自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

用戶要求終止服務

講少少背景先,我是90後,畢業後做左幾年野,都係普通office工,生活平凡得來開心。但到出黎做野第2-3年左右,身體開始變得易攰,易暈。抖過一排再轉工,係一次Period期間更加暈厥入院,左check右check都話無事,只係面青口唇白咁。如是者就辭工休息,一停到而家都接近一年,呢一年睇左好多中醫,唔覺有好轉,都是容易攰,心悸頭暈。Period期間更加差,會頭暈到要搽藥油及食藥,個人攰到要瞓床/坐沙發。上兩個月家庭醫生建議我去睇精神科,有埋焦慮症,而家食緊血清素sertraline。食血清素後心悸好似更勁。
我每天都活得好委屈咁,落樓買野都怕會暈,就連小朋友都做到嘅嘢我都怕做唔到。現在每日已經食用高鐵質的食物,好啲就落公園急步行,但依然易暈、易攰、易心悸。

唔知點算好,唔知我未來可以點,亦唔知點做可以改善,真係會好Down…

la_source    發表於 22-6-22 15:02

男爵府

回覆樓主:

先做個身體檢查查出咩事,做CT,揾出成因。
我幾年前同你一樣身體好差,食野冇胃口,個個月感冒成日病,好瘦,甩頭髮,加上壓力大。
開始食維他命D,綜合維他命,身體開始好好多,病少左,唔好俾自己有壓力。

伯爵府

sillybilly123 發表於 22-6-24 14:55
你有冇買保險?如有,首要去醫院做個詳細身體檢查,排除左疾病既原因,才慢慢看中醫調理,但知道揾個夾既中 ...

對呀,有D人未經歷過可以好口響,仲話佢成日出post,以為佢玩,老實講,佢起碼肯問人,肯求救,我地應支持下佢,比佢方法和安慰。
好明白樓主,人人都想擁有健康身體,但有時係天生體質等如肥瘦一樣,唔係話早D瞓,飲食正常,做下運動就得,我所有都做足,又係咁。
當有病/虛弱時,心情總會差/不安,好多野做唔到。而且,檢查,睇醫生,調理,所有都係錢,返唔到工連錢都無。不過,心態好重要,要相信慢慢黎,身體會有好的一日。

複式洋房

回覆 健康的我 的帖子

有check 過血糖/血壓低嗎?有冇試下搵 part time 做下,分散下注意力。

複式洋房

回覆 she007 的帖子

有check 過血糖/血壓低嗎?有冇試下搵 part time 做下,分散下注意力。

琥珀宮

健康的我 發表於 22-6-22 13:36
講少少背景先,我是90後,畢業後做左幾年野,都係普通office工,生活平凡得來開心。但到出黎做野第2-3年左 ...

係咪貧血?

子爵府

做運動
心盲最可怕。

珍珠宮

回覆樓主:

身體影嚮心理,正向思想亦一定幫到健康。積極去做對自己健康有幫助嘅事!唔好諗太多自己有幾差!

我講一個例子,我有個相識多年朋友,廿多歲身體已又虛又差,經常入院,後來結咗婚想生B都好困難,終於有咗後,經調理後身體慢慢好轉,仲連生3個B仲好健康,後來更有精力創業。

樓主襯後生,健康係有得改善嘅!就算真係比一般人差,都要開心過日子!

別墅

如果轉食中藥可能調理返好,西藥傷身最緊要保持心境開朗,唔好成日諗住自己病,每日都做適量運動,真係差好遠㗎

洋房

體質唔好好難搞 但係成日諗住只會影響埋心理健康

男爵府

健康的我 發表於 22-6-22 13:36
講少少背景先,我是90後,畢業後做左幾年野,都係普通office工,生活平凡得來開心。但到出黎做野第2-3年左 ...

