自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

別墅

盧寵茂說,香港是使用兩文三語的國際化城市,在引入非本地培訓護士問題上,不應有語言要求前設限制,認為中文也好英文也好,不同工種有不同需要,醫療機構招聘時會按需要自行決定。

盧寵茂出席器官捐贈活動後又說,早前訪京期間曾到訪中國器官移植發展基金會,討論香港與內地器官移植互換機制的恆常化問題,現時構思的方案是「第二層分配」,即雙方各自在當地輪候系統未能成功配對的器官,跨境捐贈到另一方進行移植,醫管局正與內地相關部門商討,期望盡快落實。

香港移植學會會長馬錦文表示,近年器官捐贈宗數減少,或多或少是由於疫情令本港醫療系統壓力增加,又認為要提升器官捐贈數字,除了加強識別潛在捐贈者,亦要減少家人拒絕捐贈的問題。

大家覺得引入非本地培訓的護士 會唔會對大家的生活造成影響?

侯爵府

glyna 發表於 23-3-30 17:34
回覆 露比EE 的帖子

自由選擇,覺得公立醫院(大陸二三綫的醫療水準)好過本地現在的醫生水平,就去公立。 ...

咁香港屬於大陸嘅幾多線城市呢?

無意中揾到單舊聞,2019年12月1日,有位清路障嘅市民比人用渠蓋襲擊,送院後頭部縫10針,我估大家都有睇過條片都知幾震撼,被襲擊果位市民入院後第二日就要出院,比人1個渠蓋掟埋去縫左10針,竟然住1晚咁多医院就走,医院1係就缺人,1係就缺愛!

大宅

最關心BB問題熱投勳章

回覆 露比EE 的帖子

自由選擇,覺得公立醫院(大陸二三綫的醫療水準)好過本地現在的醫生水平,就去公立。覺得不好,就去私家。至於大陸的醫療水準,大陸很大,醫療水準差距很大很大,那種縣城的衛生院裏的醫生也有資格證的。上海北京的三甲醫院當然好,人家會來香港嗎?

侯爵府

glyna 發表於 23-3-30 14:22
支持,以後沒錢的去公立醫院享受大陸二三綫城市的醫療水準(上海北京三甲醫院的醫生護士不會來香港的)。有 ...

由語言問題又延伸去質疑人地嘅水平,咪就睇下囉,最怕一陣人地水平比香港果班仲高嘅時候,到時無嘢嘅,「火羅」之嘛!

大宅

最關心BB問題熱投勳章

支持,以後沒錢的去公立醫院享受大陸二三綫城市的醫療水準(上海北京三甲醫院的醫生護士不會來香港的)。有錢或者中產就去私家繼續延用現在的本地醫生的醫療水準。内地醫生和護士收入比香港低很多,政府維持公立醫療服務的成本也能降低,win win

子爵府

alau2021 發表於 23-3-30 11:38
兩樣都有啦,人手不足仲要玩嘢,唔係以服務病人為先,引入內地醫護絕對係好消息

仲記得肇始因為醫護罷工流淚的無助, 有新冠患者因為醫護罷工而失去性命

alau2021    發表於 23-3-30 11:54

公爵府

露比EE 發表於 23-3-30 11:31
依點又可圈可點喎!因為黑暴果2年,医護話自己好慘連食飯時間都冇,但又有時間係医院整流膿場又靜坐,所以 ...

兩樣都有啦,人手不足仲要玩嘢,唔係以服務病人為先,引入內地醫護絕對係好消息

侯爵府

alau2021 發表於 23-3-29 19:27
香港醫護叻到識飛都冇用,唔夠人手搞到咁多醫療失誤,反對嘅人把口就話驚溝通唔到影響醫療質素,其實係無 ...

依點又可圈可點喎!因為黑暴果2年,医護話自己好慘連食飯時間都冇,但又有時間係医院整流膿場又靜坐,所以究竟係唔多人用吖定有人但唔做嘢呢?就不得而知la!

公爵府

耶魯 發表於 23-3-29 20:16
支持盧寵茂局長.

唔洗比香港班黑E攪罷工大晒

耶魯    發表於 23-3-31 20:32

男爵府

支持盧寵茂局長.

唔洗比香港班黑E攪罷工大晒

公爵府

czl115 發表於 23-3-29 19:38
佢哋可能都係睇私家,未排過公院條隊

我未排過公院條隊都唔會反對內地醫護嚟香港,因為有實際需要,話人盲撐中國嗰啲人真係冇腦!

