自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

聽我同事講佢個女係英國住有左BB,佢老爺即刻買左兩間兩層連花園既房俾佢個女,一間自住一間收租,請問一下如果要買呢D樓房多唔多錢呢?
要唔要5百萬到先買到定再貴D

珍珠宮

好媽媽勳章

lingwu 發表於 23-4-21 15:01
聽我同事講佢個女係英國住有左BB,佢老爺即刻買左兩間兩層連花園既房俾佢個女,一間自住一間收租,請問一下 ...

近日睇YouTube 見1幢2層的house,3間睡房,約3xx萬港紙。預400萬或以下一間house,倫敦除外。

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

佢老爺喺咪英國華僑?當地華僑鐘意送物業俾仔女。我有個auntie 喺英國住左30幾年,佢大女結婚開口叫auntie 俾錢資助佢買樓。

子爵府

木土土 發表於 23-4-21 16:40
任何國家,d樓都有平有價,你咁問有乜意思。

或者可以答你,若唔理地點,500萬係香港(買山卡拉村屋)同 ...

英國中部城市suburban d獨立屋,好多都只係£300k+咁上下

男爵府

Onlok 發表於 23-4-23 08:33
我同事話佢睇果間600萬,包豪裝,basement 都整埋,車房都好靚。(我只睇相)
end up無買,因為地段有機水 ...

買樓之前一定會找公司做search 及survey 的、大約2 百幾至3 百幾£, report 寫齊整間屋內及外如何、有沒有什麼問題。search report 就列出附近環境有冇問題如水浸,甚至空氣質素如何都知

伯爵府

睇地區,zone 1 貴好多,Zone 5平好多。仲要睇乜類型房屋。

珍珠宮

回覆樓主:

問題寫唔清楚 重寫

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

chanti 發表於 23-4-21 15:06
睇地區。我買左一間中部,名校及冶安好的區,3房semi detached 大約港幣250 萬,£1000出租了。
...

我同事話佢睇果間600萬,包豪裝,basement 都整埋,車房都好靚。(我只睇相)
end up無買,因為地段有機水浸?唔記得乜?
佢話佢老公而家住果度治安麻麻,剛買車可以四圍睇樓。

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

睇地點

公爵府

bb2 發表於 23-4-21 18:36
朋友係Cambridgeshire買左間house,新起既,同你講既條件差不多,唔駛400萬

係呀,我見 FB 有個 mami 講劍橋而家都 400-500 萬半獨立屋,比起香港得 3xx-4xx 呎,其實叫平,不過會唔會易買難放呢而家多人去 5+1 就多人搶,過左幾年唔知多唔多人接貨 lur

公爵府

chanti 發表於 23-4-21 15:06
睇地區。我買左一間中部,名校及冶安好的區,3房semi detached 大約港幣250 萬,£1000出租了。
...

咁又幾抵 wor

公爵府

聽我同事講佢個女係英國住有左BB,佢老爺即刻買左兩間兩層連花園既房俾佢個女,一間自住一間收租,請問一下 ...

地點喺邊度先?

中部同北部都差好遠,曼城附近獨立屋 £15 ~ 20萬鎊,牛津劍橋已經貴 2 倍啦

伯爵府

倫敦最貴,其他地方唔貴,幾百萬港紙一間屋仔,但當然睇地點校網等

水晶宮

回覆 lingwu 的帖子

買英國樓後日常支出
  • 地租及維護費:要視乎業主持有房屋的地皮,屬於永久業權(Freehold)或租賃業權(Leasehold)。如果屬於Leasehold的土地,就要向業主繳交地租(Ground Rent)及維護費(Service Charge),金額要視乎不同物業而定
  • 市政稅:市政稅是需要向英國的地方政府每年繳交的稅項,用作地方政府公共設施的收費。一般物業的市政稅約1,500英鎊-2,000英鎊一年,如果是向租客出租物業,市政稅就會由租客負責繳付
  • 個人所得稅:假若買樓之後選擇出租,在英國便要因應租金收入繳交個人所得稅。英國公民可以享有12,500英鎊(HK$125,000)以下收入免稅的優惠,否則非英國公民就要每年按收入20%-45%繳交個人所得稅;不過物業支出如地租、市政稅等都可以申請扣稅
  • 物業管理費:如果選擇將物業出租,亦要向英國的物業管理公司繳交管理費,約為每月租金收入的10%左右,另外加增值稅
  • 樓宇保險:類似香港的火險,若二手樓便需要購買,以保障自然災害如天災或火災等,對物業所造成的損失,價錢根據物業的地點、大小及狀況等而定,約100英鎊-500英鎊;若買一手樓會包括10年的保險,毋須額外購買

珍珠宮

好平㗎

子爵府

親子王國15週年勳章

bbsonyy 發表於 23-4-21 15:53
成個英國甘大, 你又冇資料提供,點討論呀

只講倫敦, zone 1 同zone 5樓價已經差幾倍喇

咪係囉,同係 Zone 1 E14 同 SW7 都超大分別。

大宅

岩岩去完倫敦旅行,住serviced apartment 覺得個位置唔錯EC4R postcode, 2房 1.1m 英磅,已經係舊樓。
貴唔貴,簡單講都係location, location, location, 全世界一樣。

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

英國d 樓細
條樓梯窄到一個人行
覺得多錦繡花園d屋仔差不多

子爵府

牛年勳章

無話可說 發表於 23-4-21 16:31
英國咁大,睇邊度喎!舊年朋友買Manchester 既house,有車房話400百港幣咁上下
...

但曼城市中心最新、最高嗰啲apartment是700多萬港幣。
不同城市、不同地段可以差好遠。

公爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

平到嘔、唔買就傻

首頁

尾頁

跳至