時政擂台

跳至

首頁
12345...8

尾頁

子爵府

除左藥物之外

特派員  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 22-12-28 11:00

水晶宮

奇奇媽媽 發表於 22-12-27 21:38
曱甴有放低架......幾蚊囉

放低少少當比足,呢啲叫無恥

水晶宮

Rose^^ 發表於 22-12-27 20:10
香港人去日本旅行,
都一樣掃貨日本藥啦

咪係,咁又唔黑人憎嘅?!寬己嚴人

珍珠宮

ho123pe 發表於 22-12-29 11:48
係你叻啊,字裡行間已經知道你好有能力,個小朋友又叻,自己考到心儀學校,真係本事。
半杯水道理我都識, ...
我都係上Forum人地話有奶粉訂先知,叻嗰個唔係我。不過曾經有個老師講過,聰明人係吸收別人的知識,有智慧嘅人係吸收別人的經驗,化為自己優點。歷史不斷重演,參考之前搶口罩,糧食,厠纸,漂白水。。。等等經驗,就知今次點應對。

珍珠宮

ho123pe 發表於 22-12-29 11:53
情況有點艱難
就已經係我一路回覆嘅重點,你都明白就好。
我諗經歷過都會明,但我唔會俾自己he he 唉唉,唉完唔會解决到問題,反而令自己更煩。

別墅

Tobbyy 發表於 22-12-28 14:40
我諗我係例外嗰個。唔係我叻,而係當困難來臨時要懂得應變。明白當年情況是有點艱難的,大量雙非湧現,但人 ...

情況有點艱難
就已經係我一路回覆嘅重點,你都明白就好。

別墅

Tobbyy 發表於 22-12-28 14:40
我諗我係例外嗰個。唔係我叻,而係當困難來臨時要懂得應變。明白當年情況是有點艱難的,大量雙非湧現,但人 ...

係你叻啊,字裡行間已經知道你好有能力,個小朋友又叻,自己考到心儀學校,真係本事。
半杯水道理我都識,但有唔合理嘅事我唔會將啲歪理去合理化,有啲人針唔拮到肉就覺得自己有資格去批判人,個人覺得同理心都好緊要㗎。

男爵府

又係D曱甴文宣而已

珍珠宮

SandyKL 發表於 22-12-28 11:06
香港人搶日本藥知道呀!依家連本地藥都缺貨啦!一話大陸開關,香港人自己就搶嘞。製造恐慌嘅,可能就係做 ...
點解開呢啲topic心知肚明啦。咪就係製造恐慌,製造兩地矛盾囉。

珍珠宮

ho123pe 發表於 22-12-28 12:28
當年個個都話買唔到
呢句已經係我一開始講個陣嘅情況,我亦都唔係話無存貨,只係用好多方法去買,為人家長 ...
我諗我係例外嗰個。唔係我叻,而係當困難來臨時要懂得應變。明白當年情況是有點艱難的,大量雙非湧現,但人生咁多難關,困係死胡同自怨自艾根本無用,肯變通有機會成功,唔變通就要等運到。有人覺得通關將帶動香港經濟,有人覺得人哋會嚟搶資源, 半杯水道理,心態好緊要。 我成日同小朋友講,睇到人哋讀書叻, 唔好睇人考幾多分,而係睇人付出幾多,怨無用,諗方法叻過人囉。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

owen2012 發表於 22-12-28 07:47
高鐵飛會俾人買晒

最好笑啲黃屍曱甴、早幾年話起高鐵、係方便解放軍嚟香港~

佢地真係冇腦、到極點~

佢地唔知解、放軍已駐紥在市區、行出嚟就得。
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

別墅

Tobbyy 發表於 22-12-28 10:18
我小朋友有考1間直資但唔收,小學又派雞肋學校,最後叩返入第一志願。往後中大學更加睇成績。除非非入神校 ...

