自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

守咗3年最終中招

燒到40.x度
15歲可以食蓮花清温嗎?
睇醫生都係食一般感冒藥,係咪由佢keep住食藥休息冇野可以做到?

大宅

taiming 發表於 23-5-12 10:32
守咗3年最終中招

燒到40.x度

我仔都係燒到40度, 我都係keep住比佢食特效必利痛, 係咁叫佢飲水加飲一杯維多c, 周不時用濕毛巾同佢抹身,如果精神ok就不用太擔心, 所以要留意住佢精神。 get well soon

珍珠宮

.

水晶宮

ernbe 發表於 23-5-12 10:54
小朋友中招通常快好返同病得輕。除非本身有長期病,醫生好少會開特效藥。

多休息飲水最有效
我女D同學中咗有幾個都高燒, 頭暈頭痛, 唔係個個輕症,佢D同學都話辛苦.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆樓主:

飲勁多水

男爵府

試下煲魚腥草桔餅蘋果畀佢飲。
我見身邊嘅人中咗煲嚟飲之後個個都話喉嚨舒服好多。

珍珠宮

.

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我仔中招時只可網上睇e生 我跟手去幫佢攞药(我無比佢食連花) 食退燒藥發燒都係燒下又退 退下之後又燒番 兩,三日 休息多d 飲多d水
珍惜 感恩
You got this!!

大宅

2024年龍年勳章

我仔今日都中左...發燒38.2, 有喉嚨痛, 全身好累, 我俾佢食幸福, 佢而家話喉嚨唔係好痛了....守左3年終於中左.......我同老公暫時冇事.....不過我地都食定藥先....平常心去面對.....

水晶宮

畀面勳章

我女呢個星期都第一次中,不過佢又冇乜發燒
不過有睇生,因為想食消炎嗰啲,怕蓮花會涼
醫生開了八種藥及四日假紙

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我女上星期都中左兩條線, 3日後已經變返一條, 都係睇診所醫生食開的退燒感冒藥

珍珠宮

.

珍珠宮

.

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

taiming 發表於 23-5-12 10:57
好,唔該晒

我都唔太敢亂食蓮花,。

我女一樣, 未試過燒到過40, 又哎頭暈好倦, 嚇C我.

都係叫佢勁飲水, 用退熱貼(預先擺雪櫃), 好彩半夜去睇佢已經涼返D, 又幫佢換退熱貼同叫佢飲水.

總之佢個人清醒就唔駛太擔心. 日頭喺屋企就叫佢沖多2次暖水涼, 都可以幫到散熱. 準備定冰袋同退熱貼.

咁細個醫生未必開特效藥架, 都係靠自身抵抗力.

我有同事幾個月前入過營食過特效藥, 食完仲燒高左, 跟住職員知佢發燒, 又俾退燒藥佢, 即係好似燒著你個人再淋你冰水咁, 佢話自己幾乎升天喎.

侯爵府

都係食退燒藥, 瞓, 飲水, 如果有軟身冰袋, 同佢額頭或頸背敷30分鐘冰袋降溫

伯爵府

goo_littlebb 發表於 23-5-12 10:49
女17歲, 又係3年黎第1次中, 星期一朝開始喉嚨唔C服, 1條線.
星期二開始發燒39, 但仍然1線, 到夜晚2線, 去 ...

好,唔該晒

我都唔太敢亂食蓮花,。

只係驚咁高燒唔知點處理,touchwood bb階段後都未試過咁高燒

珍珠宮

.

子爵府

2024年龍年勳章

taiming 發表於 23-5-12 10:46
會去睇醫生

高燒除咗定時食藥都冇咩可以做,是嗎?

飲多D水同休息

伯爵府

回覆樓主:

帶佢去睇醫生先,醫生會睇情況決定比唔比新冠特效藥,阿女(都係15歲)前幾日中第二次,醫生都係比一般感冒發燒藥喉糖等,仲比左一星期假!

你有冇HA GO?博下有冇新冠關愛預約啦!

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

taiming 發表於 23-5-12 10:32
守咗3年最終中招

燒到40.x度

女17歲, 又係3年黎第1次中, 星期一朝開始喉嚨唔C服, 1條線.
星期二開始發燒39, 但仍然1線, 到夜晚2線, 去睇普通醫生, 都係開普通感冒藥俾佢(咳水, 退燒, 消炎抗敏...), 夜晚燒到40+.
星期三去返38, 喉嚨痛.
星期四已經無燒, 但2條線都好深色, 有喉嚨痛.
今日星期五, 無燒, 有喉嚨痛, 第2條線開始變淺.
都係飲多D水, 多休息, 等佢變返1線.......

我上年中過, 食左蓮花仲差左, 未必人人合用架!

首頁

尾頁

跳至