自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

公爵府

朋友case,朋友個老公過左身兩年,
有個仔6歲,
朋友啱啱走出老公離世陰影,識左個男人可以發展,個男人有正當職業,外表仲幾得,對我朋友又好,
所以佢都想試下發展
但奶奶同大姑奶佢地反對,
原因有個仔及同奶奶佢地一齊住。
我朋友其實返工,所以個仔奶奶幫手湊及一齊住可分輕負擔。
如果係你地會同個男人發展嗎?

男爵府

回覆樓主:

好後生

子爵府

照拍拖囉,又唔係結婚,洗唔洗咁早反對。而且30幾歲仲後生,唔通成世一個人就叫好,宜家要拿貞節牌坊咩?
個99咁自私既,如果死個個係個新抱,我相信佢會叫個仔快d識新女朋友添囉。
新抱都係人,自己又係女人,將心比己,邊個想守生寡呢?唔通唔想佢有新生活咩?

子爵府

虎到金來勳章 認識瑞士牛牛第一回 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

點解識男人要話比奶奶,姑奶知? 去街要佢地批准? 識朋友,根本唔使同佢地交待.

男爵府

miemiemie 發表於 19-8-19 17:53
朋友一家本來唔係同奶奶一齊住,
只係老公死左,
覺得奶奶傷心,

請問她決定如何,可告知大家嗎?

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

miemiemie 發表於 19-8-17 18:14
專心揍仔,驚佢唔理個仔,
同埋覺得佢好似忘記左過左身既老公

唔會忘記,但冇可能一輩子活係個陰影底下,走出傷痛唔代表忘記,佢地太自私

大宅

不如睇定d先?

其實唔使樣樣同99交代呀!
不如同個男人再相處一下, 同埋比個男人同個仔相處一下先.
依家只係識左無耐, 如果搬走左, 之後又分手, 又係揾黎搞

禁止訪問

大宅

佢自己對個仔可以負責任就得 唔好到時有事分手又返返去搵奶奶幫手就得

複式洋房

兩年仲要拖住個仔咁快有新歡, 雖然理性既當然係應該再追尋幸福

但作為佢奶奶見到咁, 會覺得傷心都無可厚非既

子爵府

miemiemie 發表於 19-8-19 17:53
只係老公死左,
覺得奶奶傷心,

咁即係本來有自己樓 定之前租樓住?
立即恢復原狀,自己事自己理
之後,間唔中帶仔返去見99

男爵府

miemiemie 發表於 19-8-17 18:12
我叫我朋友先搬出黎,再作打算,
因為佢仲後生,而家先三十幾....
我覺得佢好似俾佢奶奶同大姑奶綁死,

照發展啦。。。舉腳讚成
我姑奶又係年輕喪偶。又係同奶奶住。果時我已經叫佢同兩個仔搬走。佢話吾敢,因為怕被人唱佢無情無義。。。而家十幾年仔大左吾黏家,姑奶隔日就返自己阿媽度食飯,另外又係奶奶吾想佢識第二個,怕人閒言閒語。仲要養埋老爺奶奶,錢吾夠有時我奶奶塞俾佢。到而家一把年紀好難揾對象。姊妹伱仲年輕,為自己諗下:)

子爵府

麟媽媽 發表於 19-8-19 14:31
我認為一個女人喪夫,總要繼續活落去,可以追尋佢嘅幸福,但幸福嘅定義係乜嘢呢?
有啲人覺得有個男人錫自 ...

(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji) agree

另外,我覺得都要體諒返老人家嘅心情

如果樓咗個朋友仲係奶奶度住,個孫又交俾奶奶湊,咁樓主同新男朋友去拍拖,個奶奶會覺得自己好似出賣左自己個仔咁

總之就感覺好怪,唔好受囉

大宅

調轉如果佢個女死左個老公,2年後識左個男人,呀奶奶又點咩反應。自己有個女,點解都唔識將心比心

公爵府

只係老公死左,
覺得奶奶傷心,
所以先帶埋個仔返去奶奶到住,
等佢有寄托,好似代替個仔
不過謝謝晒大家意見,
朋友自己都決定
我不便再俾意見了

珍珠宮

tester5 發表於 19-8-19 12:06
發展咋喎,啱唔啱,都未知。需要咁早通知全世界?!

我以前拍拖,未結婚,都唔需要同阿媽講,盞浪費時間 ...

珍珠宮

回覆樓主:

樓主朋友同奶奶住,小朋友又係奶奶照顧,又俾奶奶知佢識新男友,自己個仔剛走咗兩年,難免心裡唔舒服,又要體諒下佢心情。

一係叫朋友搬走,淡化同男家嘅關係,大家都好啲。

大宅

可以照發展呀....同埋識左男人洗咩同佢地講呀...
話約左朋友囉

男爵府

咁多人一齊住,聽見都煩。
有能力自己就帶埋個仔搬出去住啦。
冇能力唯有返外家。
同男家住,又 date 其他男人,講唔通喎。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我認為一個女人喪夫,總要繼續活落去,可以追尋佢嘅幸福,但幸福嘅定義係乜嘢呢?
有啲人覺得有個男人錫自己就係幸福,有啲人仔女過得快樂就係幸福,有啲人覺得一家和睦和諧就係幸福,咁要睇下佢自己點樣釐定。
我妹妹離咗婚,差不多七/八年喇,佢條件好好基本上不停有男人追佢,年年情人節都收幾扎花,佢同其中一個男人拍拖,呢個人條件好學識高有家底,佢同我個妹求婚,但要求婚後,將我妹個女留係我爸爸媽媽嗰度,我細妹即刻同佢分手。我相信我個妹嘅幸福,就係佢個女開心佢個女係佢身邊,而唔係呢一個男人可能比到佢。

首頁
12345...9

尾頁

跳至