用品
所以我就係諗住問下大家意見 如果吾係我都諗住出返黎做野請工 ...
唔討論 收入vs人數,以16k收入,有2k俾佢媽媽、playgroup(假設1.5k)/水電煤(假設1.3k)/租(公屋,假設2.5k)都係佢俾,妳老公俾6k妳包括生活雜費,其實算對妳唔錯

個人意見,除非係大富大貴有頭有面,與其靠家用去生活,在唔影響同小朋友既關係情況下,倒不如為自己爭取多少少收入,可以全職可以兼職,對收入有幫助亦係對自己一個保障

首頁
12345...9

尾頁

跳至