自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

水晶宮

真的冇藥可救,不知足,可能我死左佢就成功了

珍珠宮

Jane1983 發表於 21-4-13 18:43
回覆 mgtmgtmgt 的帖子

幾個月前聽到類似故事,個女本來好乖,讀得書又聽話。點知係大學聽埋聽埋人地講, ...

所以我情願比錢送個仔出國讀書!其實我仔成績好好,科大已批出全額獎學金,但最後都係去英國。我就係怕咗香港班激進青年!

男爵府

mimi005 發表於 21-4-9 22:26
咪就係,我自己吾捨得飲士打筆,但都會比$佢飲,真係冇欠佢

其實咁樣教好唔岩,之前都見過文章話咁樣會教出唔識感恩的孩子。如果無錢的話,應該買一杯share,或者買平啲嘅飲品,而唔係淨係買俾個小朋友飲。對小朋友有幾好,對自己都要有幾好,咁小朋友先會尊重你。

男爵府

Ivan1023 發表於 21-4-8 08:24
我囝咪一樣,要佢溫書講條件,問我有咩著數比佢?得益喎係佢咩?火都黎埋,立即同老公走去行山,睇唔到唔 ...

其實呢啲係唔係細個用物質獎勵多造成的?

侯爵府

仔女都好,有時要放手。
祝樓主,明天,更好。

珍珠宮

梅花鹿 發表於 21-4-9 01:23
真係有兒女係來討債
係,我兩個細佬都係。可能管教得唔好

子爵府

我明,而家出去抖下氣。

水晶宮

回覆 mgtmgtmgt 的帖子

幾個月前聽到類似故事,個女本來好乖,讀得書又聽話。點知係大學聽埋聽埋人地講,變得激進,返屋企同父母話不投機,竟然鬧父母係港豬。即使外人,聽到都心痛。
不過,浪子會回頭的,靜心等待,佢會醒覺。

水晶宮

茶木 發表於 21-4-13 10:05
而家啲細路,要畫公仔畫出腸,例如我想佢地點,要直接講出黎, 佢地先明

我覺得你直接講你為咗佢地打3份 ...

多謝你安慰

大宅

我有一對子女, 已成年, 家庭感情好, 以為苦盡甘來, 人生勝利組, 但最近先知道, 仔女年齡幾大都好, 結交損友, 父母以往點努力都是白費的, 所以對仇人最好報仇方法是叫佢生仔.

大仔碩士已婚, 自立, 不同住, 不用費心, 有家用比, 小時有超麻煩反叛青少年, 考大學前差最差, 攪到我要同銀行加按物業,供佢出國完成學業, 錢真的借出來準備,後來比佢知道屋企點對佢, 在最後3個月先發力追, 唔知點解入了香港最勁個間大學讀閑科, 半工讀完成碩士, 現在大好仔一名.

細女同住, 已出來做事,半工讀緊碩士,大仔同一大學, 讀神科, 由小到18歲 -0 -反叛, 是 -0- 表面好聽教聽話, 以為個女無麻煩好安心, 入了大學反叛期先開始,好慘, 教十幾歲還可以控制下自己情緒, 教一個成年人, 您話幾崩潰. 佢不識(間)朋友(是正所謂大學生),受朋友影響,人價值觀同家庭教完全不同, 因為讀書叻, 開始看不起, 無諗過遲來反叛帶比家庭十級麻煩. 兩公婆已經半放棄.

我現在只好呀Q精神,個女我當佢個同真實年齡少十年, 心會好過好多, 等同忍佢大, 但可能等死會容易D .

伯爵府

而家啲細路,要畫公仔畫出腸,例如我想佢地點,要直接講出黎, 佢地先明

我覺得你直接講你為咗佢地打3份工, 好辛苦,自己唔捨得飲都買Starbucks比佢地,唔好一開口就鬧,埋怨,要講到好白佢地先明

jm加油

伯爵府

回覆樓主:

我大仔以前都係咁,我以前ftm, 我大仔覺得我咩都啫住佢, 煩呀,對我無禮貌,我又鬧佢,2個關係係冰點, 咁我就送走咗佢去外國讀書,大家少見面少磨擦

到我細仔而家青春期,我有大仔嘅失敗經驗,我真係咩都唔理佢, 比自由佢,我自己番part time, 無再好似大仔以前咁成個人專注晒係啲仔度,我覺得大家都舒服咗

大仔因為疫情同安全番咗香港, 佢都話我唔同晒, 易相處咗,有時我話佢啲野周圍丟,佢都肯執番好

我番咗工,一家人關係好咗

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

樓主,其實你仔仔都係一個肯表達既人,
但你回應似乎未合佢心意,
雖然17歲但內心最希望仍然係親人既關心,
你俾好多物質野佢但表現出好唔鍾意佢
佢先會同你講人地媽媽有幾好
你返3份工都唔可以用休息時間幫佢
睇下可唔可以返少一個小時工
捉番個仔番黎
其實佢未係好壞有得求架!!!

伯爵府

mimi005 發表於 21-4-7 21:00
真的冇藥可救,不知足,可能我死左佢就成功了

放開心懷

子爵府

咁其實阿仔想要乜?佢有咩不滿?我感覺係樓主覺得自己付出左,但阿仔唔係想要呢啲或者覺得唔夠。例如樓主話自己唔捨得飲starbucks都會俾個仔飲,但阿仔可能覺得身邊同學日日都飲有咩咁偉大。唔係話樓主有咩做錯,係想睇下樓主可唔可以較番岩個channel同阿仔好好溝通

伯爵府

2024年龍年勳章

carenho 發表於 21-4-13 09:16
同佢哋啲人講乜都冇用,係要同你搞相反意見!我嗰個就嚟22,都係一樣咁衰!態度越嚟越差,幫佢摺衫收衫, ...

呢個容易啲,起碼知佢想點,你唔同佢摺就得,慳時間自己去煲劇。

大宅

RAY媽 發表於 21-4-13 08:58
咁佢話人哋媽媽好,其實係乜?會唔會係人哋媽媽會陪啲女之類?

同佢哋啲人講乜都冇用,係要同你搞相反意見!我嗰個就嚟22,都係一樣咁衰!態度越嚟越差,幫佢摺衫收衫,都要畀佢話唔好搞佢啲嘢!間房狗竇咁亂,日日掛住煲劇!真係前世欠佢咁

伯爵府

2024年龍年勳章

咁佢話人哋媽媽好,其實係乜?會唔會係人哋媽媽會陪啲女之類?

水晶宮

Jane1983 發表於 21-4-9 22:07
唔讀書就返工,出去打工捱吓,自食其力。其他人的亞媽點好呢?養佢地過世唔使做?咁佢怪自己唔識投胎lor。
...

一共返咗二日,又唔做了,難得個小食店冇嚴佢冇學歷,又返得少日子,都吾珍惜

水晶宮

RAY媽 發表於 21-4-9 21:00
佢話你欠佢咩?不愁衣食供書教學…
人哋啲媽媽又有啲咩?

首頁
12345...6

尾頁

跳至