你呢啲情況同我一樣,不過我係10幾年有驚恐症,食咗兩年血清素冇事啦,不過近排又開始來了,有時感覺企唔穩,頭暈到起唔到身,又或者企係到就嚟跌低咁,我同我自己講冇事架,迫自己出街,放鬆個人,做吓運動(emoji)(emoji)祝你早日康復(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

複式洋房

回覆樓主:

你有冇買保險?如有,首要去醫院做個詳細身體檢查,排除左疾病既原因,才慢慢看中醫調理,但知道揾個夾既中醫都唔容易,但只要肯試就有好轉既機會。另外精神科藥物都會令人攰頭暈和心悸的。

雖然有人話你成日出post身體唔舒服,但我反而欣賞你肯講出來,紓發下心情好緊要,好過屈埋屈埋,長期有病真係好困擾的,我自己都身體一直唔好,你仲後生,一步一步慢慢來,會好起來的,加油呀姊妹!

伯爵府

平平常常 發表於 22-6-23 23:05
係呀,以前見過有其他版友都有同樣經歷。西醫唔識得醫的病人好慘架,通常會被當成皮球一樣被踢去精神科, ...

西醫只識頭痛醫頭,腳痛醫腳,緊急野揾西醫,改善身體揾中醫。西醫揾唔到原因就話你情緒病,有壓力,但中醫角度係整體五臟六腑是否各司其職,平衡身體,不過要揾到個有料的中醫師先有用,身體係自己的,只有自己最清楚,中西醫只係協助你揾出原因,調理好身體機能靠自己。

大宅

欣賞你唔會收埋自己

小小建議,
繼續看醫生食藥
運動
曬太陽
生活上給自己一些小目標,再去完成它

伯爵府

健康的我 發表於 22-6-23 22:48
回覆 babybabyu 的帖子

咁我都試下平瞓先

因為我都驗過血,話正常,又無其他顯示異常,又唔係話成日心情唔好,所以未考慮係情緒影響好大,有日睇JM分享話頸椎可以影響好大,加上我自己睡姿真係好衰 訓平真係好唔習慣,但係專登買咗個幾百蚊好似話護頸枕頭(睡x寧)而家訓得好好,有時想側訓,訓醒明顯係頸痛頭暈,所以我估計除咗M時唔夠血,就頸椎影響好嚴重 ,希望你都快啲揾到方法改善情況

大宅

健康的我 發表於 22-6-22 15:35
回覆 肥肥寶 的帖子

肥肥寶多謝你!身體唔好 真係會令人好氣餒

做吓瑜伽多啲見太陽!幫人補習!時間又短又有收入!

珍珠宮

belairewong 發表於 22-6-23 08:37
其實我見好多人係唔明 唔舒服 身體差的人是怎樣過的。
我是一個身體非常差的人,但是我肯定自己是沒有焦慮 ...

係呀,以前見過有其他版友都有同樣經歷。西醫唔識得醫的病人好慘架,通常會被當成皮球一樣被踢去精神科,問題根源佢地唔識得處理,舍本逐末。

珍珠宮

健康的我 發表於 22-6-23 14:13
回覆 平平常常 的帖子

多謝你我會慢慢build up番健康

由最基本的睡眠、飲食、運動做起,慢慢來,循序漸進,一開始唔好做高強度運動。

首先要有正常睡眠,訓得好就係好好的免費補品。如果你睡眠差,可以試吓去藥材鋪買一兩酸棗仁(炒過的),訓教前大約一小時,用15克砸碎放入茶袋,用一碗水煮10分鐘,溫服。看看有無幫助。

另外你可以參考羅大倫的八珍糕粉,每天早上煮一些食,健脾的。

運動你可以由拉筋或者八段錦開始,好輕鬆容易。也可以去球場快步走,半小時起步。

夏天小心中暑,避開最曬熱時段。

靠自己雖然係慢d,但係日子有功。

用戶要求終止服務

回覆 kelvinwooo 的帖子

謝謝你

用戶要求終止服務

回覆 Kobiwong 的帖子

我下次複診會同醫生再傾吓 謝謝意見
睡眠都算幾好 不過要一個鐘先入睡到

首頁
12345...7

尾頁

跳至