自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

大宅

牛年勳章

英國亨利王子與妻子梅根結束6星期加拿大度假後,突宣布淡出王室,不再擔任王室「重要」成員,會發展自己事業,從而財政獨立。亨利夫婦「脫離」王室對英國來說可謂核爆消息,被稱之為Megxit,似乎是指梅根(Meghan)主導今次脫離(exit)。有指英女王、王儲查理斯和亨利哥哥威廉王子事前毫不知情,感「極度失望」、「震驚、傷心及徹底憤怒」。外界對亨利夫婦「獨立」有支持也有反對,反對者將矛頭指向梅根,指她繼「離間」威廉兄弟情後,再令亨利疏遠英國王室。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

估唔女皇成人之美「送佢地一程」,「放棄」皇室資源。

別墅

{quote on cc}
英國王室高層周一(13日)召開史無前例的家庭會議,商討哈利王子及其妻梅根宣布淡出王室一事。英女王伊利沙伯二世會後發聲明,形容家庭成員進行了有建設的討論,稱會支持及尊重哈利一家追求新生活、展開獨立的家庭生活的決定,並會設過渡期讓他們在加拿大與英國之間「兩地走」。

會議在桑德靈厄姆莊園舉行,英媒引述消息指,哈利提前兩小時到場與英女王單獨會談,其後他們與王儲查理斯及威廉王子,在冷靜氣氛下討論約2小時。據指,身在加拿大的梅根欲透過視像方式參與,但王室職員擔心有人竊聽,並認為這是一次高度機密的家庭會議、而不是電話會談,故拒絕讓梅根參與。會議結束後,哈利、威廉及查理斯分別乘車離開桑德靈厄姆莊園。
其後,英女王在王室官方網頁發聲明指︰「今天我的家庭就孫兒(哈利)及其家庭的將來,進行了具建設性的討論。我的家庭和我完全支持哈利和梅根渴望為新家庭開創新生活。雖然我們希望他們繼續保留全職王室人員的身份,但我們尊重和理解他們想擁有更獨立的家庭生活,同時仍然是寶貴的王室成員。」聲明只有6句,但就6度提及「家庭」一詞。

英女王亦透露,哈利和梅根清楚表明希望今後生活不再依賴公帑,而眾人同意在過渡期內,二人可以在英國和加拿大之間兩地生活。她形容這是難以處理的家事,因為王室仍有很多複雜問題要解決、很多工夫要做,但已要求在數日內作最終決定。

對於哈利伉儷不再依賴公帑,據指查理斯對此感到質疑,他認為二人由結婚開始,至現在養育兒子及移居加拿大都過於揮霍,因此他們仍需依靠王室的資源;有知情人士直言:「他(哈利)需要知道,自己是沒有無限的資源。」

可能霉巾諗住詐下型, 依家點知皇室成全佢

男爵府

11B 發表於 20-1-10 15:49
自力更新?離開comfort zone? 係就唔該即刻cut埋皇室俾嗰份零用,搬離城堡,自己出錢買屋租屋。唔用借皇室 ...

agree
無良心

侯爵府

nainaitze 發表於 20-1-12 12:45
雖然哈里兩公婆做法唔好睇,對皇室亦唔夠尊重,但另一方面又可以理解的,皇室生活非外人能明白,梅根一開始 ...

一定唔好受㗎喇...不過佢嫁之前應該都知道㗎啦呢啲嘢,一年三千幾萬港幣零用錢,又唔使交租可以住城堡,佢真係咁嚮往自由,唔想受人批評,成為焦點,就唔好嫁王子呀嘛 畀人批評下又三千幾萬一年又免費住城堡,我諗大把人排住隊想做。。

禁止訪問

男爵府

granja 發表於 20-1-10 15:35
梅其實好慘,自由慣變籠中鳥,佢食得鹹魚抵唔到渴,老公又撑佢,佢地自己消失都係好事,唔好仲駛國民d錢。 ...

你講嘢咁搞笑?

伯爵府

2024年龍年勳章

登!登!登! 發表於 20-1-13 08:32
回覆 nainaitze 的帖子

食得咸魚抵得喝....., 你估美國人就大曬...

唔順從你就向傳媒爆料,梅根同佢老豆阿哥有乜分別,中國典語係叻,銅油瓶都係裝銅油

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

今日好似開大會!等睇好戲!

