自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

侯爵府

據報新地郭基煇建議單程證上限削半至每日75人 為期三年[size=0.923em]

廣東省政協十二屆三次會議昨日(12日)在廣州開幕。據《南華早報》報道,廣東政協常委、新地(00016.HK)執行董事郭基煇向內地與會人員提交一份報告,建議每日透過單程證來港人數上限削半,由每日150人下調至75人。

該報告總結了郭氏參與成立的香港廣東青年總會在2017至2019年間的調查,指近年本港本土主義興起,及本地年輕人對內地政制的誤解,令年輕人不願意與大灣區融合,而反修例運動加劇了有關情緒。

報告稱,每日150單程證配額是本港與內地關係的痛點,他建議三年先導計劃,每日配額上限削半至75人。報告稱,該象徵行為具重大影響,讓本港年輕人看到及感到中央政府的關心。

係就快,唔好淨吹呀!

睇下邊個出黎攔路先!

只要堅持相信神 是愛我,為我捨己
《麥田裏的守望者》為世界貢獻了一個詞語:守望。教育不是管,也不是不管。在管與不管之間,有一個詞語叫“守望“。

伯爵府

waic 發表於 20-1-13 22:00
對,係就快,其實一曰75個都多,香港咁細,確實塞唔到咁多人。要團聚,可到國內發展中的大灣區也是不錯的選 ...

當香港系水魚~一個都嫌多。。。

珊瑚宮

2024年龍年勳章

支持!

男爵府

食得好勳章 開心吸收勳章 陪月勳章

停三年太少了
每年放75人就差唔多
住滿七年才可申請福利
申請福利者,資產審查(包括境內,境外資產)
這才叫公平
現在實在太多不勞而獲,係政府種容出來的

大宅

榮盛 發表於 20-1-16 08:58
咁02年提出d人同佢代表o既組織有認錯有實際損失嗎?
當時佢地拿盡好處,而家瀨嘢就大家承擔,
如果佢地沒任 ...

我focus係2019, 因為依個係有關單程證"最新最update"既討論!

本來社會狀態就不停轉變,不斷推翻舊既條例好正常。
正如按揭限制400,600 萬樓價,錯誤製造左現今畸形市場,林鄭岩岩執手尾改正左。你係咪要叫cy出黎問責認錯+有實際損失?

每個國家既移民政策都係成日變架啦,
歐豬四國財困時搞黃金簽證,而家復甦左咪收緊政策。
例如英國為人權都有家庭團聚,但近年都修改門檻要求資產審查。

我今日唔夠人手就輸入外勞,他日人滿之患咪要終止。與時並進再正常不過。
唔通每修改一次政策,都要拎始創人(始作俑者) 出黎鞭屍?
鞭屍得個鬧字解決到問題嗎?
而家係邊個阻住社會撥亂反正?

大宅

回覆樓主:

其實只要cut哂佢地攞嘅福利就得

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

回覆樓主:

問左泛民未?佢地要家庭團聚架
Tommy都係呢150的受恵者

侯爵府

janetlam74 發表於 20-1-16 08:45
學隔離澳門,而家新黎既新移民冇得攞福利,香港身份證既價值就直插九成九!

社福界&泛民好幫班新移民攞褔利咧…

侯爵府

peaceful~ 發表於 20-1-14 09:29
原本個問題2002 年可解決,邊d 狗為反政府而反

02年如果解決了,就不會産生後面好多好多嘅問題…好在某議員之前話幫外庸申請居留權失敗咋,如果成功了就更爆喇。

侯爵府

同埋,最重要,來香港問題唔係最大,香港根本生育率低,
反而係拿福利o個part先係主菜,,,
就算減到50,50個有一半1年就拿福利,都死啦

侯爵府

windywinnie 發表於 20-1-14 01:22
同一個post入面 ....已經睇到啲人點選擇性失明

明明有2019年既修改動議理都唔理,死都要拎02 ...
咁02年提出d人同佢代表o既組織有認錯有實際損失嗎?
當時佢地拿盡好處,而家瀨嘢就大家承擔,
如果佢地沒任何損失點解而家要人就佢哋d錯埋單,
始作俑者就係始作俑者,而且唔係2002,2013都有動作,再到2019,話人淨睇2002,自己咪又淨睇2019,,
另外,一定要話清楚,,人權同團聚 係駁唔到o架,有d嘢,唔提仲可以側側膊,提咗就難番轉頭啦,

侯爵府

學隔離澳門,而家新黎既新移民冇得攞福利,香港身份證既價值就直插九成九!

阿垃圾特首唔咁做係乜原因呢?!
《麥田裏的守望者》為世界貢獻了一個詞語:守望。教育不是管,也不是不管。在管與不管之間,有一個詞語叫“守望“。

侯爵府

呢個福佳特首禍害香港人
佢諗住少做少錯,
唔使做月月收幾十萬人工印印脚,
揀親D卒都係垃圾,
一係晤做野,一做就攪屎棍!
衰到出太空。

公爵府

開心吸收勳章

回覆樓主:

出左新聞,特首唔批

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

支持!

男爵府

lyf2409 發表於 20-1-14 14:37
支持完全暫停雙程證 ,
要團聚可以番大陸團香港夠晒多人
新公屋又幾多比到土生土長既香港人

係!真係要停晒!
香港真係頂唔順, 尤其公營醫療.
爆晒煲!
打個電話約睇醫生都睇唔到!

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

happyfeet 發表於 20-1-14 13:20
回覆 my005 的帖子

好建議。很多在內地很有錢,但落到香港便取綜援、公屋、醫療....一條龍福利。

同意x1000
黃屎話,我寧願將納稅人日捱夜捱的錢去比恐怖分子,暴徒破壞,交通燈,坑渠蓋,鐵欄,地磚,維修各大學

男爵府

cara.mak 發表於 20-1-14 14:38
政府就係有聽
但一直比班泛民反對
150個都係班泛民搞出黎

修改單程證配額唔洗經立法會,
高鐵一樣多泛民反對兼要經立法會通過,
點解都可以準時批到撥款?

通過高鐵撥款個難度難過修改單程證配額喎。

男爵府

janetlam74 發表於 20-1-13 21:49
據報新地郭基煇建議單程證上限削半至每日75人 為期三年

777 已經rejected
所以咩都唔洗諗。
佢哋開心,落嚟唔洗捱好耐可以有公屋、甚至咬老綜⋯⋯最近仲有電視送。
開心過電視台台慶

首頁
12345...8

尾頁

跳至