自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

我爺爺過左身,我爸要我地帶埋個仔返大陸出席喪禮,請問大家有冇經驗?
我就唔想帶,但屋企人就好堅持要
謝謝(emoji)

男爵府

YD0804 發表於 19-10-14 15:27
我鄉下係福建,應該都差唔多,會勁嘈

咪話老公吾贊成囉!

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我老爺係大陸走咗,好快搞掂,D孫同大姑9都無上

伯爵府

回覆樓主:

我鄉下唔會有小朋友出席

大宅

回覆樓主:

其實只係去拜一拜 唔使成個過程都逗留

別墅

Msolivialeung 發表於 19-10-19 09:57
我係媽媽,我話唔帶就唔帶!
一來咁細既bb不宜出席呢啲場合!
二來仲要返到大陸咁遠!

係呀,我真係好彩冇帶,真係唔適合BB去,因為都有上山去墳化場

子爵府

我係媽媽,我話唔帶就唔帶!
一來咁細既bb不宜出席呢啲場合!
二來仲要返到大陸咁遠!

男爵府

YD0804 發表於 19-10-14 14:00
我爺爺過左身,我爸要我地帶埋個仔返大陸出席喪禮,請問大家有冇經驗?
謝 ...

小孩子絕對不能去這些地方的

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

YD0804 發表於 19-10-14 14:08
就係有證件呀,咁先頭痛

如果有人放低湊、一歲可以選擇不帶、講個借口、話阿B有D發燒、所以帶唔到~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

謝 ...

.

大宅

回覆 rebeccalin 的帖子

係啊,其實都快ge, 佢哋有自己村里面安放既位,遠既親戚係趕唔到黎。不過我d親戚好開通,基本上大肚婆同小朋友都係唔洗去既。

最緊要同屋企傾好,有心盡左考就得啦。

公爵府

謝 ...

試下傾下, 我當年長老去世, 大既3歲,細既剛出世, 冇出席。 得我2公婆炸。

公爵府

牛年勳章

Lingayee929 發表於 19-10-19 00:47

我都去過東莞的,同你講既一樣!吵到頭痛,仲要半日至大半日。成親戚的小小朋友係 ...

係,一般小朋友和孕婦就係棺木前面拜下就走,唔跟去火葬。因為我大肚時老公亞嫲走左,係屋企走的,都叫我係棺木前面拜下就得,唔好上靈車跟去火葬。而且佢地搞喪禮好快,如果早上走,當日就會搞掂,下午或晚上走先要守夜。都唔知好or唔好,快到冇時間接受個人已經走左,甚至遠少少的親人都趕唔到返去奔喪。

大宅

我都去過東莞的,同你講既一樣!吵到頭痛,仲要半日至大半日。成親戚的小小朋友係唔join的,join個d都係唔會上靈車!
大人就幾難頂都頂住,應該盡孝的。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

通常老人家唔鐘意自己屋企小朋友去喪禮, 話驚有沖撞, 會嚇親。

你亞爺都唔想咁细小朋友出席。 你直接話小朋友病咗, 唔去得。

男爵府

我大伯幾年前走咗,果年佢個仔5歲生日,我哋同佢慶祝,當時我個女應該得幾個月,明明之前無事,一到唱歌切蛋糕之前,佢個樣好似好驚咁喪喊,完全失控。我下意識知道係大伯返嚟同佢個仔慶祝,又唔敢講(我驚俾人鬧我神化),只係細細聲同我個女講果個係伯父,唔洗驚。
切完蛋糕之後,我個女又再變返正常。有時唔係有心,不過细路仔好敏感。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

回覆樓主:

太細個又未打齊針我是不會帶

男爵府

甘細,一定唔會帶

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我99一手貼身湊我姑仔個女
Bb3歲,99過身,我地準備孝服,問c父有無小b孝服
C父直頭話太細個,唔好去呢d地方

子爵府

回覆樓主:

你阿爺,bb見過未呀?我覺得感情唔深,仲要返大陸,我唔會帶囉

首頁

尾頁

跳至