自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

大宅

救人醫人係責任!一般情況下, 做逃兵係懦夫行為! 但係如果:

八號風球底下有人出海玩水, 政府話立例禁止出海不可行, 你係消防員一定要去救佢, 你話政府啱? 消防殉職仲可以葬浩園, 醫護或佢家人感染邊個記得?!

政府宜家做咗啲乜嘢幫醫護? 公務員可以home office或有限度服務, 大部分私人機構以跟隨. 學生老師不用返學超過一個月. 巴士銀行有限度服務. 唯獨做醫護係相反, workload只有加重.

再且, 好多國家都經已封咗大陸航班, 武漢皇崗都封城. 我哋要封大陸關口, 有乜嘢難度? 你可以唔係100%, 一定要呢嗰啲咪14日隔離囉!

醫護唔怕帶頭逼政府封關,我作為小市民唔想坐享其成!

珍珠宮

2023年兔年勳章

msbear 發表於 20-2-2 11:47
唔封關,無限咁放內地人落黎,而家已經有case係人傳人,前線醫護裝備又唔夠,一人一條命點夠做, 仲要啲自 ...

男爵府

lingluk1306 發表於 20-2-2 12:31
唔支持罷工, 但支持封關

複式洋房

好心你哋,唔好開口埋口就話人暴徒,曱甴,黑護黑記咁la。
全部得把口,係咁叻嘅就去醫院做義工,申請去武漢救援。
藍到無左良知,無腦。

伯爵府

clairebbb 發表於 20-2-3 23:59
行政上冇封關,但要健康證明,變相封關

健康證明只限去過湖北既人...

禁止訪問

伯爵府

clairebbb 發表於 20-2-3 23:57
抗疫為上!今天可自出自入,明天香港變疫區,點揀?

封淨深圳灣, 如果香港人真係咁想封關, 巴士司機罷工已經可以。醫護可以返去工作。

問題係,香港人係咪唔可以返黎香港?
如果可以返黎,又點做到阻止社區爆發?

大宅

MMVV 發表於 20-2-3 13:41
大佬呀!可唔可以花D時間上澳門網頁睇吓呀!澳門更本無封關,只封湖北居民炸。我澳門朋友日日仲出入緊珠海 ...

行政上冇封關,但要健康證明,變相封關

大宅

kcwss 發表於 20-2-3 13:56
就係班無良知嘅暴徒,成日都想趁火打劫, 製造恐慌,不知所謂。
我絕對唔會同意罷工。
咁我問返你,你咁恨 ...

抗疫為上!今天可自出自入,明天香港變疫區,點揀?

男爵府

cychan316 發表於 20-2-3 13:31
Handrub一人一支係因為我部門係需要出街做嘢,而家確實係工作上有需要而比唔到咁多貨,可能遲啲有貨,但唔 ...

Cns? 睇下其他Custer 係米咁,聯署俾壓力出街優先,當年Sars 都係咁,有d人要壓力先做嘢,總之醫護就要一條心,保護病人,保護自己先係上策,但先放棄病人我真係做唔出,有d職業有d部門,係唔可以罷工架希望大家可以冷靜

禁止訪問

大宅

baby_lover 發表於 20-2-3 13:03
支持醫護,支持封關

x2

子爵府

clairebbb 發表於 20-2-2 12:08
唔該睇下刺針! 睇下澳門嘅成果! 呢度唔分香港人中國人, 封關隔離香港人都包括!
...

大佬呀!可唔可以花D時間上澳門網頁睇吓呀!澳門更本無封關,只封湖北居民炸。我澳門朋友日日仲出入緊珠海。

子爵府

kcwss 發表於 20-2-2 12:20
你就係因反而反,盲撐。
你憑乜代表我地媽媽group講說話,你支持,唔代表其他人支持,你唔滿意就話小數人 ...

呢個時候仲分藍黃?
你可以不同意醫護罷工,但你同唔同意封關?

大宅

喧嘩 發表於 20-2-3 12:55
某d病房唔好講,我已經唔再相信甚麼我d朋友話,個個慌死香港唔夠亂咁,如果佢地話真係鎖晒唔俾用,叫佢地 ...

Handrub一人一支係因為我部門係需要出街做嘢,而家確實係工作上有需要而比唔到咁多貨,可能遲啲有貨,但唔知幾時先收到

男爵府

喧嘩 發表於 20-2-3 13:04
香港不嬲都係咁迫架啦,地方同病房都係,我唔知你想講係米幾百萬人一齊入院,定幾十萬,未發生嘅嘢點答你 ...

你嘥氣啦,沙士嗰時香港有幾多人口?而家幾多人口?而家嘅病房肯定迫過以前Sars嗰陣

男爵府

CC12345678 發表於 20-2-3 11:59
革命?犧牲?
而家係因為乜嘢令咁多人死,就係共產黨搞到病毒散播全世界。
香港病房咁迫負荷唔到,呢點你反 ...

算啦,學你講,明嘅就明,唔明嘅就唔會明,有天職人性嘅點都有,冇嘅點都冇,我會繼續返我嘅工,想罷工嘅隨便,但請辭職,唔好著數就攞晒,咁偉大點解要收人工?

男爵府

CC12345678 發表於 20-2-3 11:59
革命?犧牲?
而家係因為乜嘢令咁多人死,就係共產黨搞到病毒散播全世界。
香港病房咁迫負荷唔到,呢點你反 ...

香港不嬲都係咁迫架啦,地方同病房都係,我唔知你想講係米幾百萬人一齊入院,定幾十萬,未發生嘅嘢點答你呀?sars 都可以無端端消失啦

罷工第一個犧牲係病人,呢個係事實,你解決左呢個迫切問題先啦,繼續返工你覺得醫護聽日,後日,大後日會一個一個咁死?定係一年,兩年呀?定係唔會死架?但我可以答你醫護唔返工,病人真係聽日,後日,大後日一堆一堆咁死

珍珠宮

2024年龍年勳章 hashtag影視迷勳章

支持醫護,支持封關

大宅

clairebbb 發表於 20-2-2 11:37
救人醫人係責任!一般情況下, 做逃兵係懦夫行為! 但係如果:

八號風球底下有人出海玩水, 政府話立例禁止 ...

糞坑大聯盟,要求政府封所有公厠,免散播細箘,救港救國,理想崇高,否則罷工,一旦清潔阿姐,染病冇得入浩園。

首頁
12345...10

尾頁

跳至