時事熱話

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

立場報導 2019/7/17
今日有市民發起「銀髮族靜默遊行」,由中環遮打花園遊行至政府總部。大會宣布,今天遊行有逾9000人參與。遊行發起人之一的朱耀明牧師表示,今天是香港社會運動有史以來首次老人家遊行,希望向年輕人表達,雖然他們不在前線,但老人還是是支持、明白他們,理念亦和他們一致。「你估我哋好易行出嚟咩 ?個個都七老八十啦!」 但他們仍要站出來,就是要告訴林鄭月娥,全民都反對她。

遊行下午由遮打花園到政府總部,要求政府撤回修例,成立獨立調查委員會,以及停止搜捕年輕人。

好感動今次真係老中青connected

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

roadmana    發表於 19-7-19 13:06
roadmana    發表於 19-7-19 13:05

大宅

感動

男爵府

omother 發表於 19-7-21 13:48
添馬公園都企唔晒?!你睇邊個報道啊?

我有親身去,我話俾你聽,唔單止公園企滿人,附近嘅道路都企滿晒

佢地睇圖又會當睇唔到。佢只睇得清睇得透銅鑼灣都可以裝到200幻人,持數字號令天下瘋狂嘅人由佢地自high,到出事嘅時候有無200幻人聯署幫手呀?

男爵府

Debbiebbccd 發表於 19-7-20 19:55
係囉,你地個31.6萬人就無作大啦。添馬公園都企唔哂。添馬公園17000平方米,俾到盡咪5萬人
...

添馬公園都企唔晒?!你睇邊個報道啊?

我有親身去,我話俾你聽,唔單止公園企滿人,附近嘅道路都企滿晒

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

大宅

Aprillui 發表於 19-7-19 11:27
好耐無上BK, 城市熱話,剛上嚟遊走一下,點知發現呢道d媽咪好暴力!
係語言暴力得好厲害....
睇咗一陣已經 ...

係,明明其他版的JM 都好斯文,入到呢版突然多咗咁多暴力C9. 好似兩個世界

大宅

Debbiebbccd 發表於 19-7-19 18:21
2/7/2017路透社新聞:
隨着北京政府收緊對港管治和北京揀選的新特首林鄭月娥上任後,一項民意調查顯示,港 ...

唔好淨係用文宣啦

點解啲議員被人DQ?
遊行既5大訴求有咩理據?
衝擊完點解唔可以譴責同搜捕?
輕生點解歸咎於政府?
遊行完佔領係咪正確?
遊行完暴力岩唔岩?

複式洋房

omother 發表於 19-7-20 10:36
因為佢哋成日作大,我絕對唔相信當日有二百萬人囉

係囉,你地個31.6萬人就無作大啦。添馬公園都企唔哂。添馬公園17000平方米,俾到盡咪5萬人

複式洋房

stella23ho 發表於 19-7-19 23:16
200萬(邊個肯定有?)夠唔夠香港3份一人口呀!仲成日唔知醜話代表香港市民!你不代表我! 聽 ...

但係支持政府既得31萬人喎,有既,依家咪代表表左你地係少數囉

男爵府

InkCartridge 發表於 19-7-20 10:23

成日都作大個遊行人數,叫人點信你呀?

因為佢哋成日作大,我絕對唔相信當日有二百萬人囉

珍珠宮

開心吸收勳章

Debbiebbccd 發表於 19-7-19 21:50
亂?令到香港社會亂既係當權者,唔係反抗者。點解面對社會不公既事唔可以企出黎?點解林鄭呢個政府面對二 ...

成日都作大個遊行人數,叫人點信你呀?

見你引述路透社消息,我又引述路透社:

經獨立第三方,國際知名的Reuters 路透社用科學方法點算七月一日上街遊行人數,證明七月一日遊行祇有約227,000人,與警方公佈的數字接近。

https://graphics.reuters.com/HONGKONG-EXTRADITION-CROWDSIZE/0100B05W0BE/index.html

你被人呃咗la

珍珠宮

開心吸收勳章

Debbiebbccd 發表於 19-7-18 15:57
從來針對事不針對人

咁 post警妻小資料係連農牆係針對事定針對人?