當年個個都話買唔到
呢句已經係我一開始講個陣嘅情況,我亦都唔係話無存貨,只係用好多方法去買,為人家長嘅我亦都有做足準備。
我只係想帶出呢啲咁基本嘅必需品本應可以容易購買,但要用盡方法去準備,仲要比啲無經歷過嘅人說三道四講到做為父母會食淨小小先準備,無可能卦?!

別墅

Astra00 發表於 22-12-28 06:23
有類做人阿媽,老馮不準備。開口一句沒晒,就旨意身邊人去買。佢哋開口就得,成日詐傻不比番錢都仲得。

有啲人都乜都唔清楚就隨意指摘人,如果落樓下都買到都就要人幫手買的確抵鬧,但行勻咁多間都無,親戚都擔心唔夠存貨幫手買我又唔覺得咁做有乜問題。

開口就可以有,乜呢個世界真係有可能咩?

別墅

Prosperous 發表於 22-12-28 02:17
人地咪講左有四個小朋友, 全港唔係得你一個經歷過果個時期, 剩係呢個 post 都唔止一個, 自己做人阿媽都冇預 ...

我有兩個小朋友買奶粉情況已經唔同啦,另一個唔係個段時期已經唔使用到去撲啦。我並唔係淨返一兩罐先至去買嘅家長,係一唔消耗緊要但又唔係容易買到個種擔心。
行勻全港九為咗撲奶粉呢件事真係正常?
本地人買到奶粉先呢個叫世界圍住我轉,反而係有問題?好似最後啲媽媽們請願先開始無一板板貨寄上大陸,開始限購兩罐。
無錯,我的確對號入座,見到唔認同表達意見,同你而家個回應一樣,喺bk唔講清楚又會好似佢咁話逢大陸必反。我只係想指出無佢講到無咁不外如是。亦都唔係將普通消費品同必需品相提並論。

琥珀宮

老翻太太 發表於 22-12-28 10:29
啲人唔諗下自己去到外地旅行咪又買好多人哋藥房嘅物品,日本藥莊、以前泰國興boots又買一大堆回港,有口話 ...

香港人搶日本藥知道呀!依家連本地藥都缺貨啦!一話大陸開關,香港人自己就搶嘞。製造恐慌嘅,可能就係做零售業果啲人。

管理員

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 畀面勳章

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台

琥珀宮

Friday 發表於 22-12-28 09:19
中國跟本就可自給自足,經歷了黑暴,所有網上言論都要filter求證過先會信。
...

與內地都未完全通哂關,就有急不及待出嚟指內地人落嚟搶疫苗,好好笑,內地冇疫苗針打?反而曾經聽過唔少台灣人飛去上海打疫苗,因蔡政府唔俾內地疫苗輸入。

散佈假消息,講到真嘅一樣,如同2019年推行逃犯條例時一樣。網軍想點?有跡可尋。

珍珠宮

opclk99 發表於 22-12-28 02:28
有d人一講大陸就好熱血,
是非不分以偏概全,

係呀,一講大陸連抑鬱症都會好返如果係咪我又唔介意做好心聽下佢哋發up瘋

opclk99    發表於 22-12-28 12:24

珍珠宮

美味 發表於 22-12-28 10:22
妄想症發作?有病真係要及早治療

由鬼得佢哋跳掣,都唔同channel

珍珠宮

SandyKL 發表於 22-12-28 01:07
關閉咗3年,內地係咪冇物資?連外國都冇造謠話呢3年內地人因缺物資而生活艱苦,民不聊生。

仲有,過去呢3 ...

啲人唔諗下自己去到外地旅行咪又買好多人哋藥房嘅物品,日本藥莊、以前泰國興boots又買一大堆回港,有口話人無口話自己。依家不斷有香港人從其他渠道買大量日本藥返嚟賣,千真萬確的事,因為我有兩個媽媽群賣緊

首頁
12345...8

尾頁

跳至