水晶宮

2024勳章

alau2021 發表於 23-3-29 19:27
香港醫護叻到識飛都冇用,唔夠人手搞到咁多醫療失誤,反對嘅人把口就話驚溝通唔到影響醫療質素,其實係無 ...

佢哋可能都係睇私家,未排過公院條隊

公爵府

露比EE 發表於 23-3-29 19:15
死者兒子都認為應多思考公立医療制度不足問題,包括人手及培訓不足啦!

依加有人黎幫手仲嫌3嫌4,大佬呀 ...

香港醫護叻到識飛都冇用,唔夠人手搞到咁多醫療失誤,反對嘅人把口就話驚溝通唔到影響醫療質素,其實係無視實際需要點都要反唔俾人嚟幫手!

侯爵府

alau2021 發表於 23-3-29 19:05
「老翁紗布封喉亡」
家屬奔波咗幾年,咁樣整死個病人都係停牌一個月咋!

死者兒子都認為應多思考公立医療制度不足問題,包括人手及培訓不足啦!

依加有人黎幫手仲嫌3嫌4,大佬呀!我只聽過病人因人手不足出現失誤而死,但未聽過因語言問題造成失誤而死囉!

公爵府

露比EE 發表於 23-3-29 18:58
2015年有護士忘記為病人開部呼吸機,結果呢?結果個病人須要急救最後都係死左!

http://paper.wenweipo.c ...

「老翁紗布封喉亡」
家屬奔波咗幾年,咁樣整死個病人都係停牌一個月咋!

九龍醫院73歲喉癌康復病人王肯構遭「紗布封喉」致死事件,涉及有史以來最大規模護士紀律聆訊,被控的12名護士,當中3名護士早前裁定專業失德罪成,包括吳幗敏、方宜及賴民愛,護士管理局今午作出判刑,3人均被判停牌1個月,並將刊憲。死者兒子王冰蕓為父親奔走4年多,今日終有判決。王冰蕓表示聽取判刑結果後,自己感覺平靜,他希望各方不要針砭刑罰輕重,應多思考公立醫療制度不足問題,包括人手及培訓不足等。

侯爵府

alau2021 發表於 23-3-29 18:52
就算無排過政府醫生,聽身邊親戚朋友講都會知要排好耐時間。
反對嘅人就係要反內地醫護囉,港怡醫院護士錯 ...

2015年有護士忘記為病人開部呼吸機,結果呢?結果個病人須要急救最後都係死左!

http://paper.wenweipo.com/2015/10/17/YO1510170007.htm#:~:text=%E7%97%85%E4%BA%BA%E6%95%B8%E5%B0%8F%E6%99%82%E5%BE%8C%E7%A5%9E%E5%BF%97,%E4%B8%8A%E6%9C%80%E7%B5%82%E4%B8%8D%E6%B2%BB%E9%9B%A2%E4%B8%96%E3%80%82

公爵府

BKsquare 發表於 23-3-29 08:07
從來唔覺得護士英文好

公爵府

露比EE 發表於 23-3-29 16:57
其實我反而懷疑反對嘅人根本就無排過政府醫生,有排過都應該知道排政府医生嘅時間!
...

就算無排過政府醫生,聽身邊親戚朋友講都會知要排好耐時間。
反對嘅人就係要反內地醫護囉,港怡醫院護士錯誤為病人靜脈注射藥物,辭職走人就算數,完全冇人講喎,如果佢係內地嚟嘅護士呢… 有冇搞錯、有冇讀過書㗎、唔專業、攞病人條命較飛… 呢班人實會講到唔停口

侯爵府

jeannietsui 發表於 23-3-29 17:04
我無覺得有問題呀

Sorry,我唔係話你覺得有問題,我只係想表達病人想見医生,當然希望得到360度全方位照顧,但如果只係因為要見1個識講廣東話既医生而須要多等半年或者一年,我係病人我唔會囉!

一係咁,分2條隊,介意嘅1條,唔介意嘅1條,咁就照顧哂病人嘅須要,到時候睇下條龍嘅分別咪知道識唔識廣東話係咪真係咁重要囉!

P. S. 依加d人講到咁重要,咪睇下到時候真實嘅須要囉!我地依加行大數據吖嘛,成日靠把口去反對,不如用數據去說服人啦!

侯爵府

2024年龍年勳章

waic 發表於 23-3-27 07:23
按盧醫生咁講,你呢個建議應該真係最附合佢所講解決嘅方法
我朋友啲仔女,好多想讀護理,就係衰左 ...

同意

首頁
12345...10

尾頁

跳至