和應你地就係銀髮,反對你地就係癈老?

大宅

Debbiebbccd 發表於 19-7-19 18:21
2/7/2017路透社新聞:
隨着北京政府收緊對港管治和北京揀選的新特首林鄭月娥上任後,一項民意調查顯示,港 ...

點解啲議員被人DQ
遊行既5大訴求有咩理據
衝擊完點解唔可以譴責同搜捕
輕生點解歸咎於政府
遊行完佔領係咪正確
遊行完暴力岩唔岩

男爵府

superme42 發表於 19-7-19 11:44
痴線,起到散播暴力,勁恐怖

我有睇過嗰個主題,佢哋應該係講緊"涼瓜傑"既金句:暴力可能可以解決問題。

到底係邊個散播暴力?你係咪譴責緊"涼瓜傑"?

別墅

Debbiebbccd 發表於 19-7-19 23:08
行得出黎都有二百萬姐係支持返送中既人係多於二百萬人,因為遊行係需要成本(時間,車費等),而且有一部 ...

200萬(邊個肯定有?)夠唔夠香港3份一人口呀!仲成日唔知醜話代表香港市民!你不代表我! 聽到想嘔!呢度大家都支持和平示威㗎!係唔支持暴徒㗎咋!你係咪都唔知持暴徒?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Debbiebbccd 發表於 19-7-19 23:08
行得出黎都有二百萬姐係支持返送中既人係多於二百萬人,因為遊行係需要成本(時間,車費等),而且有一部 ...

咁暴徒出嚟破壞問過我地意見咩? 心盲呀? 咪成日左一句香港人, 右一句香港人啦, 影衰哂香港人, 你們不代表我及我家人!!!

複式洋房

blackberry 發表於 19-7-19 22:24
點不公法? 你真當有200萬人民意? 咁另外500萬唔出聲又當默認授權你地?你地冇飯食定冇屋企,犯左法怕比人送 ...

行得出黎都有二百萬姐係支持返送中既人係多於二百萬人,因為遊行係需要成本(時間,車費等),而且有一部分人會因工作/身體狀況等影響而出唔到去遊行。

而做沉默既人係零成本,你唔可以話佢唔出黎就等於支持,而且有好多人係唔關心時事。
根據政府統計處2017報告,二零一六年的老年人口都有成116萬,佢地都係難以出去遊行既人。

不過你支唔支持政府都好啦,人地根本唔關心,政府有問過你地意見咩?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Debbiebbccd 發表於 19-7-19 21:50
亂?令到香港社會亂既係當權者,唔係反抗者。點解面對社會不公既事唔可以企出黎?點解林鄭呢個政府面對二 ...

點不公法? 你真當有200萬人民意? 咁另外500萬唔出聲又當默認授權你地?你地冇飯食定冇屋企,犯左法怕比人送中?除左對暴徒不夠強更外,我對林鄭呢個政府好滿意喎!

複式洋房

blackberry 發表於 19-7-19 18:35
雖然我都有睇立場,但佢洗唔到我腦,係慳啲啦,全部都倒行逆施
做左幾十年香港人,最差就係而家 ...

亂?令到香港社會亂既係當權者,唔係反抗者。點解面對社會不公既事唔可以企出黎?點解林鄭呢個政府面對二百萬人既民意都可以唔理?
不過算啦你既想法都根深蒂固,無謂多講

別墅

回覆樓主:

點解連登仔要喺度扮BK JM?但其實一睇留言就分得出,佢哋乜用意呢?

複式洋房

Debbiebbccd 發表於 19-7-18 14:05
立場報導 2019/7/17
今日有市民發起「銀髮族靜默遊行」,由中環遮打花園遊行至政府總部。大會宣布,今天遊 ...

全民????

首頁

尾頁

跳至