自由講場

跳至

首頁
12345...17

尾頁

大宅

上海有信心動態清零,你睇香港https://s.weibo.com/weibo?q=%E4%B8%8A%E6%B5%B7%E6%96%B0%E5%A2%9E%E6%9C%AC%E5%9C%9F%E7%A1%AE%E8%AF%8A438%E4%BE%8B%E6%97%A0%E7%97%87%E7%8A%B67788%E4%BE%8B&Refer=top

珍珠宮

disneydisney88 發表於 22-4-12 18:42
我估月尾會少好多

係唔係要封到月尾?

大宅

ernbe 發表於 22-4-12 08:35
少過琴日

12/4 上海過去一日新增超過23000宗新冠病毒本土個案,包括994宗確診和22348宗無症狀感染,其中27 ...

我估月尾會少好多

珍珠宮

.

大宅

funfunyuyu 發表於 22-4-3 17:24
應該係。仲要特登矮化香港,抬高中國。如果係香港人,應該唔會咁樣踩自己嘅地方,攻擊自己人。

所以都有問過D 係咪香港 咁講野
不過轉頭係咁俾人鬧
難得聽到香港人既聲音

侯爵府

restahaus 發表於 22-4-11 18:04
因為每天香港有上千人被感染, 其他國家的航空公司當然不會派機黎
...
美國, 英國, 星架波, 韓國, 等等每日仲好多確診

伯爵府

auroresy 發表於 22-4-11 12:52
唯有希望新特首懂得靈活變通, 而不是只強硬執行命令!

我覺得佢正是100%聽中央 強執行果種。

伯爵府

nervousmichelle 發表於 22-4-11 14:43

A)正因為疫苗有效,所以三針重症率好低,而家死亡 ...
1) 正因為疫苗有效 - 疫苗有效 70% 或更少, 疫苗有效幾個月, 外國討論第四針或第五針.
2) 封鎖整棟樓不是基於居民受歡迎程度, 是基於科學家的意見.

伯爵府

nervousmichelle 發表於 22-4-11 14:49
D)歐美外國已經唔在乎有幾多確診,關注點已經係每日住院人數,只要呢個數據喺承受範圍內,就可以放心解除 ...

A) 所以人哋先會放開。唔通全世界都蠢 - 唔通中國這麼蠢?
B) 外資哪裡有錢賺, 外資會去哪裡.
C) 外資自不然會去新加坡 - 新加坡, 香港是兩個不同的市場, 新加坡是東南亞市場, 香港是中國市場.
D) 或者直接入內地,內地市場大,有生意做依然可以吸引外資 - 香港當然還有優勢, 沒有資本管制, 沒有封鎖國外網站等等.

伯爵府

happyfarmlife 發表於 22-4-11 15:02
生意人未雨綢繆嘅方法就係唔喺香港做生意,以免將來又有咩突然政策

宜家航班都冇哂,政府開返都 ...
A) 生意人未雨綢繆嘅方法就係唔喺香港做生意,以免將來又有咩突然政策 - 靠嚇? 哪裡有錢賺, 投資會去哪裡.
B) 宜家航班都冇哂,政府開返都冇航空公司派機黎 - 因為每天香港有上千人被感染, 其他國家的航空公司當然不會派機黎.

男爵府

幸福花海 發表於 22-4-11 13:38
相信佢哋唔識點樣管理病毒同人共存,只識將病毒排除於外,亦同面子有關,佢哋認為共存即係失敗
...

係,反清零等於反習

男爵府

auroresy 發表於 22-4-11 12:50
我有種不祥預感,或許仲差過林鄭⋯⋯ 好希望佢唔係只聽上面⋯

其實而家我有諗過林鄭其實是特登亂做,幫香港頂住封城

大宅

回覆 fanny590 的帖子

不如講解下動態清零同清零有咩分別,我真係唔明

男爵府

Adiezz 發表於 22-4-11 12:03
當時中央專家梁萬年話香港做唔到小區管理,所以無法好似大陸咁封城。
除非新特首有能力解決呢個問題,先有 ...

就算唔封,一味不放寬都死啦

禁止訪問

禁止訪問

大宅

restahaus 發表於 22-4-11 14:19
A) 共存政策係可以通過政策強制接種疫苗,全民高疫苗接種率 - 香港不是強制接種疫苗, 不是全民高疫苗接種 ...

D)歐美外國已經唔在乎有幾多確診,關注點已經係每日住院人數,只要呢個數據喺承受範圍內,就可以放心解除防疫限制。Omicron嘅確診者99.7%輕症,可以自己痊癒。重症又有9成有效嘅特效藥,所以人哋先會放開。唔通全世界都蠢,只有中國朝鮮清零先英明?
E)要各行各業自己未雨綢繆,咁香港死得了,外資唔會去一個經營風險好大嘅地方。香港繼續鎖港,外資自不然會去新加坡,或者直接入內地,內地市場大,有生意做依然可以吸引外資。香港市場細,如果經營風險大,仲出入困難,搵乜嘢吸引外資?冇資本就冇就業,最終損害嘅咪香港人嘅利益咯。

大宅

restahaus 發表於 22-4-11 14:19
A) 共存政策係可以通過政策強制接種疫苗,全民高疫苗接種率 - 香港不是強制接種疫苗, 不是全民高疫苗接種 ...

A)正因為疫苗有效,所以三針重症率好低,而家死亡嘅99%冇打三針。香港沒有強制接種疫苗,新加坡係冇接種疫苗嘅要自己畀醫藥費,奧地利立法強制接種疫苗,唔係香港搞嘅唔湯唔水嘅疫苗通行證
B)只要有足夠家居隔離支援,無須封鎖整棟樓,影響居民生計,睇睇葵涌邨封幾日已經好多人喺大堂嘈,就知封鎖政策不受歡迎
C)自然裡面永遠有病毒存在,以前有西班牙流感,而家有新冠病毒。假如有新病毒,科學家自然會畀政府意見要點處理,正如Omicron啱出嚟個陣,世界各國即時封鎖,而後來發現毒性低再開返。而唔係一直封鎖到呢個世界冇新冠病毒為止。

子爵府

jasprincess 發表於 22-4-10 19:52
其實你咁中意動態清零不如你搬上大陸住啦

咪係,搬上去住啦

伯爵府

nervousmichelle 發表於 22-4-11 13:25
清零派嘅理據不在乎
1. 可能有嚴重後遺症
2. 可能有好多人死亡

A) 共存政策係可以通過政策強制接種疫苗,全民高疫苗接種率 - 香港不是強制接種疫苗, 不是全民高疫苗接種率? 香港政策有效嗎? 現有的疫苗僅有效幾個月, 不停地變種, 最初是打 2針, 後來是3針, 現在可能是4針.

B) 增加家居隔離支援減少醫療擠兌. - 至少需要封鎖整棟樓.

C) 因應病毒的毒性減少防疫政策造成嘅次生災害和經濟震盪 - 誰知道病毒的毒性有多大? 病毒不停地變種, 病毒A可能影響輕微, 病毒B可能非常致命.

D) 並非乜都唔做嘅所謂躺平。但內地嘅宣傳就將共存等同躺平。- 歐美的政策就是打完疫苗針後, 希望感染者不會病得太嚴重, 不會死亡. 現在全面解封, 和病毒共存. 歐美現在每天有多少人感染? 過萬人?

E) 減少經濟震盪 - 做生意永遠需要未雨綢繆. 做人永遠需要積穀防饑. 如果做生意沒有未雨綢繆, 做人沒有積穀防饑, 應該怪誰?

首頁
12345...17

尾頁

跳至