自由講場

跳至

首頁
12345...16

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

幾慘幾慘!

伯爵府

2011精緻種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

https://youtu.be/BMuaeXR24Sw

佢表達哂我想講既嘢

男爵府

長毛免 發表於 20-5-15 11:46
我仲一直以為係劏房

係公屋單位,2個人住應該ok,但個媽應該唔執屋搞成咁

伯爵府

2011精緻種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我仲一直以為係劏房

男爵府

回覆樓主:

岩岩睇返,個呀媽咩料,有手有腳攞綜援,佢肯做去惠康,麥當勞,茶餐廳都得啦,唔做嘢仲搞到屋企亂到咁,要搬枱出走廊做功課,痴線
我細個屋企都窮,一兩碟餸就要一家6口食,好多時得一碟添,由細到大都從未補過習,從未上過興趣班,我唔知原來咁樣可以怨社會唔公平囉

公爵府

2024年龍年勳章

大力大力 發表於 20-4-29 07:32
命運自己決定、 我從來不會同情這些人~
我都係咁諗。如果仲有工作能力,短時間有困難,靠綜援幫助,都好合理。之後自己好應該努力一點,做個好榜樣給下一代。

侯爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(2) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

schricky 發表於 20-4-26 20:55
上堂老師講一次唔明,所以要補習,依個係咩道理?明知自己聽一次唔明,上堂前自己有無試過睇一次先?了解自 ...

唔知幾時開始,補習已經被推崇成為必需品

侯爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(2) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

住劏房要涯貴租慘,住公屋又獨立廚廁又慘?想點?

侯爵府

toffeetong 發表於 20-4-26 20:07
係喇,每日忙拾荒?! 成屋垃圾。
見成餐飯得一碟豆定粟米, 直頭係虐兒,想知佢d綜援金洗左去邊。
...

鏡頭前嘛,鏡頭後係咪食呢啲得佢知lu

伯爵府

我覺得而家基層覺得社會唔公平,要同其他人一樣
但冇諗過睇餸食飯
我細個好窮
但從來冇眼紅過人地屋企有錢
只知道知識改變命運
窮人從來只可以努力學習向上爬
唯有係僅有資源努力
我屋企2個都大學畢業,有穩定工作
阿媽而家叫生活冇憂
係香港其實福利好好
我地咁窮都可以讀大學
我細個冇補習,冇學過野

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

最好笑佢話耐唔耐先比個女食一餐麥記,雞翼都10幾元磅(講時諗左一陣口窒窒),但我想講雞翼依家街市都58元2磅啦!會唔會佢日日出街食所以唔知價吧!

大宅

根本d人自己本身有問題。生活無自理能力。只會埋怨社會。我哋細個小學已經要幫手做家頭細務,買餸煮飯。讀書更加無人理你。咩都要靠自己㗎啦

大宅

回覆 厚多士 的帖子

忍唔住要俾個like你!

伯爵府

點解間屋咁多嘢? 而且個媽乜都唔做又有政府俾錢,淨係覺得佢無本事無錢但又心頭高,想同人地俾錢既資源一樣,呢個世界本來就唔公平,點解唔係自己努力而係不停怨?

伯爵府

夷加對哩D新聞只覺討厭....唔努力只識R...

珍珠宮

rayrayus 發表於 20-4-29 00:39
我朋友都係出身基層,讀書叻,係因為佢家人係做清潔唔係拎綜援,佢地成長過程有時都係要幫父母落手做,當 ...

對!
就因為冇咁多物質,就眼紅人地食得好住得好,用得好。

男爵府

TSZWING 發表於 20-4-28 18:00
點解d基層家庭咁慘咁窮?其實真係有原因㗎麻,就係因為佢哋唔努力,佢哋都唔打算做工搵錢,又話乜都唔識, ...

以前讀書時,好多同學家庭都來自基層家庭,不過好多同學都發奮讀書、努力考大學,出來搵到唔錯嘅工作。

近年,覺得少咗呢個風氣,基層家庭不斷自怨自艾,成日埋怨自己資源唔夠。講真,宜家社會已經對佢哋好好,有各式各樣津貼可以申請,學校好多資源都傾斜俾佢哋(例如課外活動優先、免費遊學團)。有咁多資源都唔知足,真係貪得無厭。

子爵府

salok 發表於 20-4-29 02:59
仁立真係恨死我
唔明點解唔敢自行收生

仁立自行都好難入,佢大抽獎入到,都唔知係好係壞

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

熊熊老婆 發表於 20-4-26 21:03
冇錯!電視成日做埋呢啲節目誤導人!令到啲冇腦又唔會fact check嘅人,成日以為香港政府對啲基層唔好!間接 ...

x 2

堅嬲~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

回覆樓主:

睇到呢啲所謂基層就討厭

首頁
12345...16

尾頁

跳至