自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

別墅

大宅

jollyma 發表於 22-11-30 16:43
請教一下, 精神科醫生同臨床心理學家治療上有咩唔同
樓主你要比個女知道身邊家人會支持佢
...

医生可以開藥.

心理學家唔可以開藥. 但有多D時間聽病人傾訴, 再睇吓做边種治療 ( 例如: 認知行為治療 ).

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

domantai 發表於 22-11-30 17:33
你試下pm版主叫佢幫你del啦

大宅

pauline_c 發表於 22-11-29 13:30
抑鬱唔會有幻聽

嚴重係會有.

Major Depressive Disorder with Psychotic Features.

男爵府

mmmnnn 發表於 22-11-30 17:29
唔好意思,各位,請問點樣delete個 post ?平時好少玩,新手,請指教,謝謝。 ...

你試下pm版主叫佢幫你del啦

別墅

唔好意思,各位,請問點樣delete個 post ?平時好少玩,新手,請指教,謝謝。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

jollyma 發表於 22-11-30 16:43
...
我康復左超過 5 年啦~~ 有事既係我, 唔係我囡

精神科醫生主要開藥, 用藥去控制病情, 我一開始睇係私家精神科, 第一次睇時佢會了解我發生咩事, 再按情況開藥試藥, 之後再去睇, 基本上都係好簡單咁傾一傾, 藥物有問題先會再調教

臨床心理學家俾既支援我覺得大好多, 每次見一個鐘, 大家傾偈形式去聽我既問題, 點解會咁執著, 點解係個死角走唔返出黎, 佢會俾好多唔同既意見, 等我去諗返原來咁做係有問題

去到後期有個項目我真係頂唔住, 真係傾親都喊, 但發現傾完之後個人清醒左好多, 亦都放開左, 前後用左兩年時間終於同佢講再見

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

mmmnnn 發表於 22-11-30 16:46
謝謝各位提醒,謝謝各位意見,我準備delete 個post 啦

別墅

謝謝各位提醒,謝謝各位意見,我準備delete 個post 啦

珍珠宮

睛靈勳章

miriam 發表於 22-11-29 14:38
你睇下有無機會同個女傾下偈, 話發現佢呢排好似情緒有少少問題, 覺得唔係好妥, 問佢有無需要去睇精神科醫生 ...

伯爵府

Kanyin 發表於 22-11-30 16:26
樓主, 你個post好hit. 記者一post會系fb彈出0黎.
太多資料了, 女女一睇都知係自己啦.
媽媽偷看醫生信,仲上 ...

希望D記者唔好咁冇品

伯爵府

mmmnnn 發表於 22-11-30 15:47
謝謝各位熱心俾意見, 抽時間留言回覆, 真心希望千祈唔好有有心人去揭露私隱, 到時越搞越唔知點收科, 謝 ...

我覺得你身為媽媽,點都要知要幫佢
不過要引導佢自己話比你知,唔係「掀穿」佢
你話「関係唔好」,其實係少溝通比較疏離,定真係関係差成日打打鬧鬧。
其實睇出你都錫個女,只係不善/忽略溝通同冇自細培好感情,你試上網睇多啲點同年青人溝通學下會好啲。
題外話12歲前一定要培多D,將來先有偈傾。
見到出面有個po話星期一至五跟呀嫲住,而家大了叫佢返屋企住都唔想。
就好似我哋細個D呀媽太忙好少溝通,我哋都孝順父母但自細有野真係唔會同佢哋傾。

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

唔好直接問佢,否則俾佢知道你無經佢同意,就睇佢封信,會刺激到佢

伯爵府

樓主, 你個post好hit. 記者一post會系fb彈出0黎.
太多資料了, 女女一睇都知係自己啦.
媽媽偷看醫生信,仲上埋報, hurt死佢.........

子爵府

mmmnnn 發表於 22-11-30 15:47
謝謝各位熱心俾意見, 抽時間留言回覆, 真心希望千祈唔好有有心人去揭露私隱, 到時越搞越唔知點收科, 謝 ...

樓主你不如delete 個post 佢啦, 怕記者來攞料都麻煩

別墅

cy101 發表於 22-11-30 14:06
唔好掛,再講落去,有心人要搵佢個女係邊個容乜易!俾返d私隱人地!

謝謝各位熱心俾意見, 抽時間留言回覆, 真心希望千祈唔好有有心人去揭露私隱, 到時越搞越唔知點收科, 謝謝大家.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

gallygally 發表於 22-11-30 15:22

其實去到睇醫生判斷患有嚴重抑鬱症, 已經去到好嚴重了 ...

又唔一定,樓主都解釋咗個女已自行救醫,果封係醫生幫佢女兒寫比學校嘅信,主要係同學校申請暫停豁免部份學科,如果樓主唔知頭唔知路去插手,胡亂比意見可能仲衰,再加上大家關係比較疏離,唔係你話幫佢解就解到,再講比女兒知道你偷睇佢啲嘢,隨時變成大件事,絶不宜輕舉妄動。

子爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 22-11-30 14:07
原來囡囡同你關係一般,咁你真的不宜插手管她,佢識得向外求救,證明佢自己都諗緊方法幫自己。妳留意下佢 ...

其實去到睇醫生判斷患有嚴重抑鬱症, 已經去到好嚴重了。 我唔知樓主同女關係係點, 但我相信得樓主個女自行去解決係非常危險了。
我唔係專家, 但佢個心結一定要幫佢去解開, 最重要係關心佢想點樣行前面條路。 家長能做的係盡量幫佢, 但切記唔好再迫佢揀你想佢行嘅路

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

GreenMaDad 發表於 22-11-30 10:35
回覆 Belavizio 的帖子

其實因為樓主講“四大”,我第一感覺就係樓主自己好重視排名,名聲,甚至面子,令 ...

其實所有排名,三大、四大、八大,讀到三大又分係唔係神科,又再其次自資大學,又或者副學士,讀嘜都好,總是有人話冇用,但讀來冇用又點先有用,其實都係人生出路的一部分,到出來社會工作又分大公司、職位、年薪、前景……

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

mmmnnn 發表於 22-11-30 12:11
謝謝各位抽寶貴的時間回覆,及提出見解,非常感謝大家

我亦唔係要求佢將來做乜嘢工, 政府工, 一直沒有要求 ...

當有病時,才明白健康最緊要。

首頁
12345...11

尾頁

跳至