時政擂台

跳至

首頁
12345...13

尾頁

大宅

今次反送中條例,又遊行,大陸封鎖消息,有啲大陸人知啲唔知啲,又講埋一份。
我完全感受到市道有幾差,成個星期未開過單,再係咁,公司都唔知會唔會炒人

子爵府

ms.aeroplane 發表於 19-6-19 08:35
黃絲應該會不斷招募會員,有糧出,有工開,前景好!考慮下

有d工作唔係常人做得到,
要識得將歪理講成真理,
要識得煽動挑撥,
又要識分身術,
我做唔到

]

大宅

軒旻媽咪 發表於 19-6-18 23:15
試咗,真喺唔得。不過反對逃犯條例可以搜尋到,我頭先叫咗我幾個大陸朋友試搜唔搜到,不過可能太夜訓咗未 ...

多謝jm
估唔到大陸封鎖左消息,但d言論同bk大部分jm都差唔多,都係拎聯署人數同阻住返工黎講

男爵府

厚多士 發表於 19-6-19 00:14
我有個北京朋友剛來了香港,他告訴我在上面完全沒有這個報導,他來了香港才知道。
用百度那些更加河蟹了香 ...

6.9遊行,我同事收到國內朋友傳左香港遊行嘅相比我同事,我同事自己住香港都唔知,要國內朋友提醒佢!我仲話我同事有冇搞錯,大陸人知,你唔知!可能佢因為住深山啦

男爵府

太得閒 發表於 19-6-17 23:33
今次反送中條例,又遊行,大陸封鎖消息,有啲大陸人知啲唔知啲,又講埋一份。
我完全感受到市道有幾差,成 ...

仲日日有工開,彈性上班時間,可輪班,包食宿!有法律醫療保險!

男爵府

太得閒 發表於 19-6-17 23:33
我完全感受到市道有幾差,成 ...

黃絲應該會不斷招募會員,有糧出,有工開,前景好!考慮下

伯爵府

開心吸收勳章

厚多士 發表於 19-6-19 00:14
我有個北京朋友剛來了香港,他告訴我在上面完全沒有這個報導,他來了香港才知道。
用百度那些更加河蟹了香 ...

我上海朋友剛來香港,話有報導wor。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

伯爵府

wai4919 發表於 19-6-18 06:28
點解成日話人封鎖消息
要封鎖唔比人來先
有出出入入怎封鎖

用百度那些更加河蟹了香港兩個字,咁明白咩係封鎖消息未?

男爵府

Nbs 發表於 19-6-18 09:25
我都識人賣錶,幾百萬嘅錶大陸人買,hk 人有錢都唔會咁買,D 大陸人明顯嚟使黑錢。。。
...

買樓,買保險咪又係咁道理

大宅

maomaofafa 發表於 19-6-18 22:47
網店點同地舖?
地舖係畀人行的, 網店係上網買嘢
明知嗰個地方亂都唔會去旅行去買野啦

嗰一日兩日損失幾多?
事實未遊行都已經有朋友呷做門市冇單開
係成個大圍環境都差
根本只係依賴遊客消費係一個畸形生態
如果做好香港客
可能張單比較細但有機會成為熟客

男爵府

BB防敏心得分享勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回

banbanmm 發表於 19-6-18 23:25
請教一下,你覺得有什麼影響?

我話示威都係兩三日,兩三日就講到影響你一世,破壞你全家,一年都有十樣野俾你賴,颱風呀,流感呀,大把你賴啦。

大宅

軒旻媽咪 發表於 19-6-18 23:27
我微信之前有關注一個公眾號,佢有講到示威,呢個喺佢條linkhttps://mp.weixin.qq.com/s/7US5fb9BpR7tQb9r ...

如果你認為呢篇文章都叫做有報導左今次遊行成件事之前,應該先去睇下外國D新聞網站點報導先。

大宅

Alex123 發表於 19-6-18 22:26
官媒嘅指定報導咪可以搜到囉。你試試去微博post話有200萬人遊行,再加上幾張遊行示威照片,睇睇可以放幾耐 ...

我微信之前有關注一個公眾號,佢有講到示威,呢個喺佢條linkhttps://mp.weixin.qq.com/s/7US5fb9BpR7tQb9rwfc8QA

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

大宅

育兒性格勳章 畀面勳章

tablecloth 發表於 19-6-18 13:01
大陸有咩網會講?我朋友試過遊行果排百度search香港乜都冇

認真問,試過係深圳想搵資料,百度 ...

我公司啲大陸廠同事都問我香港發生乜野事,佢話香港啲新聞台突然無得睇仲有好多旅行團取消唔比去香港,我先知道原來真係會封鎖曬D消息⋯

我以前都覺得上網咪睇到囉,但原來大陸好多人都唔知發生緊乜嘢事

珍珠宮

畀面勳章

minigaga 發表於 19-6-18 23:16
我冇話冇影響喎,我第一個帖回你"示威都係幾日啫,講到咁大,你不如講數據啦。"
你回我咩示威越多越吸引遊 ...

請教一下,你覺得有什麼影響?

珍珠宮

軒旻媽咪 發表於 19-6-18 23:15
試咗,真喺唔得。不過反對逃犯條例可以搜尋到,我頭先叫咗我幾個大陸朋友試搜唔搜到,不過可能太夜訓咗未 ...

你搜到的訊息基本上也是站在政府角度出發的文章。你有無搵到反對立法角度的文章?
你有冇搵到支持69一百萬人遊行的文章?
616的二百萬遊行應該也找不到。

男爵府

BB防敏心得分享勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回

banbanmm 發表於 19-6-18 23:12
借問聲,其實你同我拗乜呢?你認為示威遊行對旅遊業務冇影響?

如果你覺得係,咪問下有幾多人認同你囉

我冇話冇影響喎,我第一個帖回你"示威都係幾日啫,講到咁大,你不如講數據啦。"
你回我咩示威越多越吸引遊客。之後唔知點解你要齋講非中國旅客量囉。

大宅

Alex123 發表於 19-6-18 22:46
你試試在百度搜尋「香港616遊行」及在google搜尋一樣的文字,你看看有什麼分別。
...

試咗,真喺唔得。不過反對逃犯條例可以搜尋到,我頭先叫咗我幾個大陸朋友試搜唔搜到,不過可能太夜訓咗未复我。
頭先我又喺百度試咗唔同的關鍵詞,發現有一個地方幾特別,百度裏面有個熱議,可以睇到大陸人對呢件事的評論。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

珍珠宮

畀面勳章

minigaga 發表於 19-6-18 23:08
好心啦,你個screen cap都寫明非中國旅客下跌,"佔領區"零售業受影響,同酒店訂房,咪講到係影響全港啦。 ...

借問聲,其實你同我拗乜呢?你認為示威遊行對旅遊業務冇影響?

如果你覺得係,咪問下有幾多人認同你囉

首頁
12345...13

尾頁

跳至