自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

今日原本要返工,又請假, 尋日啊仔係咁屙, 今朝諗住叫佢早啲起身去睇醫生,早啲食藥會快啲好, 係咁拖係咁話一陣間先,等陣家先,有時我都唔明佢諗乜嘢,早啲睇完早啲食藥快啲好囉,係咁拖個肚又痛一路痛有乜意思啫。

侯爵府

2024年龍年勳章

kitkit218 發表於 23-1-13 10:26
因為佢地唔明白父母會擔心

呢句真,一半是大人唔明年青人點諗,一半是年青人唔明大人諗乜

水晶宮

fanny2014 發表於 23-1-13 12:18
我擺明就係吹佢,因為我都有我嘅計劃,唔係就曬佢嘅計劃㗎嘛,昨日佢淨係朝頭早食咗半碗粥到今朝早一啲嘢 ...

明白你,我囡囡都係咁,乜野時候都你急佢唔急
不過我呢排睇開左,佢唔行,我行先,終點等
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

男爵府

bbc2018 發表於 23-1-13 14:49
可能昨天下午睇咗醫生,食咗藥,不用咁辛苦或者今早已經可以回校考試

其實昨日無睇醫生,屋企亦一早可以 ...

其實係前日已經睇咗一次醫生,食咗啲藥 好似好啲,跟住點知尋日下午就開始勁屙。

公爵府

fanny2014 發表於 23-1-13 10:35
前嗰排得十度,阿仔都係就咁著短袖底衫白恤衫藍色冷衫,校褸一年淨係著一次,就係學校影大合照嗰次, 以前 ...

呢個我當年年青都有。
十度左右都係夏季校服,平時短袖短褲。
所以而家d女我都唔講,因為熱ma

珍珠宮

虎到金來勳章

Anpanmama 發表於 23-1-13 14:37
我細個嗰陣肚痾,我亞嫲又係咁講,其實原理上係啱個喎,最緊要係補充水份啫!
不過當年我阿媽嬲到爆廠:joy ...

醫生都係咁講,唔係太嚴重唔好食藥,醫生話痾7-8次唔算嚴重

珍珠宮

Theo00 發表於 23-1-13 13:54
樓主我明白你。我都係一個心急唔拖嘅人
同埋如果我呢樣嘢橫掂要做,我盡快做。做完一樣,我就做下一樣。我 ...

可能昨天下午睇咗醫生,食咗藥,不用咁辛苦或者今早已經可以回校考試

其實昨日無睇醫生,屋企亦一早可以食益生菌、正露丸,可能已經有改善

去旅行,我都必備呢2樣,點會咁乖聽醫生講,由得佢

講緊特別時候,當然要有特別處理方法,隨機應變

男爵府

做阿媽好關懷備至可以理解,睇得出你係一個好媽媽,但係呢年青人好怕俾人控制,唔死得人既,由佢自己決定,因為跌跌撞撞先可以成長,我仔27歲,由佢中學開始。表面唔理佢,但其實我由佢自己衡量,需要時出手,但大部都由佢自己決定,當佢遇到問題時,就會學習下次點樣會做得更好,當然每個人既性格唔同,我用呢個方法就work 佢比一般年青人成熟穩重,懂思考,當然許可情況當傾計咁俾少少意見,但唔採立都唔好唔高興

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

waiwaiii 發表於 23-1-13 10:23
大個仔就由得佢啦,有時痾清d菌,唔使食藥都會好

我細個嗰陣肚痾,我亞嫲又係咁講,其實原理上係啱個喎,最緊要係補充水份啫!
不過當年我阿媽嬲到爆廠

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

fanny2014 發表於 23-1-13 09:54
今日原本要返工,又請假, 尋日啊仔係咁屙, 今朝諗住叫佢早啲起身去睇醫生,早啲食藥會快啲好, 係咁拖係 ...

