自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

唔想咁快買一大座琴, 數碼OK嗎?

琥珀宮

chrisbayon08 發表於 20-7-9 10:35

roland,幾千蚊有交易,唔學都可以二手賣返出去

男爵府

chrisbayon08 發表於 20-7-9 10:35

剛学琴,唔好買琴住,去琴行練住先,因在家練無在琴行練咁專心的,到考完3、4级想買先再考慮買唔買,若肯在琴行練,基本上考8级都可以唔使買琴的,我有幾個学生都喺琴行由初级至8级都在琴行練的,因屋企無位放琴,家長又覺得在琴行練專心D
利申:我做琴行的

大宅

新手一問,小朋友4歲,剛開始學咗2個月,想買部數碼琴,請問呢幾款邊部好?
Casio px-s1000
Kawai es110
Yamaha px125
Korg b2
Thank you

珍珠宮

cat221 發表於 20-7-13 01:12
請問邊度有得租琴?

網上好多都有得租琴
可以上網search
大約一個月租$300-450

一先初學者都租$300-350一個月

男爵府

回覆樓主:

初學只搵左部免費二手琴,
網上好多人不同原因free二手琴,
搬琴連tune琴唔洗2千,真係有興趣先再考慮買新琴

大宅

TinyTomato 發表於 20-8-3 08:10
應該是 Roland F140R 吧,是入門型號

買時12800。唔知係咪入門款。我都有機會記錯型號的。。。

伯爵府

應該是 Roland F140R 吧,是入門型號

fibe0313 發表於 20-8-3 07:59
數碼琴同鋼琴手感有d唔同。但初學係ok既。我有問過老師有咩唔同,佢話主要係情感表達無咁好。我以前彈電子琴。後來玩下姨甥部數碼琴,都覺得佢部幾好。因為唔膠,有重量。但2手古董琴來了我家,我每天練大概3小時,再返去玩姨甥部琴時,就發現除了手感有差別外,連聲音也有差異。她的琴model是Ronald 140.除它外,我沒試過其他款式。

大宅

回覆樓主:

數碼琴同鋼琴手感有d唔同。但初學係ok既。我有問過老師有咩唔同,佢話主要係情感表達無咁好。我以前彈電子琴。後來玩下姨甥部數碼琴,都覺得佢部幾好。因為唔膠,有重量。但2手古董琴來了我家,我每天練大概3小時,再返去玩姨甥部琴時,就發現除了手感有差別外,連聲音也有差異。她的琴model是Ronald 140.除它外,我沒試過其他款式。

伯爵府

數碼鋼琴的技術發展得好快,有時間的話,建議批判前先認真了解一下。

伯爵府

其實 數碼琴VS真鋼琴 爭論多10000次都爭論不完,但我個人意見是中、高階的數碼 (過萬一台的)是足夠供初學者用好多年。我強調是"足夠",無話是"最好"。如果空間及金錢不是問題,我相信家有一台 Steinway and Sons Model D 加一台 Yamaha N3X 數碼鋼琴 是接近完美,但對大部份人來講這是不切實際。

至於演奏級 ...... 老老實實,100個學琴的人,有幾多個會考到 LTCL / LRSM / FTCL / FRSM ?

伯爵府

考試是可以用數碼鋼琴的,以下節錄自 ABRSM Piano Syllabus

Instruments

ABRSM Public Venues provide a piano suitable for exam purposes. The piano will be upright or grand. Practice before the exam cannot be arranged, but examiners will recognise that the instrument may be one that candidates are unfamiliar with. When exams are held at Private Visits (i.e. premises provided and overseen by the Visit Organiser and visited by the examiner), a suitable piano must be provided. A digital piano may be used, provided it has a clearly recognisable piano tone, a touch-sensitive keyboard with full-size weighted keys, and an action, compass and facilities that match those of a conventional acoustic piano, including a sustaining pedal.
bluestar3000 發表於 20-8-2 22:35
回覆 竇漪房 的帖子

數碼琴一定唔可以取代鋼琴,如果取代到點解考試同埋比賽一定要用鋼琴呢?只有鋼琴先至 ...

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

catcat笑 發表於 20-7-9 14:09
我買咗數碼琴,一來屋企位,二來我唔使佢考級,所以冇乜所謂

一路學不考級?

大宅

cara.mak 發表於 20-8-2 23:21
請問係咪搵「搬琴王」搬去「泉聲琴行」做清潔,然後再搵「搬琴王」調音再搬回家中嗎?
...

No. 搬琴到屋企,再第二日清潔

大宅

回覆 mickeymok410 的帖子

多謝你,其實我唔鍾意同人哋爭論啲咩,純粹同大家傾下偈,交流心得同埋經驗, 有人質疑我 ,我會以理服人,生活就係咁簡單。

大宅

如果可以嘅話,寧願租鋼琴或者買二手鋼琴,當然質素唔可以太差啦, 唔同嘅音色喺數碼琴一定做唔到, 所以就彈唔到首歌嘅感情,呢個係主要嘅問題,唔係接受唔到新科技嘅問題, 更加唔會到考演奏級先至要求去彈唔同嘅音色,你哋可以留意下由一級開始嘅考試歌,每個樂譜都會有註明dolce優美、misterioso神秘等等音樂術語,呢啲特性即係要用音色去表達,係要用鋼琴先至可以做到出嚟, 單單靠大細聲係表現唔到,不過我都唔想再多講啦,意見唔接受我冇所謂,純粹同大家分享啫。 講多最後一句,用數碼琴考到八級真係好好彩。

侯爵府

?
回覆 竇漪房 的帖子

數碼琴一定唔可以取代鋼琴,如果取代到點解考試同埋比賽一定要用鋼琴呢?只有鋼琴先至 ...

認同,感覺完全兩回事。但實有人衝出嚟話冇分別

珍珠宮

fibe0313 發表於 20-8-2 22:00
我搵左搬琴王,搬琴同調音。清潔搬左泉聲琴行

請問係咪搵「搬琴王」搬去「泉聲琴行」做清潔,然後再搵「搬琴王」調音再搬回家中嗎?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆 竇漪房 的帖子

你鐘意啦!

講初學琴你就講演奏級 , 你接受唔到新科技我哋應該溝通唔到

珍珠宮

cat221 發表於 20-7-13 01:12
請問邊度有得租琴?

青苗
但唔肯定下否要係果度學先有得租

首頁

尾頁

跳至