自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

世界咁大, 印度都無乜人有興趣想去!

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... _001.html?refer=hn2

有本地旅行社表示,年初通關後欲復辦印度旅行團,發現印度已暫停向香港特區護照持有人發出旅遊簽證;至於商務簽證則不受影響,BNO護照亦可繼續申請兩款簽證。據悉,事件與近年中印多次發生邊境衝突、雙方關係變得緊張有關,因而連帶香港亦受影響。政府發言人回覆表示,入境處一直積極向印度駐香港特區總領事館了解最新情況,為香港特區護照持有人爭取更多旅遊便利,提醒特區護照持有人在旅遊前,應先查閱目的地國家或地區的政府官方網頁,或直接聯絡有關當局了解最新資料。

翻查印度駐港總領事館網頁,發現至今未就停發簽證作任何官方公告;至於印度駐華大使館則有公告,指因「某些事態發展(certain current developments)」,暫停向中國護照持有人及居於中國境內其他國籍申請人發出電子簽證;而印度網上簽證平台顯示的可申簽證國家或地區名單中,則未見有中國內地、香港和澳門,但台灣仍在名單中。

香港旅行社東主協會會長、金怡假期董事長葉慶寧表示,早在今年初,印度已暫停對中國及香港特區護照持有人發出旅遊簽證,但商務簽證則不受影響,目前旅行社的印度旅行團已全面暫停。至於為何特區護照與BNO護照有不同待遇,他則估計或因印度視特區護照持有人為中國公民,BNO護照則視為英國公民有關。

葉慶寧續指,疫前每月大約有5至6個、約20多人的印度旅行團,現時暫停旅行團對生意未有造成很大影響,認為除了印度,港人還有很多替代地方選擇。金怡假期營運總監陳曉楠則補充,印度不屬於港人疫後恢復旅遊的頭5位熱點,以往較多為宗教團體包團。東瀛遊執行董事禤國全亦指出,印度旅行團在香港的市場不大。

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

其實印度旅遊局一check就知
根本冇香港人肯去佢地度旅遊
咁咪順勢話唔批旅遊簽証囉
心照啦

珍珠宮

完全無興趣去

珍珠宮

一個垃圾國家,周街禽獸,女性根本冇地位冇安全。以前本來公司要安排出差,打疫苗就已經4針,同事去到連酒店都唔敢出,食酒店飯都痾到脫水,睇見都怕,立刻申請唔去,真係一個鬼地方!
最睇唔起印度人,個個都想移民,個個不擇手段往上爬,但做到幾成功都從來唔會幫自己祖國解決女性被侵害問題,只會在美國義正嚴辭話要Inclusion,支持女性,臉皮夠厚!

珍珠宮

好媽媽勳章

印度本土居民都保護不到自己妻女姦殺

何況外遊人

伯爵府

回覆樓主:

留返啲機會比bnoer

侯爵府

回覆 Lihoma 的帖子

對X2

侯爵府

印度唔去啦, 咁多國家去使鬼去佢,度咩, 好怕D呵差成陣味好臭咪使旨意我去

男爵府

醒目開學勳章

回覆 tkop 的帖子

因為我真係好擔心印度既治安, 公司最後都明白, 無叫我去了.

大宅

冇影響,相信有生之年都唔會去

子爵府

係怕其他國家有樣學樣嗻

侯爵府

回覆樓主:

以前學瑜珈,知啲瑜珈導師,隔一輪係會去印度進修!

瑪瑙宮

yy2004 發表於 23-9-30 17:43
印度, 係我呢一世都唔會去既地方. 記得有一年..公司要出TRIP去呢個鬼地方, 我REJECT左, 要我去,我情願RESIG ...

咁最后有冇去

珍珠宮

mickeyeva 發表於 23-9-30 17:04

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20230930/bkn-202309301 ...

佢地以為好多中國人想去,最好鎖國,吾比入吾好出

公爵府

2024年龍年勳章

呢個國家唔去無蝕底

公爵府

請港府暫定印度難民入境申請

大宅

抹茶控 發表於 23-9-30 19:03
有㗎,有啲女仔為咗要點都嫁一次,同啲印度人結婚㗎!仲要自己起飛埋去印度結先得吖,唔係就申請唔到佢老 ...

個女仔真係好

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

請都唔去

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

夜郎自大

伯爵府

mickeyeva 發表於 23-9-30 17:04

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20230930/bkn-202309301 ...

傻的嗎 佢哋究竟知唔知香港人係貼錢都唔會去印度 唔好淨係禁入境啦,禁埋唔畀印度人嚟香港吖唔該

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