我個女仲勁
話我知之前一晚在宿舍食物中毒(食時已知有味已無吞),一個人在廁所痾嘔都算,仲要暈同呼吸困難,咁都唔call白車
今日夠膽死去camp
我都無眼睇佢,只能提佢預備d唔易刺激嘅食物

珍珠宮

fanny2014 發表於 23-1-13 14:12
你就明白我嘅心態,早啲去睇醫生攞咗藥有醫生紙,唔使再擔心,萬一拖到下午四點幾先至出門先至去睇,萬一 ...
但係你開呢個post嘅標題係同年青人嘅相處問題, 再睇埋你呢個回應好清楚你心中只係關心張醫生紙, 而家攞咗就覺得心安理得, 而唔係因為你個仔冇再痾而釋懷, 所以你話唔識同年青人相處嘅問題係因為你只會以自我為中心, 你唔啱聽我都要講咖喇

男爵府

Theo00 發表於 23-1-13 13:54
同埋如果我呢樣嘢橫掂要做,我盡快做。做完一樣,我就做下一樣。我 ...

你就明白我嘅心態,早啲去睇醫生攞咗藥有醫生紙,唔使再擔心,萬一拖到下午四點幾先至出門先至去睇,萬一到時又再過屙過, 身體狀況冇人預料到, 咁去唔到,醫生紙都攞唔到,得不償失,不過算啦,呢個世界好多人諗嘢未必個個諗法一樣,我都明 ,我自己就覺得做到曬應該要做嘅嘢,就心安理得啲。

子爵府

fanny2014 發表於 23-1-13 09:54
今日原本要返工,又請假, 尋日啊仔係咁屙, 今朝諗住叫佢早啲起身去睇醫生,早啲食藥會快啲好, 係咁拖係 ...

因為恃住身體好,我以前中學大學都冇睇醫生,年紀大咗唔睇好難好

水晶宮

回覆樓主:

柯之麻,唔洗睇醫生

大宅

回覆樓主:

同埋如果我呢樣嘢橫掂要做,我盡快做。做完一樣,我就做下一樣。我唔鍾意pending。

不過呢個世界好多人有拖延症,同埋你見到人覆你乜要跟住你個schedule做人。
正路應該停左肚痾就即去睇醫生,因為有考試要取假紙比學校。即刻去係因為假紙好緊要。 以免夜多夢多。一陣又痾過街都出唔到。
唔係跟唔跟樓主問題。不過好多人係feel 到先至做。

所以都係睇開啲
睇開啲,唔係代表認同
而係咁樣落去,自己成日都唔開心
共勉

子爵府

好媽媽勳章

fanny2014 發表於 23-1-13 13:37
你先至冇腦,我身邊所有好多識嘅人都試過腸胃炎發燒就去睇醫生㗎喇,唔係嗰個都似你咁㗎
...

咪係囉,唔識仲話人地冇腦,我試過痾到腸抽筋,痛到爆,半夜屋企人扶我去搵醫生睇

珍珠宮

fanny2014 發表於 23-1-13 13:42
尋日四點幾至到十點幾,佢不停去廁所,我其實都可以叫佢診所閂門之前, 再睇醫生,我都冇叫, 就係知道嗰 ...
咁佢今朝冇痾過即係可以唔睇或者晏啲睇啦, 咁點解因為純粹為咗你要攞張醫生紙就一定要跟你嘅schedule 呢?

公爵府

BK Milk勳章

beebeeiloveyou 發表於 23-1-13 13:40
冬天唔著外套
夏天反而著件冷衫返學

學校冷氣凍。我以前讀書都唔鍾意著校褸又重又硬唔舒服。

男爵府

tiffbbg 發表於 23-1-13 13:38
肚屙最驚出門口 中間都唔知點搵廁所

尋日四點幾至到十點幾,佢不停去廁所,我其實都可以叫佢診所閂門之前, 再睇醫生,我都冇叫, 就係知道嗰陣時出到街,如果要屙好麻煩,跟住我留意佢到夜晚12點幾至到今朝早見佢一路都冇屙過,我先至叫佢一早去睇醫生,如果佢仲屙緊,我緊係吾會叫佢即刻出去。

公爵府

BK Milk勳章

fanny2014 發表於 23-1-13 13:37
你先至冇腦,我身邊所有好多識嘅人都試過腸胃炎發燒就去睇醫生㗎喇,唔係嗰個都似你咁㗎
...

其實你真係可以唔使煩咁多,你個仔都大啦!有事佢自己都識去睇醫生,你唔應該將自己思想代入個仔到,而且請假係你自己決定唔好賴個仔話因為佢,你都識唔會就個仔諗乜,但你又要個仔就你?個仔大就學放手啦!

首頁

尾頁

跳至