自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

子爵府

如果真的三月中做,香港可能到今日仲未解封,上海就係樣板

公爵府

Adiezz 發表於 22-4-6 11:35
上海好似香港猶豫咗一排先封,就出事。如果好似深圳咁一早做,就好快解封。
...

的確,我都覺得個問題係出喺時間點。
同埋香港唔封,對於國內來說,只要將香港封關左,出事嘅地點都只不過係香港。但係上海唔封,會出事嘅地點就唔淨係上海,而係全國。

珍珠宮

2024年龍年勳章

airhei 發表於 22-5-27 09:31
六月開始會慢慢解封,但整死左全國經濟,上海有排都未康復

香港嚴峻那幾個月咪又係經濟極差,香港都咁過,上海過左呢波痛定思痛,雨過天青又會係一條好漢,而且唔似香港疫情咁唔上唔落,專家都話香港將會迎來第6波,上一批中嘅人下半年抗體漸減退,打針都唔係防唔中嘅

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

香港和上海都係後知後覺做得慢搞到咁差 ,深圳快狠準 點解香港唔學深圳?深圳係模範生

子爵府

回覆樓主:

六月開始會慢慢解封,但整死左全國經濟,上海有排都未康復

珍珠宮

.

子爵府

Wronglover1 發表於 22-4-9 02:17
有朋友在上海最初由三月十零號開始不定期封兩、三天,期間還很自豪說好有規律和有物資,三月後期佢已經不再 ...

我在上海的朋友們一直無物資問題,但封咁耐也有一些怨言,無人會想困咁耐。佢哋估計要封到5月。

公爵府

上海好似香港猶豫咗一排先封,就出事。如果好似深圳咁一早做,就好快解封。
...

珍珠宮

airhei 發表於 22-4-15 07:36
當omicron 上到幾千單,封城已經無意義,慶幸當時香港無做到.
上海今次做左一個好好示範,一個月啦,為左清零面 ...
你講得岩,病毒已經變種,封城系無用。
支持封城嘅人,系無講點樣去封,用幾多人去做封城,香港,只可以做圍封一至两座大厦強檢,已經系極限。
所以有人話,雖然林鄭做抗疫有野做得吾好,但佢無將香港封城,系岩嘅,因為,香港嘅環境,系做吾到全面封城,而香港外資機構,比上海多。
上海已經攪吾惦啦,上海好多人羡慕香港吾使封。
至於D人以死亡率去講,其實,去年政府已經不停叫長者打針啦!咁邊個叫人吾好打針呢?

大宅

...
又好難嘅,畢竟係一件好重大嘅事,要想清楚先去做

子爵府

回覆樓主:

當omicron 上到幾千單,封城已經無意義,慶幸當時香港無做到.
上海今次做左一個好好示範,一個月啦,為左清零面子,無人因omicron 而死,但好多老百姓卻其他病得唔到適當和及時治療而死,這樣又合適嗎

珍珠宮

上海擬再開展一次全員核酸檢測 分三區作階梯式管理
上海計劃再開展一次全員核酸檢測,上海市副市長、市疫情防控工作領導小組副組長宗明表示,為有效遏制疫情擴散蔓延,盡快實現社會面動態清零的目標,計劃再進行全員核酸檢測,根據檢測結果分析研判,實施分區分級差異化防控,依據風險程度的大小,按照封控區、管控區和防範區的三區劃分原則,進行階梯式管理。
封控區是指近7日內有陽性個案的居住社區,要實施7日封閉管理,區域封閉、足不出戶、服務上門。管控區及防範區可作有限度活動。

男爵府

有朋友在上海最初由三月十零號開始不定期封兩、三天,期間還很自豪說好有規律和有物資,三月後期佢已經不再講什麼好說話,只說又禁足七天,解封看似有期但實際係幾時就真係估唔到

大宅

nicelady2828 發表於 22-4-9 00:21
隔離post 話好羨慕封城,似渡假,有豐富物資包,有對蝦有牛排送啊

我覺得貧富懸殊都幾犀利,網上d 求救po ...

一向貧富懸殊都係超犀利,看看資源放係邊、大城市同鄉下幾慘幾窮既分別就知。香港、衰極排幾年都有公屋上、可改善生活。

男爵府

airhei 發表於 22-4-9 00:09
上海依家跟本係暴力清零緊

隔離post 話好羨慕封城,似渡假,有豐富物資包,有對蝦有牛排送啊

我覺得貧富懸殊都幾犀利,網上d 求救post 都是窮人,老弱

子爵府

nicelady2828 發表於 22-4-8 23:36
派佐啦,昨日去了一大批

上海依家跟本係暴力清零緊

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

huicy 發表於 22-4-8 23:42
何來敢做唔敢認?你連直同曲都未識分,真可悲

如果唔大刀闊斧咁去lockdown, 咪即係你講嗰啲做一半唔做一 ...

犧你個頭咩,睇你個句任何情況都唔俾出入就知你曲線怪啦,做到咁肉酸鬼鼠
天朗氣清

大宅

tinlong22 發表於 22-4-8 23:23
你不嬲都曲線架啦,敢做唔敢認啊?講乜任何情況唔俾出入啫,乜人講嘢就用乜方法
...

何來敢做唔敢認?你連直同曲都未識分,真可悲

如果唔大刀闊斧咁去lockdown, 咪即係你講嗰啲做一半唔做一半囉。如果唔係,傳到去北京,23個省、5個自治區,邊個咩得起?依家嘅犧牲,好有可能救翻全中國,呢個就係清零嘅方法

男爵府

huicy 發表於 22-4-8 20:01

咪喺,其實到咗呢個時間,中央應該派大量解放軍,進駐上海,實 ...

派佐啦,昨日去了一大批

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

huicy 發表於 22-4-8 20:27

曲線?正正就係唔夠當地志願人員,咪要全國解放軍同埋解放軍軍 ...

你不嬲都曲線架啦,敢做唔敢認啊?講乜任何情況唔俾出入啫,乜人講嘢就用乜方法
天朗氣清

首頁
12345...12

尾頁

跳至