懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

如題!有無各位準媽媽入黎傾下計啊

大宅

回覆 melody93949596 的帖子

恭喜恭喜!多謝你分享

大宅

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

我仲未有動靜,乖乖地等過2日入去催生

大宅

2023年兔年勳章

melody93949596 發表於 23-8-13 17:35
我12號都生左我隻小王子出黎了(emoji)
我用kotex 貼哥款+ 淘寶網褲,床墊都係淘寶。質量都唔差的。
用安睡 ...

恭喜
公院個櫃放唔到喼入去… 不過你住私家房咁就唔清楚,我係產後大房,一張床一個櫃一張高背椅再加埋BB床,其實已經無咩位,所以走佬袋及所帶既野最好全部都收入去個櫃最好

男爵府

2024年龍年勳章

我12號都生左我隻小王子出黎了(emoji)
我用kotex 貼哥款+ 淘寶網褲,床墊都係淘寶。質量都唔差的。
用安睡褲感覺好似好細條,我60kg 都覺得網褲彈性比佢大好多。同埋我三小時換一次,用kotex平過褲仔。不過買左乜就用乜啦。都就生了。
同埋真係唔好帶咁多野。我拎個handcarry喼,俾姑娘叫我拎返屋企。我仲要係住二人私家房,已經大啲地方(emoji)

大宅

回覆 TakaLiLuk 的帖子

謝謝回覆

大宅

2023年兔年勳章

09142023 發表於 23-8-9 09:29
請教大家帶咩巾/褲仔入威院,驚準備得唔好,會比阿姐話
我現時有物資得扣裝產婦巾,安睡褲
9月生,謝謝 ...

我就係網褲+粘貼式產婦衛生巾,網褲彈性比安睡褲好好多,醫生容易檢查傷口,去洗手間都方便,而且比安睡褲透氣無咁焗。網褲不要買“理的 UltraReady”,質量太差好容易就爛。衞生巾好似只得 Kotex賣,如果買其他走佬袋套裝有包,最緊要睇下夠唔夠長,否則醫院姐姐會叫你一次過用2塊。扣裝衞生巾我唔識用,答唔到你。安睡褲我係出院後才換。

大宅

2023年兔年勳章

night_083121 發表於 23-8-8 23:49
我都係

好懷念做女王呢~

大宅

2023年兔年勳章

melody93949596 發表於 23-8-8 03:27
恭喜晒(emoji)睇嚟我個小乖乖仲好隱陣咁住緊,希望各位都能夠順順利利啦。有緣威院見。
...

只要不是“逾期居留”,住多一陣做多陣女王都幾好 ,我已經變左做奴婢,每時每刻都要猜猜主子想要食奶奶?還是換片片? 不過宜家終於抱在手上,一切又變得好值得,只希望BB平安無事長大。早左出世,無緣在產後房見到大家,希望各位順順利利抱得主子

大宅

請教大家帶咩巾/褲仔入威院,驚準備得唔好,會比阿姐話
我現時有物資得扣裝產婦巾,安睡褲
9月生,謝謝

大宅

melody93949596 發表於 23-8-8 03:27
恭喜晒(emoji)睇嚟我個小乖乖仲好隱陣咁住緊,希望各位都能夠順順利利啦。有緣威院見。
...

我都係

男爵府

2024年龍年勳章

大宅

2023年兔年勳章

melody93949596 發表於 23-7-19 17:57
我係小紅書見有一兩個POST話原定八月提早左去威院生左, 不過打無痛都係睇姑娘俾唔俾, 同埋有D姑娘好惡, 話 ...

終於經歷完,係待產房個時有護士問我要唔要笑氣,但個時陣痛我仲忍受到所以無用,但好快我就 feel到想生feel, 找護士話開到8度,急匆匆要我轉床推落去產房,中途就穿埋水,之後痛到我完全唔知點好,只能夠跟醫生or助產士指示去做。之後我才知道我有一邊肩膀俾自己整到瘀晒 我用網褲及粘貼式產婦衞生巾(我都唔識用勾的),網褲夠彈性方便醫生檢查傷口,而且網褲真的比較透氣無咁焗,我係產後房位置無冷氣口,我日日出晒汗。充電寶就帶多點,再唔係就叫老公日日帶去更換,床位無得偷電,護士會要求係探訪時間以外開半簾要睇到裡面情況。

大宅

2023年兔年勳章

night_083121 發表於 23-8-7 01:17
大家有動靜未呀?

提早左7月24日,係威院順產了。各位jm,你們都還順利嗎?

大宅

大家有動靜未呀?

男爵府

2024年龍年勳章

我係小紅書見有一兩個POST話原定八月提早左去威院生左, 不過打無痛都係睇姑娘俾唔俾, 同埋有D姑娘好惡, 話唔俾, 但有D就好NICE, 話俾打。
我同事就話有麻醉師長駐係產房, 所以有得打既機會率都大。
親戚近日生左, 話帶一個尿袋唔夠, 好快就用晒, 要帶多兩個, 唔係無電話用。但我就唔知有無得夜晚偷電了。
同埋親戚話係用安睡褲多, 佢俾晒D用勾既產婦M巾我 我都唔識用勾哥D

大宅

2023年兔年勳章

有無 jm的 BB已經搶閘出世了?想問下威院生產流程及產後房點樣?

大宅

2023年兔年勳章

melody93949596 發表於 23-7-2 18:17
我仲煩,上個月姑娘話調左頭。星期二姑娘摸又話個頭調返係上面,佢問我有無自己照超聲波,我話七月頭度(後 ...
咁都幾麻煩,不過仲有點時間,應該仲有時間俾 BB轉翻去。
我照親都見到 BB頭向下,但我擔心臨生之前佢會轉左位,咁就真係喊都無謂。
我仲考慮緊好唔好轉去私家開刀...
我都係 20號做 B鏈不過是去威記。

男爵府

2024年龍年勳章

我仲煩,上個月姑娘話調左頭。星期二姑娘摸又話個頭調返係上面,佢問我有無自己照超聲波,我話七月頭度(後來先知係七月中,醫生去左旅行)佢就話咁到時私家照仲未調頭就寫信去威院轉介。健康院做b鏈約左20號。我驚到時未調頭要開刀。擔憂中

大宅

2023年兔年勳章

melody93949596 發表於 23-6-28 15:53
尿片我諗住入左院先, 到時生左實有人黎醫院探, 再叫老公/奶奶拎過黎. 擺住十塊八塊夠一日用先
個走佬袋已經 ...

我個走佬袋分成2個,一個裝我既野,另一個裝 BB野,我入院先帶自己個果,BB野就等我老公之後再帶去,推入產房前老公唔係到,佢可以慢慢拎入院。我就諗住帶 Huggies,一包 30片細細包,點都夠吧...
上星期照超聲波,見到條臍帶係 BB頸附近,私家醫生就話我本身咁多問題,順產以乎好高風險。但威記呢邊就話係好正常既,真係有咩事就無痛分娩甚至到時先緊急開刀。但我又驚咁樣搞法要 BB等咁耐會好危險,好煩...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