自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

del

公爵府

fatping 發表於 19-7-8 14:32
4歲?!唔多係你問題,似你女本身有問題,帶佢睇醫生好d,唔好誤會我唔係有咩居心,只係我細佬個仔當年係有 ...

終於有一個回覆係正面處理問題,而唔係叫佢加油啊努力啊.樓主我的建議一樣

伯爵府

虎到金來勳章

你寵慣咗佢好難改架我對仔女從來唔扭抱扭買野架.如果識行識走就算佢訓咗我會叫醒佢自己行(一講開我個女就話我變態),咁細個就已經比佢打慣你

我女細個都係嫲爺湊,寵壞就一定架啦。好彩她都唔係蠢識得分都有試過扭抱係到喊,我唔理佢會走先由得佢喊,佢會追我九條街咁搵番我.
佢同爺爺出街一定係抱住唔駛佢行

在我的字典裡,只有歡樂而沒有憂愁,小人們做什麼都影響唔到我  

水晶宮

2018復活節勳章

lingma0920 發表於 20-2-15 04:59
del pls

上年7月post你唔推番上來等同del

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

lingma0920 發表於 19-7-8 14:08
4歲

咁就企硬啦,一抱就落左車啦呢個歲數 勁丙一餐,從此一勞永逸。否則你有排玩

大宅

del pls

珍珠宮

lingma0920 發表於 19-7-8 14:18
其實我翻過半年工,我媽湊左之後,阿女任性左,我先回來湊的

所以我請願工人湊也不會給長老湊,起罵我可以叫工人怎去做,長老只會縱!

水晶宮

BK Milk勳章

lingma0920 發表於 19-7-8 14:34
我剛才是夾距落車,如果唔係我女唔會落,我都覺得距不停挑戰我底線

講真好離譜
邊夠膽吾落車

男爵府

四歲唔細了,係時候有零用錢,你可以一星期比兩蚊佢,日後佢要買乜食乜你可以叫佢用自己錢買,當然買乜都要你批准先得。另外其實你有乜具體理由拒絕小朋友要求?你可以直接同小朋友商量,大家一齊解決問題。

男爵府

mcs74 發表於 19-7-9 01:20
香港地想教育小朋友都要睇人面色

太多專家

珍珠宮

香港地想教育小朋友都要睇人面色

男爵府

我女都係4歲。上星期都病左一星期!冇返學。我女脾氣好差。我都好忍讓!我老公都叫我放鬆d !我明白你感受。我都經歷緊!加油

男爵府

lingma0920 發表於 19-7-8 14:18
其實我翻過半年工,我媽湊左之後,阿女任性左,我先回來湊的

咁你要俾多d愛心教。現代小朋友,係有咁問題,我bb得果一歲幾,有時都會發脾氣。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

lingma0920 發表於 19-7-8 20:16
今日下午開始已經開始實施新嘅方法,距不太接受,但我都企硬,希望可以堅持下去
...

小朋友咁細,冇教唔掂,只要大人有原則,話唔俾就唔俾,仲要其他大人合作,d長老同炸兩一定要控制到,否則後患無窮。

有個方法係朋友好耐之前教嘅,佢仔當時幾歲成日扭計食糖,朋友唔俾,佢仔爆喊典地發顛,朋友一概冷處理,問一次重申立場一次,之後朋友同仔講唔食糖,可以食蘋果,要唔要?佢仔覺得都好,就開開心心食蘋果,以後朋友話唔食得糖,個仔識得問食蘋果食其他嘢得唔得,當然方法要拿掐得準,要set個標準,有咩alternatives, 有時小朋友只focus一樣嘢,如果有得選擇,結果可能係唔同。

我好早同仔女講唔好挑戰我底線,有d嘢係冇商量,但我歡迎佢地俾建議同試圖說服我。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

減齡達人勳章

lingma0920 發表於 19-7-8 14:08
4歲

我仔都係4歲,佢對買玩具同食零食既慾望好大。
好多時都因為我唔比而發脾氣,你在車上,佢發脾氣可以即刻落車(冇站停就冇辦法)落到車比佢發,比佢癲,比時間佢冷靜,唔好同佢講野。落唔到車就盡量控制佢情緒....我知好難

但唔可以比佢得串進尺,冷靜落黎就話比佢知你咁樣媽咪會好唔開心......真係要試多幾次先有用

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

littlelittlepra 發表於 19-7-8 14:29
4歲,唔肯落車.....俾我會即時抱起夾佢落車,然後企埋一邊俾佢冷靜
小朋友病唔舒服,唔一定要就哂佢
我只會 ...

同意,呢啲就係既愛小朋友而又同佢立界線。

大宅

樓主,你想小朋友情緒穏定,首先自己都要情緒穩定,如果你湊女湊到成日喊,可能壓力真係太大,你需要人幫你。
其實4歲可能都未係好識表達情緒,係育兒既一個過程,長路漫漫,你唔使話自己失敗。

伯爵府

四歲仲未完全識控制情緒,有時未必係想試父母底線,而係佢地自己控制唔到。我都有個四歲小朋友,有時扭計喊我請佢冷靜時佢喊住話媽咪我停唔到啊。其實佢地都辛苦。我地做媽媽唯有以柔制剛幫佢地平靜番。我會同小朋友講要等佢平靜落黎才會商量佢要求既野,之後一齊深呼吸或暫者慢慢由1數到20。之後等佢心情好番先慢慢教。

之前有jm講教養是一場修煉,我覺得真係講得好貼切。如何面對發脾氣的兒女而保持心平氣和,不是修煉是什麼?加油!

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章

仔女唔乖,慢慢教啦~最緊要你有心就得。我覺得父母無成功失敗咁分啦~只有好/負責任父母,衰/不負責任父母。其實我覺得打無咩用。唔乖應該罰佢,如果仔女鍾意去公園玩,就罰1日無得去玩,鍾意睇卡通,就罰1日無得睇...要佢明白得到任何嘢,唔乖就無。

珍珠宮

lingma0920 發表於 19-7-8 13:41
剛才阿女係車狂喊,發脾氣,因為我唔買距喜歡嘅嘢,我有鬧過,有氹過,阿女癲曬打我,然後我忍唔住打左距手 ...

首頁
12345...9

尾頁

跳至