論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我今日買左工人假,但叫佢唔駛做野,會包3餐,總之唔好出去聚會(佢有自己房但超細),可以出去附近1-2小時行下。大家覺得點?

但剛剛(11:40)我見到佢又扮到隻雀咁靚出去,我問佢幾時返,佢話2:00返,lunch唔駛預佢。

我再强调在出面唔好聚餐及除口罩,其實我買佢假黎做乜?!

佢初四之後無出過去,上星期日去左boarding house全日,勁高危!

侯爵府

fitfish 發表於 20-3-1 15:07
其實工人的所謂敎會 係一些小型商業大廈某一小單位 幾十人質埋一齊 唱歌聚餐攪傳銷 口對口咁講野 食物 ...

係呀,仲要全部唔戴口罩㗎, 識埋啲差嘅外傭,教人借錢添呀~

珊瑚宮

其實工人的所謂敎會 係一些小型商業大廈某一小單位 幾十人質埋一齊 唱歌聚餐攪傳銷 口對口咁講野 食物撈亂食
玩具萬歲!

珊瑚宮

princesscupcake 發表於 20-3-1 09:15
每個星期佢都有放假出街, 比我發現佢鍾意去近屋企嘅垃圾公園瞓喺地下,嗰度好污糟,又多曱甴, 又多蝨, ...
映低佢相 炒尤都有證據

玩具萬歲!

珊瑚宮

lfsl 發表於 20-2-24 00:05
我個工人星期日要返教會,幾十人係室內聚集,待整一日。之前兩個星期日冇比佢去,已經黑面,尋日提出照去 ...
你吾怕佢告你無理解僱?
玩具萬歲!

大宅

我個工人困咗2個星期,月初講到明買佢假。但今早6點幾whatsapp叫我出糧比佢買眼鏡,佢今日要放假,真係比佢激C!

侯爵府

回覆樓主:

每個星期佢都有放假出街, 比我發現佢鍾意去近屋企嘅垃圾公園瞓喺地下,嗰度好污糟,又多曱甴, 又多蝨, 佢仲帶左曱甴蛋番我屋企,攪到近來多咗好多曱甴,有大有細, 曱甴bb都有, 佢來之前我屋企一向冇曱甴嘅。

好嬲,我親眼見到佢去垃圾公園瞓佢仲死口唔認, 叫咗佢去大公園 乾淨好多 佢又唔去!

侯爵府

我個工人星期日要返教會,幾十人係室內聚集,待整一日。之前兩個星期日冇比佢去,已經黑面,尋日提出照去 ...

炒咗係因為咩

大宅

d工人衛生意識本來就差,你叫佢注意什麼消毒洗手戴口罩佢當你唱歌,根本左耳入右耳出!d工人最重要扮靚出去聚會開餐,去教會同群體活動,真係超級高危,唉!放佢假又驚佢帶菌入屋 ,唔放佢假又黑面俾你睇… 死未

大宅

我姐姐應承我一個月只出去一至兩次, 只會和幾個朋友留在某商業大廈office內, 每人都戴口罩傾計hea下瞓覺, lunch各自坐自己位食嘢不聚餐, 食完蓋好口罩才傾計。6點回家吃晚餐我包 (在外食少一餐, 感覺風險降低了), 由於佢早左回家 我當佢只放了半日假, 我付半日人工給她

佢開心我俾佢出街及佢某d位着數左, 我都開心佢願意讓步令我擔心少左

雖然仍有風險及擔心, 但若太嚴厲我做唔出, 暫時叫盡左力

子爵府

PonyMom 發表於 20-2-24 09:58
我之前有提:其實大部分僱主只係驚工人周圍去又唔戴口罩又唔勤洗手,呢度記得都有人講過工人喺教會唱歌跳舞 ...

同我工人一樣,口罩之下係烈焰紅唇

子爵府

我地做法係星期一至六,工人姐姐都唔需要出街購物,所有野我地買或者送貨,星期日就姐姐自己選擇出唔出街,因為我地出去時間一定多過佢,應該高危過佢,而且每次我地撞到佢,佢都係同一、兩個朋友一齊,仲要係住所附近,我只係俾口罩佢,叮囑佢要用口罩,每次出去用一個

大宅

DorothyTsang 發表於 20-2-24 11:02
9號留咗姐姐一曰,出動到一個月通知,佢先肯留低,之後嘅星期日我有得佢放。因為佢同囡囡一間房,新年後囡 ...

其實傳播性咁高, 只要喺你屋企, 都好大機會會傳染到, 相信都唔關一唔一齊訓嘅問題了。

大宅

其實工人出月薪,例假係有薪的,僱主等於出雙糧叫佢地唔放假留係屋企做嘢。
我果個無放2星期,上星期又開始搵唔同藉口出街。仲出動埋屋企人死呢招!我琴晚同佢傾完佢都係insist要放假,咁我要求佢今晚past個hygiene test,先俾佢聽日放假。

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

9號留咗姐姐一曰,出動到一個月通知,佢先肯留低,之後嘅星期日我有得佢放。因為佢同囡囡一間房,新年後囡囡變咗同我地瞓,姐姐自己瞓。疫情一日未完,我哋都唔會比囡囡同姐姐一間房。

複式洋房

kittyuk 發表於 20-2-24 07:51
我都炒左我果個。其實我果個我想炒好耐。試過湊我個仔,跌到佢個頭腫晒。果刻我已好想炒佢。加埋佢做野差 ...

我個工人都係麻麻,又固執,哎

子爵府

我之前有提:其實大部分僱主只係驚工人周圍去又唔戴口罩又唔勤洗手,呢度記得都有人講過工人喺教會唱歌跳舞個個都唔戴口罩!

好似我工人上次放假返嚟入屋果陣係有戴口罩(俾我睇),入嚟後我叫佢掉咗個口罩兼洗手,點知佢除咗口罩之後原來搽咗鮮艷的大紅唇膏,我問佢你戴口罩做咩入邊搽咁紅唇膏??佢冇答我。
你就知出邊一定唔戴啦,只係返黎show比我而戴

大宅

我都炒左我果個。其實我果個我想炒好耐。試過湊我個仔,跌到佢個頭腫晒。果刻我已好想炒佢。加埋佢做野差。佢黎既時候我做好心話做晒所有野,小朋友又唔係屋企時佢可以用電話同休息。我個仔番左全日班佢玩,訓足全日我唔理佢。但我個仔放學番黎佢繼續係張床玩電話,唔叫唔出黎。呢排我個仔停課,佢繼續做完家務就呢係床玩電話,完成唔理我個仔。變相我湊個仔,佢玩電話玩足一曰。到星期日我用400蚊買佢假,佢肯左一曰,知我唔續約就唔肯。我當然明都唔續約,佢緊係唔想聽我話。但我角度係我想炒佢好耐,好心唔想斷佢約。但呢個情況下佢做得咁差我都唔想再忍佢,即炒。

禁止訪問

複式洋房

tha 發表於 20-2-24 01:09
炒埋?!

係,炒埋。佢地教會人太多,係室內一日,好危險。

首頁

尾頁

跳至