自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個囝3歲時發現左眼天生有500度遠視,右眼正常~好彩早發現咗所以而家戴眼鏡矯正返視力!話唔理佢嘅話會變弱視或者斜視⋯⋯我知道後真係好唔開心,但盡量都冇表現到俾佢睇!同埋佢都唔鍾意呀成日都想除!而家我係話要醫返佢眼睛所以要帶眼鏡先之後好返咪唔洗帶,所以佢先肯帶!每次聽倒啲人話佢:「咁細個就就要帶眼鏡嗱?唔好睇咁多電話啦⋯⋯」我都會出聲盡量幫佢解釋!「唔係呀唔關佢事㗎!佢係天生遠視咋⋯⋯」係我帶唔倒雙健康眼睛俾佢唔關佢事

侯爵府

wschow823 發表於 19-11-4 15:22
視光中心係咪指理大果種? 一般收費幾錢?要驗邊d項目?

我就去poly vision 收費$450 ,驗眼,立體感,色盲,青光眼,影眼底,放曈驗眼,好詳細

男爵府

回覆 wschow823 的帖子

健健康院俾左盲人輔導會電話我,我直接打去book, 跟住响果度驗到有遠視,視光師就建議要配眼鏡,咁果度有埋眼鏡部,一條龍服務,驗眼影埋眼底相,放埋瞳孔,都係收$210,非常抵!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

要俾心機遮呀
我細個,家貧,阿媽邊識呢d,我妹到發現弱視時已矯正唔到,而家一隻眼幾乎睇唔到。當然我地無怪媽媽,佢又唔係專登,但呢個係一世都唔可以彌補的缺陷
所以而家早有check有跟進,係好事黎架

至於遠視,我仔細個都成300度鴛鴦眼,配眼鏡都貴過人,大下大下就扯返少架喇,我仔中學,由遠視變近視了

珍珠宮

fafapoodle 發表於 19-11-4 13:00
回覆 Apple_pink 的帖子

我仔啱啱4yrs,就係响視力普查發現有問題,叫我再帶佢出去驗眼,發現一邊100, 一 ...

唔關事架!我一個視力正常過正常,另一個4歲發現有遠視+散光。

珍珠宮

回覆樓主:

好多小朋友都有架!不用擔心。

男爵府

Apple_pink 發表於 19-11-4 10:20
我個囝3歲時發現左眼天生有500度遠視,右眼正常~好彩早發現咗所以而家戴眼鏡矯正返視力!話唔理佢嘅話會變 ...

明白你既感受,我仔當年天生深遠視(both eyes)仲要加散光,好細個就要戴眼鏡。有時街上d多口叔叔姨姨,都會問佢係咪成日睇電視同打機,又叫佢唔好睇咁多電視。初時我都會解釋下,怕小朋友唔開心。慢慢我同個小朋友都唔會回應,聽到麻木了。

男爵府

ckfamily 發表於 19-11-4 13:55
小朋友4歲就要去健康院或者去視光中心檢查眼睛,如果小朋友兩隻眼都有問題,一般3歲到家長應該察覺到,但 ...

視光中心係咪指理大果種? 一般收費幾錢?要驗邊d項目?

大宅

我個囝3歲時發現左眼天生有500度遠視,右眼正常~好彩早發現咗所以而家戴眼鏡矯正返視力!話唔理佢嘅話會變 ...

我細囡天生遠視,一邊5百幾,一邊6百幾,到現在7歲一直keep住衣個度數,如果除左眼鏡睇野冇問題,對眼唔集中就有時豆雞眼

侯爵府

wschow823 發表於 19-11-4 12:52
想請問 小朋友眼睛問題係點發現?平時有咩可以留意到? 感謝你

小朋友4歲就要去健康院或者去視光中心檢查眼睛,如果小朋友兩隻眼都有問題,一般3歲到家長應該察覺到,但如果只係一隻眼有問題,就真係去到檢查先會知,我小朋友就係去視光中心驗眼先知有事

侯爵府

樓主,你小朋友遠視已經算小問題,因為遠視會退,都可以算係好事,因為要遠視退晒先開始有近視,所以樂觀d 諗,佢有排都唔會有近視

我小朋友天生400散光,而散光冇得退,冇得醫,我知道左都好唔開心,不過冇辦法啦,同你情況一樣,好多人話點解咁早帶眼鏡,唔好睇咁多手機啦,我都冇特別解釋,唔會理人哋點講

伯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

明白你呀!唔使理人講咩同點睇,最緊要自己仔女健健康康。
我阿女歲幾就俾我發現佢睇嘢唔清楚,驗眼有成6百度遠視。開頭都唔太開心,因為要佢咁細個戴眼鏡,不過為佢好,都要調節自己同阿女既心理質素。俾佢知道戴眼鏡係對佢好,慢慢習慣咗就好㗎喇。

男爵府

回覆 Apple_pink 的帖子

我仔啱啱4yrs,就係响視力普查發現有問題,叫我再帶佢出去驗眼,發現一邊100, 一邊300度遠視,配埋眼鏡!其實早幾日知道後真係勁唔開心,佢唔係早產,我地家族都無人帶眼鏡嫁!

男爵府

想請問 小朋友眼睛問題係點發現?平時有咩可以留意到? 感謝你

珍珠宮

王國教室勳章

香港好多呢啲人,又多事又無常識,大大聲講你小朋友做乜咁慘?咁細個就戴眼鏡!好慘呀!你俾佢睇電視睇到咁呀?你識唔識湊㗎?

其實大家唔識㗎,點解可以咁講嘢
樓主,最緊要小朋友眼無事,有時啲人激動到嚇親我小朋友,我就會解釋俾小朋友知佢係天生,同氹佢眼鏡點幫到佢

男爵府

你地好叻呀,我仔6歲先知道之後又唔肯帶眼鏡,不過宜家10幾歲就無乜遠視,另一隻眼就500度近視

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

我明你呀!d人真係好鍾意話你個細路咁細個就要帶眼鏡呀?babababa,遠視大大下會無,放心,唔好太唔開心!我小朋友又係幼稚園發現,到依家小5就無曬遠視啦

伯爵府

好媽媽勳章

我女3歲時一隻眼900度遠視,一隻400度遠視,仲要弱視。帶眼鏡遮眼到8歲,她只在屋企遮,現在弱個隻都差唔多用到8成。

現在13歲,一隻眼冇哂遠視,另一隻仲有400度,有時帶眼鏡有時帶con...第時18歲咪做lasik囉。

眼鏡咋嘛,又唔痛嘅。到3-4年班,大把人陪啦,分分鐘帶眼鏡仲多過唔帶。

大宅

環保接龍勳章 畀面勳章

唔駛唔開心,小朋友剛剛戴眼鏡都有少少唔習慣,我仔細個時兩隻眼都750遠視,放鬆度有成900度,有弱視。佢戴咗一星期後已經同眼鏡做咗fd。醫生話去到發育時會減少架,而家阿仔10歲,大約450度。

珍珠宮

回覆樓主:

好彩發現得早,唔使理人講咩,做媽媽eq要高

首頁

尾頁

跳至