自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

見好多人回覆,好多迴響(我都有覆)。

所以建議不如呢類節目認真探討下,幫那些誇代貧窮的,計算一下,他們得到綜援,學校資助,xx補助等後,實際有幾多流動資金。

再訪問一下,父母在職的,不合資格取綜援,只能申請書津,xx補助等後,又幾多流動資金。

甚至計算一下,甚麼都不合資格申請的家庭,一個月又可以有幾多流動資金。

又可以追訪一下各階層的日常生活,起居飲食,學校補習,照顧孩子等......

我明白流動資金冇可能計得準計得清,但我相信大家實在好奇想知!

呢個應該幾有趣!唔知之前有冇節目做過呢類探討呢?

男爵府

想講一句,無錢就不要生仔

男爵府

想講一句,無錢就下要生仔

茶類愛好者    發表於 22-8-1 11:22

大宅

jamesbond007 發表於 22-7-31 12:02
請問在那里可以睇?我未睇

my TV super應該有。

水晶宮

萍pig 發表於 22-7-31 12:47
班亞媽唔敢答你,佢地係因為唔想返工,才結婚生子。唔少港女都結婚後便不工作。劣根難改。
...

港女、內地女都有。我身邊已有幾個人板。有啲嫁左都啃老,攤大手食屋企人錢。最搞笑呢類人有口話人,沒口話自己!佢大食懶就得,人地做兼職就話人地做咩不全職?

子爵府

j2j2 發表於 22-7-31 11:43
我建議訪問貧窮家庭時,同時問以下問題:
1. 冇錢為何唔返工?或搵多份兼職?
2. 冇錢為何生小朋友?

班亞媽唔敢答你,佢地係因為唔想返工,才結婚生子。唔少港女都結婚後便不工作。劣根難改。

男爵府

buzzanna 發表於 22-7-31 09:55
係囉!我地細個都好窮。我媽話,每次出街,數定來回巴士錢,夠錢先敢出。
帶晒水,麪包,就搭車去維多利亞 ...

啱呀
我細細個咪又係無錢學嘢,補習都係到高中先有

從來都無話去外國交流,暑假最多去下廣州探親

咪一樣係咁長大

別墅

CorrineNg 發表於 22-7-31 11:29
越黎越唔會同情呢班又無錢又要生,仲想拎香港褔利無事生產既人。香港無欠你地,唔好成日扮可憐博同情。 一 ...

又講佢哋真係好嬲!首先你學校冇英文堂咩?講到唔出去補就永遠唔識英文咁?!
我十幾年前在天水圍代課,在操場放學,永遠有啲家長過曬時都唔嚟接,然後就會見到踢對人字拖男人施施然行過嚟接仔...其他老師話佢哋係咁架,飲完茶先嚟!跟住有啲功課亂晒籠,我打電話比家長話想留低佢做好先,個阿媽話:打緊麻雀,你鍾意留幾耐就幾耐!恐怖嘅係,呢十幾廿年佢哋都係咁冇變過,政府養完一批又一批......

茶類愛好者    發表於 22-8-1 11:18

子爵府

虎到金來勳章

buzzanna 發表於 22-7-30 22:25

所以建議不如呢類節目認真探討下,幫那些誇代貧窮的,計算一下,他 ...
請問在那里可以睇?我未睇

伯爵府

我覺得最應該安排拎綜援嘅父母去工作,單親要照顧小朋友就冇計

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 buzzanna 的帖子

講得好啱。政府統計處應該要做嘢啦!

子爵府

金鐘名店果一part…真係作得就作…我自問係中產,但入PP 都係直行直過。

中產都唔會日日去買名牌啦,同埋中產都係自己賺錢買名牌啦,你估天跌落來的咩!

子爵府

我建議訪問貧窮家庭時,同時問以下問題:
1. 冇錢為何唔返工?或搵多份兼職?
2. 冇錢為何生小朋友?
3. 生小朋友前有冇預算點養?
4. 如果小朋友問你,點解我地咁窮?你會點答?

茶類愛好者    發表於 22-8-1 11:23

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 Ppeace 的帖子

冇錯。知唔知學小提琴/鋼琴幾貴呀!我呢啲外表中產人士都冇銭比我仔學囉!
我記得自己中學時期因為冇能負擔女童軍制服,所以唔敢參加。

伯爵府

所以建議不如呢類節目認真探討下,幫那些誇代貧窮的,計算一下,他 ...

非常認同

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Rainy 發表於 22-7-31 11:30
你個女果時幾歲?好可愛

6,7歲 左右
同哥哥玩 佢輸左, 發難冇人幫 就話要自殺...話我地蝦佢喎

岩岩傾返 哥哥回憶返晒黎, 係咁講

阿哥: 佢果陣喊住話: 好呀! 你地蝦我..我就死比你地睇, 等你地冇左個咁靚咁可愛既妹! 等你地後悔!

事後話返佢: 阿妹! 你唔可以咁架喎! dady 返工比人鬧2句 又走去廁所飲水喉水 話要死比老闆睇, 我煮餸比你地彈3彈4 我又走去廚房飲水喉水死比你地睇? 你整爛阿哥d玩具, 佢又走去廚房飲水喉水死比我地睇?
咁點搞呀? 可以咁架咩?

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

歌莉亞 發表於 22-7-31 09:35
簡直離地啦
申請公屋應該分2條隊,香港出生的同新移民,否則香港人越來越多怨氣,申請十年八載都 ...

最好係三代都係香港人先計,或1950年上一代已來港

大宅

仲要申報在大陸嘅資產, 大把人大陸有樓的。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

selinako^^ 發表於 22-7-31 10:22
之前聽到話 窮就唔好生, 好似好刻薄

但7千蚊 去金鐘補習, 冇錢走去扮上等人; 出街買樽水都話唔捨得 好慘, ...

你個女果時幾歲?好可愛

男爵府

回覆樓主:

越黎越唔會同情呢班又無錢又要生,仲想拎香港褔利無事生產既人。香港無欠你地,唔好成日扮可憐博同情。 一大班唔洗做拎綜援既大媽,日日湊完返學就圍埋吹水,我地返工想請日假陪個女都難。係香港中產又要交稅又要返工,仲要稅補貼呢班好食懶,唔該唔好再拍呢類節目,同情不了。

首頁

尾頁

跳至