伯爵府

回覆 nainaitze 的帖子

食得咸魚抵得喝....., 你估美國人就大曬...

今日報紙話, 如果傾唔掂數佢2公婆唔排除上TV爆內幕, 女既會提出控訴告種族歧視同唔知另一樣野,
話個女人無攪鬼就呃人la...

不過英皇室都抵死, 以前咁對戴妃, 哩家有個咁辣既孫新抱, 都算係報應

大宅

11B 發表於 20-1-10 15:38
俾我就禁佢用Royal字眼

仲要癈埋佢呢個名銜先啱,勁 cheap囉,攞晒所有嘢先話要脫離皇室,我覺得佢係一早舖排好

翡翠宮

畀面勳章

榮盛 發表於 20-1-12 21:02
我明你睇法,不過覺得淨話個女人,即淨猛咁話梅根好針對佢,同埋世人都係好勢利,好多嘢唔理道義啦,食碗面 ...

事實上一切都係梅根嫁入皇室之後先發生,Harry一出世就知道自己的位置與責任,我相信冇梅根,佢唔會有呢個諗法。當然,亦可以話梅根幫佢找到自我。但對家人無情無義,梅根早有前科。
日日是好日

別墅

mother904 發表於 20-1-12 14:35
講真,我支持佢地脫離皇室,開創自己人生,但睇唔起佢地而家既做法,特別係英國脫歐在即,作為皇室成員, ...

英女王唔好留佢地啦, 講真,我支持佢地脫離皇室, 費是第日生左個黑人仔, 影cheap左英國王室. 如果依家將兩條友同皇室脫離, 係好事

侯爵府

mother904 發表於 20-1-12 14:35
講真,我支持佢地脫離皇室,開創自己人生,但睇唔起佢地而家既做法,特別係英國脫歐在即,作為皇室成員, ...
我明你睇法,不過覺得淨話個女人,即淨猛咁話梅根好針對佢,同埋世人都係好勢利,好多嘢唔理道義啦,食碗面反碗底,養狼狗咬心口,忘恩負義周圍都係,,,,道義呢d嘢out啦

珍珠宮

BKsquare 發表於 20-1-12 18:13
英國報話
英國人叫佢嘔返之前大婚d洗費
同埋240m裝修間大宅嘅錢出黎

同意根本扮瀟灑,若真心脫俗不求名利,當日結婚已可低調。只找最親的人去教堂行個禮就算,搞甚麼大龍鳳?仲有,係咁自命清高,一早連Royal Sussex封號也婉拒嘛。。。。。所以他倆抵俾人批評。

伯爵府

BKsquare 發表於 20-1-12 18:13
英國報話
同埋240m裝修間大宅嘅錢出黎
啱,應該立即還返婚禮同裝修的錢,同搬走

水晶宮

LokYauYau 發表於 20-1-12 13:51
係退,就裸退,不要用皇室名函招搖撞騙,亦不用做慈善事業。
要不是皇室成員,他兩個完全沒有知名度價值, ...

英國報話
同埋2.4m裝修間大宅嘅錢出黎
唔好咁樣拎曬著數就拍下羅友走人

懶瀟灑
但係有左拉右拉關係
拎皇室頭銜賺錢

普通美國女人同個普通英國男人
學咩人做慈善
有邊個要知你有無叫人捐款

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

babychat 發表於 20-1-11 15:00
忽然覺得哈里好可憐,細個缺乏愛,大個又比呢個老婆牽住走咁

同感,本來同威廉相依為命,婚前同Kate關係都好似好好,娶了梅根後好似決裂咁,如果梅根性格自我不願互諒互讓的話,分分鐘同哈利都夾唔嚟,到時哈利又返唔到高級皇室就慘慘豬了。

伯爵府

littleyen 發表於 20-1-12 14:16
亨利係好廢嘅,但佢嘅廢,好大程度係皇室要佢廢。
一世人唔可返工、做生意。做軍人唔可以上前線。除左慈善 ...

有點同情Henry, 繼位只得一位,又唔係自己,咁又唔可以做自己想做嘅事,一直比人睇唔起 比人覺得廢。

男爵府

回覆樓主:

我批佢地不出幾年後會離婚,跟住哈利仔會知錯恨反

首頁
12345...13

尾頁

跳至