論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

背景: 下個月生BB, 急需請工人.

剛炒了來做了19日的海外菲, 個人衛生極差, 咩都唔識, 做了19日用完一支1300ml 綠水for洗地ONLY (唔知她是否拿來飲), 基本工人的規矩唔識 (我仲要煮飯給她,
煮飯時她入房坐HEA)

同時我又高估了自己,以為教好易, 但我已經無心機再教, 無耐性

以下2位都在香港做過

1) 59(agent 介紹)
香港做左2X, 做過3份工. 1-2份打工10, 對上5.
有照顧NEW BORN經驗 , 識煮飯, 少少中文, 基本上所有野我好滿意, 只係年齡有D 卻步.

2) 這位姐姐不要我... 因為湊NEW BORN 辛苦, 而且她話沒有NEW BORN 經驗

33朋友不續約, 因為小朋友已大她自己照顧返.
姐姐清潔力好好, 照顧小朋友都OOKK, 基本煮飯ok.
但沒有照顧NEW BORN 經驗, 姐姐後生& (呢點我老公不喜歡)

複式洋房

59 歲 眼睛也看不清, 我以前有個40+歲, 幫唔到BB剪指甲; 可能連藥的份量都睇錯!

大宅

winnie_baby 發表於 19-10-21 15:57
剛炒了來做了19日的海外菲, 個人衛生極差, 咩都唔識, 做了19日用完一支1300 ...

如果2那個不湊new born, 可否介紹我? 我也急於找工人. 我的小朋友6歲和12歲。 我pm你!

子爵府

winnie_baby 發表於 19-10-21 15:57
剛炒了來做了19日的海外菲, 個人衛生極差, 咩都唔識, 做了19日用完一支130 ...

2.啦

1的太老了, 雖然有new born經驗, 但已經係佢年輕時的經驗, 現在已老, 就算有經驗都唔夠體力照顧bb, 到時小朋友大了, 會爬會走, 佢顧唔顧到架?
我真係唔敢要1.

禁止訪問

男爵府

湊nb體力一定要好,59呢個年齡絕對唔會指望佢做家務煮飯同湊nb,仲可能有其他健康問題,要睇驗身報告

侯爵府

winnie_baby 發表於 19-10-23 15:54
我找過幾間, 都話無工人肯湊new. bron.. 因為我家要share room with bb(頭3個月可能我們一起訓, 她訓 ...

有冇諗過請海外未黎過香港嘅,果d通常有咁高要求
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

大宅

010806 發表於 19-10-24 15:50
我果個有兩封referrence letter.其中一個外國人,我覺得外國人對工人係free D,無我地咁嚴格。我地又做ref ...

我果時係因為reference check OK,所以先考慮,身邊的人都叫我唔好請。所以我而家後悔....

大宅

winnie_baby 發表於 19-10-23 07:07
你當時有無聯絡過她前僱主? 我們聯絡過59的前僱主,so far的comments都係ookk, 黑面/ 老seafood仲會有d ...

我果個有兩封referrence letter.其中一個外國人,我覺得外國人對工人係free D,無我地咁嚴格。我地又做reference check

大宅

Deutsche 發表於 19-10-23 08:54
除左做嘢慢,仲極之固執,永遠唔跟僱主方式做,講100次都係咁

非常同意呀!我要返工,所以都唔得閒理她。如果我係FTM,應該已經炒左。

大宅

剛炒了來做了19日的海外菲, 個人衛生極差, 咩都唔識, 做了19日用完一支130 ...

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

唔會請1,太老了,有好多risk,佢有心都無力湊

大宅

回覆 fitfish 的帖子

無辦法.. 我們只係係普通一般家庭....

珊瑚宮

59仲訓上床? 禽到上去都成问題。仲可能一晚疴2次尿
玩具萬歲!

珍珠宮

回覆樓主:

咁2啦,各樣ok朋友又用過已經難得

大宅

cheung2000 發表於 19-10-23 15:50
我會再揾其他agents 搵,搵唔到就2,我呢期都搵工人,好多姐姐都湊過nb喎

59歲工人其實已經好老,分分鐘要 ...

我找過幾間, 都話無工人肯湊new. bron.. 因為我家要share room with bb(頭3個月可能我們一起訓, 她訓上床, 我訓下床)

同埋我家又唔大,得4xx呎。。
有d工人一知要湊bb, 要人工$5000.

珍珠宮

回覆樓主:

我會再揾其他agents 搵,搵唔到就2,我呢期都搵工人,好多姐姐都湊過nb喎

59歲工人其實已經好老,分分鐘要照顧翻佢!

珊瑚宮

亞1如只主力湊仔。吾使半夜起身。其他家務完全吾使做。你煑埋比佢食。
都可能行得通的
玩具萬歲!

大宅

回覆 fitfish 的帖子

見過真人. 係有D 慢, 但有經驗...哎..

珊瑚宮

59而未見过真人。可能慢过植物人。無反應。最驚借意來医病
玩具萬歲!

首頁

尾頁

跳至