自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

受出生率下跌、疫情及移民潮影響,本港幼稚園面臨經營困難。香港教育工作者聯會上月訪問235間幼稚園,結果反映受訪幼稚園平均每間流失16名半日班學生、9名全日班學生及19名學前班學生,佔全校人數13%至27%。調查更稱逾7成幼稚園稱出現財政困難,1成幼稚園更稱明年或後年有可能停辦;逾7成幼稚園更稱下學年需裁減教師,平均每校要減2至3人。 教聯會指已得悉20間幼稚園已計劃在今年9月停運,更稱曾有校長哭訴今年有83名學生畢業,但只招到20名學生;有學校亦有8成學生退學。該會形容現時是幼稚園寒冬,冀新一屆政府可加大對幼稚園的支援。 校長喊住口講:84學童畢業 只收到20新生 教聯會副主席林翠玲表示,受出生率下降、移民潮及疫情影響,幼稚園面臨寒冬期,曾有校長「喊住口講」,稱今年有84名學生畢業,但只招到20名學生,落差較大。她稱據教聯會統計,除調查指10%幼稚園或在明後兩年結業外,更已有20間幼稚園表明會在9月停運,當中有非牟利幼稚園,亦有私立幼稚園,但以弱勢學校受影響最嚴重。 林翠玲:冇諗過移民潮咁犀利 林翠玲指2019年社會事件影響深遠,之後又有疫情來襲,跨境學童銳減;同時2019年決定移民的家庭可能已獲批,令退學情況大增,「冇諗過移民潮咁犀利!」教聯會理事蔡麗芳補充,疫情下不斷停課及網課,不少家長可能覺得有網課,加大其移民決心,當中2歲班退學情況較多,更稱得悉有學校有8成學生已退學。 教聯會表示,獲悉教育局已去信幼稚園,表明今年加價申請較難獲批,而政府對幼稚園在疫情下的支援今年明顯減少。這會指在幼稚園計劃下為期三年的過渡期津貼於今年完結,但過去三年受疫情籠罩,根本未能好好檢視計劃成效,建議延長多三年,以解學校燃眉之急;該會又要求政府調高每名幼稚園學童的資助額,調整幼稚園師生比例由1比11降至不包括副校及主任在內的1比10等。 原文網址: 幼稚園寒冬|20間9月結業 1成學校稱捱不過兩年 教聯會促增資助 | 香港01 https://www.hk01.com/sns/article/783530
गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ

琥珀宮

zaba 發表於 22-6-22 15:25
或者咁講, 其實係長全日正常進度, 名幼嗰啲係超超超前學習啫

因為長全日唔憂無客仔,其他幼稚園或私幼要有賣點

別墅

mandy952 發表於 22-6-22 12:28
其實幾年前停双非已經有人講過,不過政府好似聽唔到咁
而且社會福利署唔知點解係有限長全日幼兒園嘅數目, ...

一直以來政府都對外資公司特別關愛。根深蒂固嘅奴性

大宅

子爵府

我間私幼都走左唔少學生,有啲移民有啲轉校。不過PN唔讀真係無所謂。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

Become 發表於 22-6-21 16:43
低下層有公屋仲可以生一個

公屋都未排到既點敢生

現在啲女人30幾歲結婚,申請排公屋,輪到公屋都可能更年期。

伯爵府

mandy952 發表於 22-6-22 15:20
全日嘅幼兒園學術一定唔及幼稚園
呢個問題已經幾十年,唔知點解
其實兩者冇衝突,而家係有家長需要托兒, ...

或者咁講, 其實係長全日正常進度, 名幼嗰啲係超超超前學習啫

琥珀宮

zaba 發表於 22-6-22 13:59
但好多家長又嫌長全日班嘅學術唔夠勁, 考唔到直私
其實一樣米養百樣人
(利申: 長全日幼稚園家長)

全日嘅幼兒園學術一定唔及幼稚園
呢個問題已經幾十年,唔知點解
其實兩者冇衝突,而家係有家長需要托兒,即下午4點至晚上7,8點繼續有人照顧兒童

別墅

依家都少咗好多人生啦

伯爵府

但好多家長又嫌長全日班嘅學術唔夠勁, 考唔到直私
其實一樣米養百樣人
(利申: 長全日幼稚園家長)

珍珠宮

希望下屆好啲!唔好淨係照顧啲商家同外籍人士!

琥珀宮

daijuju 發表於 22-6-22 11:50
我覺得你呢個idea好好,應該email比政務司司長。有人才有地方,可以轉全日托兒,幫下啲雙職家庭,但政府要 ...

而且社會福利署唔知點解係有限長全日幼兒園嘅數目,可能唔想資助太多掛,其實長全日幼兒園一向都係求過於供,只係政府唔理唔知唔做,如果攞錢去資助海洋公園,國泰,不如攞錢開辦更多長全日幼兒園好啦,一定唔使要幾百個億咁多

珍珠宮

mandy952 發表於 22-6-22 11:43
其實托兒問題先最重要,反正幼稚園又要摺,咁不如轉做長全日,双職可以返工,但香港開一間長全日嘅幼兒園 ...

我覺得你呢個idea好好,應該email比政務司司長。有人才有地方,可以轉全日托兒,幫下啲雙職家庭,但政府要津貼,月費唔好貴過請外傭。政府想人生育真係要有支援。

珍珠宮

myfaye 發表於 22-6-22 10:15
我都係退左名私幼PN, ZOOM真係白交費, 復課之後再報番, 好多學校都有位

我諗住比佢打埋2針先返,應該就快開6個月-3歲科興針,我全家包括3歲以上細路都打晒3針

琥珀宮

daijuju 發表於 22-6-21 17:37
主要無咩配套,政府總是偏幫外傭,托兒所不足,房屋問題,產假又小,大肚婆被歧視。政府口話鼓勵生育,又 ...

其實托兒問題先最重要,反正幼稚園又要摺,咁不如轉做長全日,双職可以返工,但香港開一間長全日嘅幼兒園係好鬼煩

子爵府

myfaye 發表於 22-6-22 10:15
我都係退左名私幼PN, ZOOM真係白交費, 復課之後再報番, 好多學校都有位

朋友退左之後問番同一間都肯收番

別墅

回覆樓主:

n班呢兩年真係冇人讀
成日停課 又冇得退錢

子爵府

daijuju 發表於 22-6-21 15:34
我2歲半仔之前都退咗私幼pn,3歲以下無打針唔敢返,咁細個實摸口摸鼻摸眼,前排得zoom但佢又太細,所以退學 ...

琥珀宮

回覆樓主:

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

唉....新一批學位幼師畢業生,情何以堪

首頁

尾頁

跳至