自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

男爵府

上網睇話要銀行戶口,又要電話號碼,外國遊客去一兩個星期,應該唔會去開個戶口,如果用信用卡,係唔係好多地方唔收?

男爵府

我睇小紅書二三線地區好多人仲系現金交易。

男爵府

回覆 天天天藍 的帖子

WeChat pay wallet 可以set 係香港定係China , service 右上角個三點,撳入去就見到。
有啲地方可以用Hk 有啲地方一定要用China ,好奇怪

大宅

用現金其實係ok 嘅,只不過享用唔到大陸最方便嘅途徑啫

男爵府

回覆 Jone_kuok 的帖子

唔該晒,謝謝你。

子爵府

天天天藍 發表於 23-4-15 20:03
乜嘢係wechat pay region china?同wechat pay hk 唔一樣?

有時唔係俾唔俾得起錢問題,係唔想有個陌生人( ...

你多啲用 ctip app訂票,個app可扣信用卡。
用飛豬app也可以,搵客服幫你解決問題。

子爵府

天天天藍 發表於 23-4-15 19:47
係咪其中一個人有wechat pay或alipay就另一個人都可以用?因為未必全程一齊玩。再要搞親屬卡?
...

咁當然唔得啦
分開時佢哋用現金囉。
反正佢哋都習慣用現金㗎啦。

男爵府

minimirror 發表於 23-4-15 19:58
搭地鐵有啲煩,因為要實名買飛,要搵職員買,俾現金可以。 用Didi English 可以,俾錢到時用WeChat pay 非 ...
乜嘢係wechat pay region china?同wechat pay hk 唔一樣?

有時唔係俾唔俾得起錢問題,係唔想有個陌生人(導遊)一齊。

男爵府

搭地鐵有啲煩,因為要實名買飛,要搵職員買,俾現金可以。 用Didi English 可以,俾錢到時用WeChat pay 非內地版都得,foreign Visa card 可以。 預約去景點要經agency or friends 因為要用WeChat pay region china…

都無嘅,外國人俾得起錢,多數有請個guide

男爵府

Jone_kuok 發表於 23-4-15 12:08
既然你有心帶外國人上去,你去開一个戶口就乜都搞掂曬。
係咪其中一個人有wechat pay或alipay就另一個人都可以用?因為未必全程一齊玩。再要搞親屬卡?

子爵府

天天天藍 發表於 23-4-12 19:46
因為有外國朋友暑假時想約埋一齊返內地旅行,諗住去北京嗰啲,外國人冇太大興趣去大灣區,但其實我都搞唔掂 ...

既然你有心帶外國人上去,你去開一个戶口就乜都搞掂曬。

子爵府

yauchuchu 發表於 23-4-12 10:54
信用卡都唔收,咩玩法

咪就好似歐洲啲店唔收銀聯卡咁囉。
大家有唔同信用卡系統,VISA和MASTER 在大陸不通行。
大陸人去外國都準備VISA卡啦⋯⋯

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

sharebuy 發表於 23-4-14 01:06
香港好多餐廳夠話$1000紙幣唔收、毫子唔收搭的士比張$500司機睇下佢咩咀臉
...

你用大紙去講!

我喺香港街市買野佢唔收我兩個五毫子,我係覺得唔合理。問題亦唔係電子支付與否問題,其實每個人去旅行,都唔希望咁麻煩(何況只是去自己國家),不過我唔想再loop 落去,要講嘅我上面都講過,是但啦,你哋覺得合理咪合理囉,郁下就話‘咪唔好黎囉’‘xx夠係咁啦,而唔去諗吓討論吓個問題或解決辦法’,相信兩岸三地可相親相愛攜手這樣發展下去

別墅

如果您無法進入大陸 無現金系統,那將是“非常不方便”。但是一旦進去無現金系統,就很方便了。

>>https://www.tripadvisor.com/ShowTopic-g294212-i2147-k14342333-o20-https://www.tripadvisor.com/Show ... c_update-China.html

簡而言之:作為非居民外國人,您不適合(數字)系統。中國現在非常數字化。這需要毅力——我花了很多時間讓各種應用程序正常工作——結果好壞參半。精通數字技術會有所幫助。

卡住時,尋求幫助。如果我無法預訂出租車,我會請人幫我預訂。人們通常都很友好,並且理解你是一個不明白的奇怪外國人。但它需要靈活性。

天天天藍    發表於 23-4-14 12:05

男爵府

qpalzm 發表於 23-4-14 07:34
用wechat pay hk無國內錢包, 可以係國內call的士?

我都無國內錢包,用香港錢包比錢,我挷咗銀聯信用卡

子爵府

sharebuy 發表於 23-4-14 01:46
無國內手機號碼可以係微信Call到,我上星期用微信小程序搭左幾次。

用wechat pay hk無國內錢包, 可以係國內call的士?

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

想請問wechat pay 是否可以像alipayhk 咁,去便利店增值便可,wechat pay 可以點增值

男爵府

我老公呢排就係返咗中國出差,乜中國香港戶口都無,本來dl 咗支付寶國際版,但唔知點解話tourpass 暫時無法使用,所以最後買野呀的士呀都係比現金.

男爵府

qpalzm 發表於 23-4-13 15:25
用過高德要入國內手機號碼, 司機會打比你, 另上車司機要係佢個app入返手機號碼最後4個字確認, 而且直接係a ...

無國內手機號碼可以係微信Call到,我上星期用微信小程序搭左幾次。

男爵府

kk1979 發表於 23-4-13 15:05
[quote]aukwai2022 發表於 23-4-12 19:33
請問係咪要用大陸號碼電話才可以call 滴滴?[/quo

Wechat 搜「打」即刻會彈左「滴滴」出黎,我無大6電話同銀行戶口都搭到的士,玩左成日帶住兩個細即日搭左幾次的士。

首頁
12345...11

尾頁

跳至