自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

因7歲女(剛小二)胸有硬, 痛, 痕....早排去左小學體檢,醫生話係過早,但又算正常,佢就寫左紙比我去威院作進一步了解,但要排到6月,想問下如果我同佢睇私家有冇介紹?會睇啲咩架呢?THANKS

伯爵府

mslam1016 發表於 20-8-11 20:39
我女8歲半,又係發現佢胸部微凸,佢好鐘意飲奶,雞翼就一星期一次啦,都係食二隻左右,我覺得9歲半開始發 ...

都係,我發覺同佢同齡既女仔,都基本有咁既問題了,應該都係正常,希望佢唔好咁早來M,不過我都15歲來m,身高都只係158cm。我地好少吃雞翅呢d的,一個月都係一兩次。
Ruph出世啦,2010

大宅

may273815238 發表於 20-4-6 23:39

我女都未夠140,九歲半,而胸部已經發育,仲要一邊大一 ...

我女8歲半,又係發現佢胸部微凸,佢好鐘意飲奶,雞翼就一星期一次啦,都係食二隻左右,我覺得9歲半開始發育胸部應該正常,我以前個年代都有個同學4年班黎m,佢9歲咋,但而家都有差唔多158cm

大宅

maomama 發表於 20-4-6 19:28
真係好早,記得小學三年級有個女同學9歲已來m,全班最高同已經戴胸圍。
早發育,應該同賀爾蒙有關,問清楚 ...

我以前又係有個同學9歲黎m,我以前見到佢有血仲好出奇,佢好似習慣咗咁,但大過佢又唔算矮,仲高我did,有160cm

子爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 BK Milk勳章 畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我囡囡11歲, 昨日黎左M, 身高只有140cm, 現在好擔心佢唔識再高, 我可以搵咩醫生同佢睇, 可以做d咩 ?
食鈣片有冇用 ? 唔好意思, 太亂, 好多問題, 因為實在太擔心

大宅

winnietwyhk 發表於 19-9-2 10:33
因7歲女(剛小二)胸有硬, 痛, 痕....早排去左小學體檢,醫生話係過早,但又算正常,佢就寫左紙比我去威院作 ...

太早

子爵府

my_bride 發表於 20-4-6 23:25
請問這年高左幾多?

差不多10cm

伯爵府

taiming 發表於 20-4-6 21:32
唔好介意我想問下你小朋友發育時過矮,即係發育時有幾高?我女都係得140但胸開始發育,人地話發育會高10cm ...

我女都未夠140,九歲半,而胸部已經發育,仲要一邊大一邊細,大果邊已經有個微凸乳房樣係度,摸落去係有硬塊的,不過捏落去佢話唔痛,我都好擔心,唔知要唔要看醫生好,而家疫情咁,又唔知要去邊度看醫生,又唔知看邊個醫生好。我地好少吃雞翅呢d,不過就較夜訓,唔知有無關係,半年長高佐3.5cm

男爵府

超級特務 發表於 19-10-14 11:56
有毛毛, 通常1年至1年半後會黎M, 好似早咗D.(10歲前黎M係性早熟)
如果擔心, 帶佢去睇醫生。

哩半年個情況好似停頓咗咁....
睇咗醫生,醫生話女女咁其實係正常範圍,只係次序亂咗
佢話最大原因應該係遺傳。我9歲嚟 M,中一已經停止唔高.......

子爵府

ivyscyip 發表於 19-9-2 13:02
鄭碧純 或 盧忠啟醫生

兩個都睇過。我比較like 盧醫生,佢以前係瑪麗做,現在瑪麗的內分泌医生都係佢教的 ...

如果擔心生長遲緩,係咪都可以睇呢兩個醫生?

子爵府

801 發表於 20-4-6 17:48
我個女8歲, 上年年尾去健康驗查時姑娘話佢一年之間高得太多, 怕過早發育, 要見醫生. 當醫生睇到佢個胸開始 ...

請問這年高左幾多?

伯爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

babyhoi 發表於 19-9-2 13:09
直頭覺得佢成個鹹濕伯父咁!
我自己都有囡,
見到呢啲無知回覆好鬼炆!

係,佢d回應簡單冇腦,又賤口!

伯爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

塑化劑也會早發育!
不用膠杯膠餐具,外賣盡量不吃
https://hd.stheadline.com/life/living/20191118/324087/%E7%94%9F%E6%B4%BB%E6%B6%88%E8%B2%BB-%E5%81%A5%E5%BA%B7%E7%94%9F%E6%B4%BB-%E9%98%B2%E5%AC%B0%E5%AD%A9%E9%81%8E%E6%97%A9%E7%99%BC%E8%82%B2-%E6%87%B7%E5%AD%95%E8%B5%B7%E6%8A%97%E7%92%B0%E5%A2%83%E8%8D%B7%E7%88%BE%E8%92%99

男爵府

Qq555666 發表於 19-9-2 13:02
sorry
不過兩睇喇 好處係
女仔身材好 發育 吸引 異性 個人都會比較有信心d 對將來有幫助 當然要 ...

有何問題??你沒常識可參考下醫學網頁……
大把問題啦……

男爵府

801 發表於 20-4-6 17:48
我個女8歲, 上年年尾去健康驗查時姑娘話佢一年之間高得太多, 怕過早發育, 要見醫生. 當醫生睇到佢個胸開始 ...
唔等得,快啲去睇C家,嚟左M就打針都冇乜用,你而家同時間競賽緊,仲等?

已刪除用户

大宅

回覆樓主:

1950年代的美國雞翼會含激素,但現今世界大部分地方已禁止使用激素飼養禽畜;香港食物安全中心2008年至2014年的檢驗資料亦指出,香港的進口雞翼沒有額外的添加激素(人造激素)。來源不明或走私雞的雞翼,則有機會含人造激素,購買時應慎選來源可靠的食物商。

雞翼含天然生長激素,即是天然荷爾蒙。任何動物與人體一樣,均含天然生長激素,維持生長、發育和繁殖作用。大型研究指出,食用天然激素不會令人體直接出現不良影響。

from 網上資料

男爵府

我都好怕我女早發育
我女而家小三,120cm都末夠
小肥,上身好肉地,胸部都突突地
不過睇過醫生,檢查過話係脂肪
我唔想佢早發育,係擔心佢高度
每年高得5cm,大個應該唔會高得去邊

伯爵府

ivyscyip 發表於 19-9-3 12:31
我女不是早發育的問題,佢發育年齡係正常,不過發育開始時太矮。同過早發育係睇同一科兼同樣治療方法,所 ...

唔好介意我想問下你小朋友發育時過矮,即係發育時有幾高?我女都係得140但胸開始發育,人地話發育會高10cm以上但佢又冇特別長高,都唔知要唔要睇醫生

珍珠宮

楼主。。趁停課,帶佢多做運動,會代謝得好D。消耗多D

首頁
12345...6

尾頁

跳至